Annelies Verkerk

Foto van Annelies Verkerk
Ik wil de bruggenbouwer zijn voor de internationalisering binnen Erasmus School of Law

Annelies Verkerk, MSc

Coördinator Internationalisering

Ver-van-mijn-bed-show

“Sinds februari 2020 werk ik als Coördinator Internationalisering bij Erasmus School of Law. Door de Coronacrisis heb ik mijn start lastig gevonden omdat ik na zes weken moest omschakelen naar thuiswerken. Inmiddels begin ik wel aardig op stoom te komen en wil ik de bruggenbouwer zijn in de internationalisering van onze faculteit. Voor de één is internationalisering een vanzelfsprekende ontwikkeling. Ik kan me ook best voorstellen dat internationalisering als een ver-van-mijn-bed-show kan voelen, wanneer je focus voornamelijk ligt op Nederlandse recht en de Nederlandse arbeidsmarkt. Internationalisering biedt echter voor iedereen kansen en dat wil ik als coördinator aan studenten en collega’s laten zien.

Internationalisering is heel divers. Het is niet alleen het aanbieden van Engelstalig onderwijs of een internationale ervaring voor studenten door een paar maanden aan een buitenlandse universiteit te studeren. Het betekent ook samenwerking met buitenlandse universiteiten op het gebied van onderzoek en onderwijs, het ontwikkelen van competenties, mobiliteit van staf, het internationaal op de kaart zetten van de faculteit, et cetera. Het gaat wat mij betreft niet om het internationaliseren op zich, het moet wel bijdragen aan de kwaliteit die Erasmus School of Law te bieden heeft. Samen met het bestuur werk ik op dit moment aan een strategie om internationalisering beter in te bedden in het beleid en om de kansen voor onderzoek en onderwijs beter te benutten, bijvoorbeeld in het kader van de nieuwe EU-programma’s, zoals Horizon Europe en Erasmus+. Een belangrijk onderdeel van mijn functie is het creëren van bewustzijn bij collega’s over de mogelijkheden en kansen die internationalisering biedt en de ondersteuning in de ontwikkeling van initiatieven. Daarnaast heb ik nauw contact met de centrale diensten van EUR over internationalisering, onder meer als vertegenwoordiger van de faculteit in een aantal EUR-brede gremia. Een meer praktische taak is het voorbereiden van samenwerkings- en uitwisselingsovereenkomsten met buitenlandse universiteiten. Dat levert interessante (online) ontmoetingen op. Het contact met mensen uit andere ‘culturen’ is voor mij de kers op de taart in deze functie, wat overigens niet wil zeggen dat ik niet graag samenwerk met mijn Nederlandse collega’s!

Kennismaken in Sanders Building

“Soms heb ik het gevoel dat ik hopeloos achter loop op het leren kennen van mijn nieuwe collega’s en Erasmus School of Law als organisatie. Het omgaan met de Corona-maatregelen is ook voor mij een grote uitdaging. In de zes weken die ik heb mogen rondlopen in Sanders Building, heb ik maar een beperkt aantal collega’s ‘live’ kunnen ontmoeten. Online kennismaken ervaar ik als vrij formeel en beperkt. Ik kijk er naar uit om weer fysiek aanwezig te mogen zijn en ‘live’ kennis te maken met iedereen die ik nog niet ken – dat zijn er nog best veel. Het thuiswerken heeft me overigens wel de mogelijkheid geboden om mij uitvoerig te verdiepen in de materie, waardoor ik nu veel beter weet waar ik het over heb dan een jaar geleden. Ook kan ik thuis beter rustig en geconcentreerd werken.”

Mijn internationale kant ontdekken

“Internationalisering had al op jonge leeftijd mijn interesse. Ik heb ervoor gekozen na het behalen van mijn propedeuse Rechtsgeleerdheid in Utrecht direct Europees en Internationaal Recht te gaan studeren. Dit betekent dat ik geen Nederlands recht heb gedaan, maar ik heb wel gekozen voor een vakgebied waar mijn interesse lag. Ik heb mijn studententijd goed benut: ik heb stagegelopen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het United Nations Environment Programme in Parijs, ik heb verscheidene student-assistentfuncties vervuld, ik heb in het bestuur gezeten van een studievereniging voor Internationaal en Europees Recht waarmee we ook studiereizen organiseerden naar verschillende instellingen van de EU en andere internationale organisaties. Ik heb ook veel gefeest. Kortom: ik heb een toptijd gehad in Utrecht.

In die periode heb ik kennis gemaakt met het belang van internationalisering en dat urgentiegevoel is gelukkig nooit meer overgegaan. Het doet je beseffen dat de wereld groter is dan je eigen wereld. De idealist in mij hoopt door internationalisering te kunnen bijdragen aan meer onderling begrip, verdraagzaamheid en samenwerking.”

Over je grenzen kijken

“Mensen die een open mind hebben, die bereid zijn om over hun grenzen heen te kijken, letterlijk en figuurlijk, inspireren mij. Mensen als Ruben Terlou en Thomas Erdbrink spreken mij bijvoorbeeld erg aan. In hun documentaires over China en Iran verdiepen zij zich in de mensen daar en laten ze een andere kant zien dan er normaal geschetst wordt van deze toch wel andere culturen en regimes.”

Internationaal aspect als rode draad

“Vanaf het begin van mijn loopbaan heeft mijn werk altijd een internationaal aspect gehad. Mijn eerste baan was aan de Universiteit Utrecht als docent Europees communautair recht, ook voor de Erasmus+ studenten. Na een jaar ben ik overgestapt naar een lobbyorganisatie gericht op Europa. Ik werkte twee dagen in Brussel en drie dagen in Den Haag. Daarna belandde ik op internationale afdelingen van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Als beleidsmedewerker Europese en Internationale Zaken nam ik deel aan vergaderingen van de Raad van Europa en de EU. Nadat ik moeder werd van mijn twee kinderen heb ik een korte tijd niet gewerkt, maar thuis zitten was niet helemaal mijn ding. Mijn eerste sollicitatie was meteen raak en ben ik begonnen bij de Britse Ambassade in Den Haag, waar ik de laatste zeven jaar als politiek militair adviseur Benelux heb gewerkt. Dat was een interessante stap. Binnen de ambassade heerst een heel andere cultuur dan binnen de Nederlandse overheid, het is veel formeler. Het werk heeft mijn ogen verder geopend. Ik was regelmatig in Brussel en London te vinden. De internationale omgeving, het tempo en niveau werkte heel stimulerend. Ondanks de formele sfeer, heb ik het er altijd erg naar mijn zin gehad.”

Kookstudio Verkerk

“Even heb ik overwogen om na mijn tijd bij de Britse ambassade een eigen kookstudio te beginnen. Dat stond op mijn bucket list. Koken is mijn grote passie en het leek mij een mooie uitdaging. Ik was al een businessplan aan het schrijven en had een aantal workshops gegeven, maar op het laatste moment heb ik toch besloten om het niet te doen. Hoewel het een ontzettend leuk project was, is het werk erg intensief, ook in het weekend en in de avonden. Daarna ben ik via het Asser Instituut bij Erasmus School of Law terecht gekomen. Mijn huidige baan is ook intensief, maar op een andere – en voor mij fijnere – manier.”

Internationalisering als vanzelfsprekend

“Mijn kinderen heb ik geprobeerd met een blik over de grens op te voeden. Het resultaat is dat de oudste een tweejarige master in Noorwegen heeft afgerond en de jongste nu in Engeland voor een game developer werkt. Ik ben enorm trots op hen. Nu mijn kinderen op eigen benen staan, heb ik genoeg tijd en energie voor een nieuwe uitdaging en ben ik heel blij dat deze baan, mét een internationaal tintje, bij Erasmus School of Law op mijn pad gekomen is.

Over tien jaar hoop ik een mooie ontwikkeling te hebben meegemaakt binnen mijn werk bij de faculteit. Ik hoop dat we in onze organisatie dan niet meer spreken over internationalisering als een aspect dat verder ontwikkeld moet worden, maar dat het juist vanzelfsprekend is en goed ingebed is in beleid en organisatie.”

QA
Wat is je mooiste herinnering?

Dat vind ik een heel moeilijke vraag, ik heb veel mooie herinneringen en die koester ik allemaal;

Wat is je hobby?

Koken en tennissen. Ik sta graag op de baan en ik ben actief betrokken bij de club;

Wat is je favoriete muziek?

Earth, Wind & Fire word ik heel blij van. Ik zit een beetje in de soul en jazz hoek;

Wat is je favoriete boek?

Heb ik niet, ik lees van alles, maar boeken over Iran zijn altijd goed, én natuurlijk kookboeken;

Wat is je favoriete film?

Ik ben niet een enorme filmfan maar ik kijk wel graag documentaires, zoals ‘Onze man in Teheran’ van Thomas Erdbrink en ‘Chinese Dromen’ van Ruben Terlou;

Wat is je favoriete reisbestemming?Italië, maar ook plekken waar ik nog niet geweest ben;
Wat is je favoriete eten?

De Mediterrane keuken vind ik heel lekker, maar ik heb recent de Perzische keuken ontdekt. Aan het begin van de Corona crisis heb ik drie maanden lang iedere woensdag gekookt voor kwetsbare personen uit de buurt. Mijn partner deed de boodschappen en bracht het eten rond. Ik heb de hele wereld over gekookt;

Wat wilde je vroeger worden?

Veel verschillende dingen en olifantenverzorger heeft er zeker tussen gezeten;

Hoe zouden anderen jou, in drie woorden, omschrijven?

Perfectionistisch, enthousiast en behulpzaam;

Wat is je favoriete quote?

“You have brains in your head, you have feet in your shoes, you can steer yourself any direction you choose.” by Dr Seuss. Kort gezegd: de wereld is van jou.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen