Koen in de Spotlight

Koen Swinnen
Ik kan het alle promovendi aanraden om tijdens het proefschrift gedurende een bepaalde periode uit de dagelijkse routine te stappen en alleen bezig te zijn met het proefschrift.

Dr Koen Swinnen

Universitair hoofddocent Burgerlijk Recht

Rechten voor mij geen ‘vuilnisbakrichting’

“Al vanaf de middelbare school was ik vastberaden om rechten te gaan studeren. Mijn grootvader, met wie ik een goede band had, was jurist en advocaat en heeft mij mogelijk geïnspireerd om ook die richting te kiezen, hoewel ik niet met absolute zekerheid kan zeggen hoe bij mij nu het precies het idee is gegroeid om rechten te gaan studeren. Rechten wordt weleens bestempeld als de ‘vuilnisbakrichting’ voor mensen die niet weten wat ze willen studeren, maar voor mij was rechten een heel bewuste keuze.

Tijdens mijn studie was ik geen extreme feestganger, maar ik heb zeker genoten van het studentenleven en het ruime aanbod aan cafés en restaurants in Brussel en Leuven. De vrienden die ik daar heb leren kennen, behoren vandaag de dag nog steeds mijn vriendengroep. We spreken regelmatig af en gaan zelfs samen op reis.”

Student van de wereld

“Ik heb twee jaar aan de (voormalige) Katholieke Universiteit Brussel en drie jaar aan de Katholieke Universiteit Leuven gestudeerd. Tijdens mijn studie ben ik ook een halfjaar op uitwisseling naar New York University geweest, wat een geweldige en leerzame ervaring was. Vervolgens ben ik in Leuven begonnen met mijn promotieonderzoek in het goederen- en insolventierecht en gedurende mijn onderzoek ben ik zes weken naar de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) geweest.

Mijn onderzoek ging niet over het Zuid-Afrikaanse recht, maar ik heb daar met veel inspirerende mensen kunnen spreken en de rust gevonden om ‘het geraamte’ van mijn proefschrift te bedenken en te schrijven. Ik kan het alle promovendi aanraden om tijdens het proefschrift gedurende een bepaalde periode uit de dagelijkse routine te stappen en alleen bezig te zijn met het proefschrift. Als het dan ook nog eens in zo’n inspirerende omgeving is als Stellenbosch, tussen de bergen en wijngaarden, dicht bij de kust, dicht bij Kaapstad, dan mag je jezelf helemaal gelukkig prijzen.”

De strijd voor een plekje in de academische wereld

“Ik heb altijd de ambitie gehad om in de academische wereld te blijven, maar het aantal beschikbare plaatsen is erg beperkt in Vlaanderen; er zijn maar een paar universiteiten. Na het afronden van mijn promotieonderzoek kon ik jammer genoeg niet direct aan de slag in mijn vakdomein, omdat meerdere plekken al recentelijk waren ingevuld. Afwachten was voor mij geen optie, dus besloot ik een jaar naar het buitenland te gaan en als visiting researcher onderzoek te doen naar erfdienstbaarheden (covenants en servitudes) aan Harvard Law School bij professor Henry Smith, die een absolute wereldtopper is in het goederenrecht.

Gedurende mijn tijd bij Harvard heb ik op een aantal posities gesolliciteerd, waaronder een docentschap in het Engelse goederenrecht aan de Queen Mary Universiteit in London. Daar werd ik tweede in de selectie. Na mijn jaar in de Verenigde Staten ben ik uiteindelijk de advocatuur ingegaan in België, met de hoop dat er vroeg of laat iets open zou vallen in de academische wereld.”

Gouden tip van mijn moeder

“Het was mijn moeder die mij wees op een vacature bij de sectie goederen- en insolventierecht van Erasmus School of Law. Mijn verwachtingen waren niet erg hoog, omdat goederen- en insolventierecht zeer nationaal geregelde materie is en ik volledig ben opgeleid in het Belgische recht. Het Belgische recht heeft wel wat gelijkenissen met het Nederlandse recht, maar ook best veel verschillen.

De avond voor mijn sollicitatie kwam ik behoorlijk laat en moe terug van een reis naar Stockholm. Ik vroeg mij zelfs even af of ik wel zou gaan. Uiteindelijk ben ik, op aandringen van mijn verloofde, zonder al te veel voorbereidingen en verwachtingen het sollicitatiegesprek ingegaan. Diezelfde avond werd ik gebeld met de vraag om op 1 september 2015 te beginnen. Dat was een onverwacht maar zeer welkom telefoontje!”

Militairen het juridische vak leren

“Gelijktijdig met mijn aanstelling bij Erasmus School of Law ben ik begonnen met het doceren van verbintenissenrecht bij de Koninklijke Belgische Militaire School, aan militairen die naar de hogere kaders van het leger willen doorgroeien. Op die manier heb ik mijn allereerste zelfstandige juridische leservaring opgedaan, wat ik eigenlijk heel erg leuk vond. Inmiddels focus ik mij volledig op Erasmus School of Law, omdat het gelijktijdig werken in Brussel en Rotterdam toch lastig te combineren bleek te zijn.”

Onderwijs(-ontwikkeling)

“Tijdens de onderwijsblokken ben ik hoofdzakelijk bezig met het onderwijs: colleges voorbereiden, wekelijkse overleggen met de tutoren, tentamens opstellen, tussendoor vragen van studenten beantwoorden, en dan komt het nakijken van de tentamens nog. Buiten de onderwijsweken ben ik bij diverse projecten en facultaire organen betrokken.

Ik ben bijvoorbeeld vice-directeur van Erasmus Graduate School of Law (EGSL). De afgelopen jaren hebben we binnen EGSL ons opleidingsprogramma voor PhD’s volledig gedigitaliseerd voor zogenaamde ‘buitenpromovendi’. Op die manier kunnen promovendi – die niet op de campus aanwezig (kunnen) zijn – een opleidingsprogramma volgen dat voldoet aan dezelfde standaarden als de opleiding die op de campus wordt aangeboden. Daarnaast heb ik recent samen met collega Erik de Kloe een geheel nieuw keuzevak ontwikkeld voor de masters Privaatrecht en Ondernemingsrecht (Zekerheden en insolventie), dat momenteel voor het eerst wordt aangeboden. Een groot gedeelte van mijn tijd besteed ik uiteraard ook aan het doen van onderzoek, bij voorkeur met een focus op internationalisering en recente maatschappelijke evoluties, zoals data.”

Wie is eigenaar van data?

“Data spelen binnen alle segmenten van de maatschappij een steeds belangrijkere rol, maar een vraag die vaak onbeantwoord blijft is: ‘wie is nu eigenaar van al die data?’. Daar doe ik op dit moment onderzoek naar. Deze vraag, samen met de opkomst van de deeleconomie en een circulaire economie, is de belangrijkste uitdaging waar het goederenrecht – en het recht in het algemeen - zich de komende jaren over zal moeten buigen. 

Voordat men kan nadenken over het juridisch statuut van data moet men uiteraard de complexe materie zo goed mogelijk begrijpen. Daarom probeer ik een samenwerking op te zetten met IT-specialisten die mij onder meer kunnen uitleggen wat data nu eigenlijk zijn, wat er gebeurt als een bestand bijvoorbeeld wordt doorgestuurd, gekopieerd, verwijderd, opgeslagen, etc.”

Rotterdam is mijn thuis geworden

“De stap om te verhuizen naar Nederland was best een uitdaging en ik ben er trots op dat ik deze stap heb gezet, want ik voel mij erg thuis in Rotterdam. Uiteraard verraadt mijn accent dat ik geen geboren en  getogen Rotterdammer ben en dat zal waarschijnlijk zo blijven. Ieder jaar opnieuw zie ik de studenten opveren en onderling lachen of verbaasd kijken wanneer ik de eerste woorden van mijn college heb uitgesproken.

Van kinds af aan ben ik al een fan van Nederland, dus het was voor mijn ouders geen grote verrassing dat ik in Nederland terecht ben gekomen. Ik vind dat Nederlanders heel positief staan tegenover Vlamingen – zeker bij Erasmus School of Law – en eigenlijk positiever dan Vlamingen soms tegenover Nederlanders staan.”

Inspiratie om mij heen

“Ik ben niet iemand met grote idolen of voorbeelden. Wat mij het meest inspireert, is mijn persoonlijke omgeving: mijn verloofde, familie en vrienden. Ik ben ook trots op het feit dat ik binnen enkele jaren tijd gegroeid ben van universitair docent naar universitair hoofddocent binnen Erasmus School of Law en ik hoop in de toekomst, nog steeds in Rotterdam, de laatste stap op de ladder te zetten.”

Wat is je mooiste herinnering?

Mijn verloving in Boston inclusief onze verlovingsreis met de auto van Las Vegas naar Los Angeles. We zijn overigens niet naar een wedding chapel geweest! Ook aan de vele reizen die ik met mijn familie heb gemaakt heb ik prachtige herinneringen overgehouden;

Wat is je hobby?

Ik houd van ronddwalen in steden, waaronder Rotterdam, op zoek naar leuke koffiebarretjes of verborgen pareltjes. Ook ben ik een groot voetbalfan en vind ik luchtvaart erg interessant;  

Wat zijn je favoriete muzikanten?

Lou Reed, Bob Dylan, Neil Young, John Cale, The Dire Straits. Muziek van net iets langer geleden dus;

Wat is je lievelingseten?Pizza, in het bijzonder die van La Pizza in Rotterdam;
Wat is je favoriete reisbestemming?

Zonder twijfel de Verenigde Staten en dan specifiek New York en Boston;

Wat wilde je vroeger worden?Arts (heel vroeger dan);
Wat is je favoriete quote?

Reculez pour mieux sauter”(letterlijk: een aanloop nemen om beter te kunnen springen). Soms moet je een stap terug doen, om drie stappen vooruit te gaan;

Hoe zouden anderen jou, in drie woorden, omschrijven?Rustig, gereserveerd en behulpzaam;
Heb je een tip voor studenten?

Focus op je studie en haal de best mogelijke cijfers voor jou. Die gaan namelijk de rest van je leven met je mee op je CV.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen