Philippe Van Puymbroeck, MSc

Philippe van Puymbroeck
Wat mij betreft is onderwijs het voertuig voor sociale mobiliteit.

Philippe Van Puymbroeck

Een nieuwe (Rotterdamse) start
“Ik ben begin 2021 begonnen bij Erasmus School of Law als directeur onderwijs en studentenzaken. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor het onderwijsbeleid en de onderwijsondersteuning, waaronder de roosterdiensten, examencommissie en studieadviseurs. Daarnaast adviseer ik de onderwijsdecanen over de strategie van de faculteit. We sparren wekelijks over de belangrijkste uitdagingen op korte en lange termijn.

Een aantal maanden geleden zag ik de vacature voor deze functie op LinkedIn. Ik had al ervaring opgedaan met strategievorming binnen en buiten het hoger onderwijs en het verbeteren van het studierendement van andere onderwijsinstellingen, maar ik had nog geen ervaring op WO-niveau. Ook zou ik betrokken worden bij de strategie van Erasmus School of Law, dus ik twijfelde geen moment om te solliciteren.”

Vier diploma’s in acht jaar
“Ik heb zelf lang en veel kunnen studeren. In acht jaar tijd heb ik de studies Nederlandse en Engelse Taal -en Letterkunde, en Computerlinguïstiek en Artificiële Intelligentie afgerond aan de Universiteit Antwerpen en de studies Corporate Finance en Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tijdens mijn studie ben ik voorzitter geweest van een dispuut, waardoor ik heb kunnen proeven van het studentenleven; dat vond ik net zo interessant als mijn tijd in de collegebanken. Het sociale aspect van studeren vind ik minstens even belangrijk als het behalen van het diploma, dus ik ben heel blij dat ik dat heb kunnen ervaren.

Ik raad alle studenten aan om hun studententijd te verrijken met nevenactiviteiten. Naast het opdoen van werkervaring is het ook van belang om aan je eigen ontwikkeling te werken. Personal leadership tijdens je studie is in mijn ogen net zo belangrijk als de cijfers op je diploma.”

Financieel gemis in droomfunctie
“Na mijn studententijd startte ik als International Management trainee bij Procter & Gamble (P&G). De helft van de supermarkt staat vol met producten van P&G, waaronder Gillette, Pringles, Bosch en Head & Shoulders. Voor veel economiestudenten is het een droom om hier een startersfunctie te bemachtigen, maar de posities zijn schaars. P&G neemt jaarlijks namelijk maar twee studenten aan. Ik was enorm blij dat ik mijn carrière kon beginnen met zo’n leuke en gewilde functie.

Uiteindelijk werd ik onvoldoende uitgedaagd bij P&G en dat kwam door mijn achtergrond in finance. Daarom besloot ik over te stappen naar het ING-kantoor in Brussel en ging ik daar aan de slag als International Management trainee binnen de financiële sector. Na te hebben gerouleerd op verschillende afdelingen vond ik mijn plek in een managementfunctie op een afdeling die zich bezighield met investment banking en het ontwikkelen van financiële producten. Via mijn werk bij ING kwam ik vervolgens in contact met Deloitte Consulting. Ik kreeg daar een managementfunctie aangeboden bij de Strategy Office, waarin ik mij voornamelijk bezighield met de toezicht richtlijnen voor banken en verzekeraars, zoals Solvency II en Basel III. Dit werk vond ik erg leuk, mede door het internationale karakter van de functie.”

Een grote BMW is niet alles
“Ondanks de mooie BMW en een riant salaris, miste ik toch iets in mijn werk. Weinig motiveerde mij nog om iedere dag naar kantoor te gaan. Dit stond in schril contrast met de ervaringen van mijn broer. Hij werkte al jaren als lector in het hoger onderwijs en ging iedere dag met veel plezier naar zijn werk. Op dat moment besloot ik om ook het onderwijs in te gaan en daar heb ik sindsdien geen dag spijt van gehad. Het onderwijs intrigeert me en ik geniet ervan om elke dag bezig te zijn met de toekomst van jonge mensen.

De switch naar onderwijs is de meest succesvolle carrièrestap die ik had kunnen maken. Wat mij betreft is onderwijs het voertuig voor sociale mobiliteit, daarom werk ik graag in de Randstad met grootstedelijke problematiek. Dat geeft een extra dimensie aan een functie die ik al zo aantrekkelijk vind.”

Haags studierendement verdrievoudigd
“Na een aantal jaar als manager te hebben gewerkt bij Fontys Hogenscholen, ben ik aan de slag gegaan als directeur bij de Haagse Hogeschool. Het studierendement was hier in het 19 procent en de doorstromers uit het mbo hadden vrijwel geen kans om hun hbo-diploma te halen. Samen met mijn collega’s hebben we het studierendement uiteindelijk verhoogd naar 60 procent en behalen evenveel mbo als havo studenten hun diploma. Het is een resultaat waar ik erg trots op ben. De komende jaren wil ik ook een positieve bijdrage leveren aan het studierendement van Erasmus School of Law.

Het verbeteren van het studierendement zie ik als een van de belangrijkste uitdagingen in mijn nieuwe functie. Bij Erasmus School of Law is het studierendement in het eerste jaar op dit moment ongeveer 50 procent. Dat willen wij graag verhogen, dus ik werk samen met de onderwijsdecanen aan een beleidsstrategie voor de verbetering van ons onderwijs en studierendement”

Studenten verdienen een stem
“Onze studenten inspireren mij iedere dag. Je kunt zo veel van hen leren en zij zijn de personen waarvoor wij ons werk doen. In het debat worden zij soms snel vergeten, maar het is belangrijk om naar hen te luisteren. Als we dat doen, kunnen wij de dienstverlening in het onderwijs veel beter inrichten en een klimaat creëren waarin studeren succesvol en plezierig is.

Ik hoop de komende jaren een steentje bij te dragen aan de studententevredenheid en het studiesucces van Erasmus School of Law. Daarnaast wil ik zorgen voor een sfeer waarin mijn collega’s met plezier naar hun werk komen. Ik streef naar tevredenheid, gepaard met resultaat en kwaliteit.”

QA
Wat is je mooiste herinnering?

De geboorte van mijn zoontje Willem-Jan;

Wat is je hobby?

Piano en gitaarspelen, daarnaast doe ik aan kickboksen en golfen;

Wat is je favoriete muziek?

Ik luister heel graag naar alternatieve rockmuziek en klassieke muziek. Maar ik ben vooral enorm fan van  Jacques Brel;

Wat is je favoriete boek?

‘Het Verdriet van België’ van Hugo Claus;

Wat is je favoriete film?

Mijn vrouw is Frans, ik kijk nu met haar naar Unité 42 op Netflix, een Frans-Belgische politieserie;

Wat is je favoriete reisbestemming?

Ik houd van New York en ik ga heel graag naar Thailand en Maleisië. Parijs ga ik ook meerdere keren per jaar heen. Maar mijn favoriete stad is Moskou;

Wat is je favoriete eten?

De Franse keuken;

Wat wilde je vroeger worden?

Ik wilde altijd een succesvolle investmentbanker worden en dat heb ik ook jaren gedaan (of ik succesvol was laat ik in het midden);

Hoe zouden anderen jou, in drie woorden, omschrijven?

Vriendelijk, daadkrachtig en empathisch;

Heb je een advies voor studenten?

Doe ook genoeg naast je studie, daar leer je net zo veel van;

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen