Basya Klinger

Het netwerk dat je tijdens de Togamaster opbouwt is erg waardevol
Basya Klinger
Student Toga aan de Maas 2017-2019

Door de Dubbele master ‘Toga aan de Maas’ word je intensief voorbereid op een carrière binnen een van de togaberoepen. Anders dan bij de meeste opleidingen wordt bij de Togamaster de verbinding gelegd tussen de theorie en de praktijk.  

De praktijk komt tot leven door de gastcolleges die gegeven worden door de associates. Een pluspunt is dat deze meestal op locatie worden gegeven, waardoor je een goed beeld krijgt van (wellicht) jouw toekomstige werkplek. De associates zijn allemaal werkzaam binnen de advocatuur, de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Doordat de associates onderling van elkaar verschillen, qua grootte en qua werkzaamheden, ervaar je al snel wat voor soort werkgever bij jou past.  

Uniek aan de opleiding is dat de nadruk op interne rechtsvergelijking ligt. Dit betekent niet alleen dat een deel van je medestudenten een andere basismaster volgt, maar ook dat je opdrachten maakt die buiten ‘jouw’ rechtsgebied liggen. Je leert hierdoor veel van je medestudenten en leert tegelijkertijd om een casus vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. In de praktijk blijkt dit erg nuttig te zijn. Zelden kom je een zaak tegen die zich beperkt tot maar één rechtsgebied.  

Wat ik verder als een voordeel van de master heb ervaren, is dat tijdens de masterclasses en vakken veel aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van spreek –en schrijfvaardigheden. Dit gebeurt in de vorm van onder andere pleitsessies, het schrijven van processtukken en het houden van een referaat. Ook tijdens de verplichte stage diep je deze vaardigheden verder uit. In het werk dat je hierna gaat doen, heb je hier hoe dan ook profijt van. Het overtuigend kunnen spreken én schrijven is immers voor elk togaberoep essentieel.  

Tot slot is het netwerk dat je tijdens de Togamaster opbouwt erg waardevol. Je medestudenten kom je in ieder geval in de praktijk tegen en veel Togastudenten hebben hun eerste baan overgehouden aan deze connecties.

Door de Togamaster wist ik zeker dat ik mijn carrière wilde starten bij een internationaal georiënteerd advocatenkantoor met een brede procespraktijk. Dit is ook gelukt. Momenteel werk ik als Associate Dispute Resolution bij Freshfields in Amsterdam.