Dr Pim Jansen

Pim Jansen
Het doen van onderzoek vind ik leuk en interessant.

Pim Jansen

Universitair docent Staats- en Bestuursrecht

Als een vis in het water

“Als universitair docent Staats- en Bestuursrecht aan Erasmus School of Law voel ik me als een vis in het water. De academische wereld heeft me altijd getrokken. Het geeft me energie mijn kennis te delen met en over te dragen aan anderen. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor het mastervak Overheid en Markt, dat ik afgelopen jaar heb mogen opzetten. Daarnaast geef ik hoorcolleges voor het vak Inleiding Staats- en Bestuursrecht, ben ik betrokken bij diverse andere vakken, en mag ik, zoals iedereen, talloze bachelor-, master- en togascripties begeleiden.

Het doen van onderzoek vind ik leuk en interessant; ik ben nieuwsgierig, ben gek op schrijven en analyseer graag meer complexe vraagstukken. Daarbij prijs ik mij gelukkig dat mijn onderzoekslijn naar industriebeleid en duurzaamheidsinitiatieven onder het (Europese) economische recht perfect past binnen de onderzoekskoers die onze faculteit vaart. Daarbij vind ik het belangrijk een team met goede mensen om me heen te verzamelen. Recent ben ik gevraagd toe te treden tot de editorial board van Erasmus Law Review. Daar zit bijvoorbeeld zo’n team van uitstekende juristen.

Naast mijn werk aan Erasmus School of Law ben ik ook verbonden als senior-advocaat Europees- en Mededingingsrecht bij Van Doorne, een fantastisch kantoor aan de rand van de Amsterdamse Zuidas. Ik was ook vóór mijn promotietraject aan de KU Leuven al vijf jaar werkzaam als senior-advocaat Competition and Regulation bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam. De combinatie van theorie en praktijk werkt heel verfrissend en vormt dikwijls een grote bron van inspiratie voor mijn onderwijs(materiaal).”

Wegwijs maken in de faculteit

“Erasmus School of Law is natuurlijk een complexe organisatie met een eigen signatuur. Als initiële ‘buitenstaander’ kostte het me dan ook een paar maanden om mezelf wegwijs te maken, zeker op administratief gebied. Inmiddels weet ik de juiste mensen wel zo’n beetje te vinden. Ik ben blij dat wij aan deze faculteit over zulke geweldige administratieve ondersteuning beschikken. Dat maakt dat je je als docent of onderzoeker zo veel mogelijk op de inhoud kunt richten.”

Onderzoek

"Ik heb een achtergrond in het economisch bestuursrecht, dus mijn huidige functie is mij op het lijf geschreven: ik focus mij op het bestuursrecht in een economische context. Voor ik hier begon, kende ik via de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) al een aantal mensen binnen Erasmus School of Law en zij gaven mij ook uiteindelijk de garantie dat ik het hier naar mijn zin zou hebben. Dat is ook zeker het geval.”

Studeren over de hele wereld

“Een niet-te-onderschatten aspect van de academische wereld is dat je onderdeel uitmaakt van een wereldwijde onderzoeksgemeenschap. Dat heb ik tijdens mijn promotieperiode in Leuven, tijdens onderzoeksverblijven in Japan en in het Verenigd Koninkrijk, op conferenties en als Ius Commune-vertegenwoordiger mogen ervaren. Ook tijdens mijn studies heb ik al kunnen proeven van de internationale dimensie: tijdens mijn tweejarige master Law and Language studies aan de Universiteit Maastricht heb ik een semester aan de Australian National University in Canberra en een semester aan de University of Aberdeen doorgebracht. Probleemgestuurd Leren (PGL) werd door Maastricht University voor het eerst geïntroduceerd. De kleinschaligheid van het onderwijs maakte het een heel prettig systeem.

Mijn master was tweetalig. Engels was de voertaal, maar ik heb zo ook ervaring opgedaan met juridisch Frans. Ik kijk heel voldaan terug op mijn master: naast de buitenlandervaring heb ik meegedaan aan de European Law Moot Court Competition, werkte ik als student-tutor, was ik lid van een herendispuut en heb ik veel kunnen reizen. Mijn tijd in Maastricht was echt top.”

Nationale en internationale stappen

“Na mijn studie begon ik als stagiair bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam. Het duurde maar zes weken, maar ik werd zo enthousiast dat ik na afloop besloot te solliciteren. Na vijf jaar bij de Brauw te hebbengewerkt, uiteindelijk als senior associate, ben ik aan mijn promotietraject begonnen bij de KU Leuven. In die periode heb ik ook enige tijd als Visiting Research Fellow gewerkt aan de University of Cambridge en aan de Waseda Law School in Tokyo. Na het behalen van mijn doctoraat werd mij een baan aangeboden als advocaat mededingingsrecht bij Van Doorne. Desondanks ging mijn zoektocht voor een academische functie door en kwam ik uiteindelijk de vacature voor mijn huidige functie bij Erasmus School of Law tegen. Doordat ik met het ene been in de academische wereld sta en met het andere in de praktijk, zie ik hoe de echte wereld nog weerbarstiger is dan in de mooie oplossingen die je op theoretisch vlak bedenkt.”

Wereld vol inspiratie

“Ik heb gedurende mijn loopbaan veel inspirerende mensen mogen ontmoeten. In Maastricht was Hildegard Schneider, hoogleraar Europees recht, een bron van inspiratie. Ze is intelligent en weet dat terug te brengen tot oplossingen voor concrete problemen op een hele prettige vriendschappelijke manier. Bovendien weet ze het beste uit haar mensen te halen. Bij de Brauw Blackstone Westbroek had ik ook veel inspirerende collega’s: Martijn Snoep was als managing partner op de inhoud heel erg sterk, maar ook zijn leiderschapsstijl was bijzonder goed. Hij leek wellicht een typisch ‘mensenmens’, maar daarachter schuilde iemand die heel goed nagedacht over zijn leiderschap. Daarnaast heb ik ook veel geleerd van bestuursrechtelijke ‘zwaargewichten’ als Nicolien van den Biggelaar en Arjan Kleinhout.

Aan de KU Leuven werd ik niet enkel geïnspireerd door mijn promotor Wouter Devroe, maar kon ik ook enorm profiteren van peer-teaching. Zo heb ik veel geleerd van mede-promovendi als Richard Steppe en Friso Bostoen en vele anderen (en hopelijk zij ook een beetje van mij).

Bij Van Doorne inspireert Sarah Beeston mij. Ze is niet enkel scherp op de inhoud, maar is bovendien een fantastische (familie-)vrouw. Daarnaast is Sarah erg internationaal georiënteerd. Daarmee loopt Sarah echt op de troepen vooruit. Voor Saskia Laseur, de managing partner van Van Doorne, heb ik ook veel respect. Haar bevlogenheid werkt inspirerend.

Binnen Erasmus School of Law lopen uiteraard veel inspirerende mensen rond. Als ik even inzoom op de sectie staats- en bestuursrecht, dan geniet ik van het samenwerken met mijn collega’s. Zonder andere collega’s tekort te willen doen, denk ik daarbij bijvoorbeeld aan inhoudelijke sparsessies die ik met Evert Stamhuis en Joke de Wit heb en de hoorcolleges die Lianne van Kalken en ik samen geven."

Trots op wat ik heb bereikt, maar er is werk aan de winkel

“Ik vind het lastig ergens echt trots op te zijn. Hoe meer onderzoek je doet, hoe meer je beseft hoe complex de wereld in elkaar zit en hoeveel werk er nog moet worden verzet. Dat maakt me nederig. Als ik toch iets moet noemen: in 2017 heb ik de Ius Commune prijs gewonnen voor een artikel dat later in de Columbia Journal of European Law is verschenen. Daar ben ik wel trots op.”

Vraag:Antwoord:
Wat is je mooiste herinnering?

De vrolijke blik in de ogen van mijn zoontje als ik hem ophaal van de crèche. Dan zie ik hem lekker spelen en opeens merkt hij dat ik voor het raam sta. Dat is prachtig;

Wat is je hobby?

Discussiëren, piano spelen, tennissen en hardlopen;

Wat is je favoriete muziek?

Ik houd van klassieke muziek (bijv. Chopin);

Wat is je favoriete boek?

‘Ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch;

Wat is je favoriete serie?

‘The Crown’ op Netflix;

Wat is je favoriete reisbestemming?Oost-Azië, in het bijzonder Japan en Korea;
Wat is je favoriete eten?

De Japanse keuken;

Wat wilde je vroeger worden?

Bakker. Toen ik vier of vijf jaar was, heb ik zelfs een ochtend ‘stage gelopen’ bij een bakker in het dorp waar ik vandaan kom (Lochem). Mijn vader moest mij dan om 4:00u ’s ochtends daarheen brengen en ik kwam misselijk thuis van alle koeken die ik had opgegeten;

Hoe zouden anderen jou, in drie woorden, omschrijven?

Gedreven, consciëntieus & deskundig;

Heb je een tip voor studenten?

“Zie je studie niet als een beroepsopleiding, maar als wetenschappelijke studie. Blijf altijd zelfstandig nadenken”.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen