Lieselot in de Spotlight

Foto van Lieselot Bisschop
Ik doe graag onderzoek en ik geef graag les, dus ik zie mijzelf nog lang in de academische wereld werken.

Prof. Lieselot Bisschop

Hoogleraar Public and Private Interests

Gent als thuisbasis

“Ik heb voor de studie Criminologie gekozen, omdat ik rechten, psychologie en sociologie interessant vond. Al die gebieden komen daarin samen. Uiteindelijk heb ik vijf jaar in Gent gestudeerd: bachelor en master Criminologie, en de master-na-masteropleiding European Criminology and Criminal Justice Systems. Daarna heb ik een aanbod aanvaard om in Gent aan de slag te gaan als onderzoeker in onderzoeksprojecten over leiderschap en leiderschapsontwikkeling bij de politieorganisatie in opdracht van het Belgische Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het onderwerp had niet direct mijn interesse, maar het leek mij een mooie leerschool; ik was pas net afgestuurd en ik stond al tegenover burgemeesters, procureurs en korpschefs om hen te interviewen, soms zelfs in het Frans.

In die twee jaar van onderzoek doen, heb ik ontzettend veel geleerd en kreeg ik de smaak te pakken. Dankzij een beurs van het Bijzonder Onderzoeksfonds (Universiteit Gent en Hogeschool Gent) kon ik een promotieonderzoek starten naar de smokkel in elektronisch afval (e-waste) en hardhout via de Antwerpse haven, met een focus op de ‘governance context’ hiervan. Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik ook veldwerk mogen doen in Ghana, wat een ontzettend boeiende ervaring was.”

Van New York naar Rotterdam

“Na mijn promotieonderzoek verhuisden mijn partner en ik naar de Verenigde Staten. Hij kreeg een baan in New York (Cornell University, Ithaca) en ik mocht de laatste zes maanden van mijn aanstelling bij HoGent op afstand doen. Even later vond ik een baan als universitair docent bij het John Jay College of Criminal Justice (City University of New York). Hier doceerde ik Theoretische Criminologie en Onderzoeksmethoden, en leerde tegelijkertijd zelf ook veel over het Amerikaanse onderwijs- en rechtssysteem en over de Amerikaanse samenleving.

Cornell University en John Jay College lagen op zo’n vijf uur pendelen van elkaar, dus dat was op persoonlijk vlak behoorlijk pittig; drie dagen verbleef ik in Manhattan en de rest van de week bracht ik door in Ithaca, een prachtige plek aan het Cayuga meer tussen bosrijke heuvels. De groene omgeving was toch meer mijn ding dan de stad, ook al heb ik ervan genoten ‘the big apple’ te kunnen verkennen, als mijn onderwijstaken het toelieten.”

Na tweeëneenhalf jaar pendelen wilden mijn man en ik toch dichter bij elkaar werken, dus zijn we opnieuw gaan solliciteren. Er waren meerdere opties, maar wij zagen allebei in het aanbod van Rotterdam de meeste uitdaging en de beste fit bij wat we zochten. Hij ging aan de slag bij Rotterdam School of Management en ik bij Erasmus School of Law. Ik had inmiddels ook een postdoctorale beurs bemachtigd van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, waardoor ik mijn eigen budget kon inzetten om parttime te werken aan mijn onderzoek over milieucriminaliteit aan de Universiteit Gent en parttime te werken bij de sectie Criminologie van Erasmus School of Law. Ik pendelde toen gemiddeld één keer per week naar Gent voor mijn onderzoek. Inmiddels heb ik al enige tijd een voltijdaanstelling in Rotterdam, waar ik erg blij mee ben.”

Ongelijkheid in de maatschappij en de economie

“Naast mijn werk bij de sectie Criminologie ben ik sinds 2018 een vaste medewerker van het Erasmus Initiative “Dynamics of Inclusive Prosperity”. Een deel van mijn tijd breng ik dus door met onderzoekers buiten de faculteit, hetgeen ik heel interessant vind. We hebben een gedeelde passie voor alles wat over ongelijke verhoudingen in de maatschappij en economie gaat. Ik vind het fijn om mij zo buiten de faculteitsgrenzen te begeven en andere disciplines en gelijke interesses te ontdekken. Het staat me toe onderzoek te blijven doen naar milieucriminaliteit en dat ook vanuit andere perspectieven dan de criminologie alleen. Zo werven filosoof Yogi Hendlin en ik momenteel een postdoctoraal onderzoeker voor een project over de productie, het gebruik en de regulering van zogenaamde ‘forever chemicals’ (bijvoorbeeld PFAS).

Daarnaast ben ik sinds januari 2021 aangesteld als co-chair (met René Repasi) op de leerstoel ‘Public & Private Interests’ binnen het sectorplan van Erasmus School of Law. Ik kijk er naar uit samen met hem, met de postdocs en met de PhDs, maar ook samen met anderen die bij dit sectorplan betrokken zijn, het onderzoek over publieke en private belangen binnen rechtswetenschappen en criminologie verder uit te bouwen.

Veel onderzoeken en een beetje lesgeven

“Dankzij mijn aanstelling bij het Erasmus Initiative heb ik veel tijd aan onderzoek kunnen besteden. In de afgelopen twee jaar ging die tijd vooral naar het onderzoeksproject over drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven in opdracht van de Rotterdamse Driehoek Plus (Gemeente, Politie, Openbaar Ministerie en Douane). Ons onderzoeksrapport hebben Richard Staring, Robby Roks, Elisabeth Brein en emeritus Henk van de Bunt en ik in mei 2019 overhandigd. Tot op de dag van vandaag blijven we de haven volgen, het leuk om te horen dat onze aanbevelingen door publieke en private actoren in de haven worden gewaardeerd en gebruikt. Samen met Rotterdamse en Maastrichtse collega-criminologen doen Karin van Wingerde en ik, ook een actiegericht onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum naar de versterking van de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit, waarbij we 13 (van de 126) landelijke projecten van dichtbij volgen en vooral vanuit een bestuurskundige lens onderzoeken.

Ik heb enkele jaren de minor Criminologie gedoceerd, maar de kern van mijn onderwijsopdracht is het begeleiding van scriptiestudenten en het co-doceren van twee mastervakken in de masteropleiding Criminologie en de International Research Master (IMARC); Corporate & White-Collar Crime samen met Karin van Wingerde en Organised Crime met Robby Roks. We hebben deze vakken enkele jaren terug met steun van de Community for Learning and Innovation van de EUR herontwikkeld naar het model van het case-based learning. Onze studenten bestuderen in kleine groepjes echt casussen van bedrijfs- en georganiseerde criminaliteit, waarvoor ze beleidsadvies ontwikkelen. Samen vakken ontwikkelen en doceren vind ik enorm leuk en ik kan het iedereen aanraden.”

Een sociaal natuurmens

“De natuur is voor mij een grote inspiratiebron. Ik ben al spelend in de bossen opgegroeid in Hertsberge, op zo’n vijftien kilometer van Brugge. Ik trek voor mijn vakanties het liefst naar de bergen in bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen of Canada. Momenteel staat dat reizen natuurlijk op een laag pitje. Zelfs een weekendje naar vrienden of familie in België kan nu moeilijk. Ik prijs me gelukkig dat ik ook in deze coronatijden natuur dicht bij me heb, in onze eigen tuin; als ik een kilometer de weide achter mijn huis in wandel, heb ik een rivier waar we kunnen zwemmen; of schaatsen, zoals afgelopen winter.

Ik haal ook veel energie uit mijn sociale contacten. Ik heb een hechte groep vrienden uit België die ik regelmatig spreek of zie, maar heb ook goeie vrienden die we op buitenlandse avonturen leerden kennen en met wie we contact houden, waar ook ter wereld we ons begeven. Ook heb ik een goeie band met mijn familie.”

Interessante mensen en boeiend onderzoek

“Ik ben begin 2021 benoemd tot hoogleraar en ik heb al veel interessante dingen mogen doen tijdens mijn doctoraats- en postdoctorale onderzoeken. Ik ben ontzettend blij met mijn werk binnen het Erasmus Initiative en Erasmus School of Law. Ik heb een heel leuk stel collega’s en ik hou van de Nederlandse directheid, die ik inmiddels ook overgenomen schijn te hebben – of altijd al in me had, dat laat ik even in het midden.

Ik ben ook trots op wat ik samen met collega’s al heb bereikt op het gebied van onderzoek.
Naast het drugsonderzoek in de haven en een onderzoek naar afvalcriminaliteit, heb ik bijvoorbeeld in Louisiana een onderzoek gedaan over landverlies aan de kust, met oud-collega’s uit New York. Daarvoor heb ik veldwerk gedaan bij een inheemse groep op het eiland Isle-de-Jean-Charles; ik werd meegenomen in een ‘first nation community’ (Canadees-Indiaanse gemeenschap) naar iemand die al 85 jaar op het eiland woonde en mij hier van alles over kon vertellen. Dat is gewoon heel erg leuk en uniek.”

Nog genoeg te leren en ontdekken

“Het kan nog wel eens een uitdaging zijn om fulltime te werken met twee jonge dochters thuis en zeker tijdens de intelligente lockdown of wanneer ze ziek zijn. Binnen de academische wereld heb ik ook veel mooie uitdagingen op de horizon. Ik had altijd de wens om meer verantwoordelijkheden binnen de faculteit en universiteit op me te nemen en heb met mijn recente benoeming die kans gekregen.

Ik doe graag onderzoek en ik geef graag les, dus ik zie mijzelf nog lang in de academische wereld werken. Als mijn partner en ik ooit een baan aangeboden krijgen die ons beide past waarbij we midden in de bergen kunnen gaan wonen en de jobs voor mijn partner en ik allebei een goeie fit zijn, dan zeg ik gedag tegen Nederland. Het zal echter wel een heel goed aanbod moeten zijn voordat we dat doen!”

Wat is je mooiste herinnering?

Wat werk betreft, toch wel mijn doctoraatsverdediging, in aanwezigheid van collega’s, vrienden en familie over die drie jaar onderzoek in gesprek gaan, en dan vooral om na drie uur vragen en antwoorden – België heeft geen ‘hora est’ – te horen dat je bent geslaagd. Buiten het werk om, mijn vierdaagse bruiloft met 30 van onze beste vrienden en familie in een jeugdherberg aan de rand van een meer in de Schotse ‘Highlands’. Maar ook de dagelijkse ‘kleine’ dingen zijn mooie herinneringen, zoals mijn dochters die blij worden van elkaar (en ons);

Wat is je hobby?

In de natuur zijn, wandelen, fietsen en zwemmen. Alhoewel ik dat al lang niet meer heb gedaan – something’s got to give -  badminton;

Wat is je favoriete muziek?

Into the wild van Eddie Vedder;

Wat is je favoriete boek?

‘The name of the wind’ van Patrick Rothfuss (Kingkiller Chronicles) is een prachtig fantasy boek, net als de rest van de reeks;

Wat is je favoriete film?

‘The Shawshank Redemption’ en als ik tijd heb ‘The Hobbit’ of ‘Lord of the Rings’;

Wat wilde je vroeger worden?Piloot;
Hoe zouden anderen jou, in drie woorden, omschrijven?

Zorgzaam, doelgericht en twijfelend;

Heb je een tip voor studenten?

“Of all the paths you take in life make sure a few of them are dirt” (John Muir). Zowel letterlijk (Zorg ervoor dat je af en toe met je voeten in de aarde staat en de natuur in gaat.) als figuurlijk (Durf paden bewandelen die niet platgetreden zijn, die niet de gemakkelijkste zijn.)

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen