Robert in de Spotlight

Er zijn dingen die voor mij heel logisch en makkelijk zijn, die voor mensen die meer moeite met de digitale wereld hebben, compleet onbegrijpelijk zijn.

Robert Maaskant

Informatiespecialist

Terug van weggeweest

Sinds 1996 werk ik al bij de Erasmus Universiteit, dus ik loop hier al een aardige tijd rond. Ik ben begonnen op de ICT-afdeling van het L-gebouw (L-gebouw Informatievoorziening en Automatisering, oftewel LIA). Na de centralisering van de ICT-afdelingen op de universiteit, werd ik Business Intelligence ontwikkelaar bij het Shared Service Center ICT.

Na een aantal jaren kwam er een functie vrij bij het onderwijsbureau van Erasmus School of Law. Ik was al vrij bekend met de faculteit, en zeker het onderwijsbureau, door mijn functie bij LIA. Erasmus School of Law is gehuisvest in hetzelfde gebouw als LIA, dus ik keerde terug naar het gebouw waar het allemaal ooit begonnen is.”

Meten is weten

“Ik ben informatiespecialist met de opdracht het onderwijs meetbaar en meer inzichtelijk te maken. In principe kan ik alle vragen over het onderwijs beantwoorden van een andere gebruiker, die dit niet zelf uit de systemen kan halen. Een groot deel van mijn tijd besteed ik aan het oproepen van informatie uit onze systemen, in het bijzonder OSIRIS. Hier staan alle inschrijvings- en studievoortgangsgegevens van onze studenten.

De zoekopdrachten lopen sterk uiteen. Je kunt denken aan het berekenen van het studierendement van grotere groepen en gedetailleerde rapporten over tentamens; dan bekijk ik of sommige groepen slechter scoren dan andere. Ieder jaar maak ik een boekje met cijfers over het onderwijs, waaronder de instroom, het aantal inschrijvingen en het aantal uitgereikte diploma’s.”

Communicatiekloof

“Mijn grootste uitdaging is mensen wegwijs maken in OSIRIS. Ik ben opgeleid als techneut, maar werk met mensen die dat absoluut niet zijn. Dit zorgt wel eens voor een communicatiekloof. Iets kan voor mij heel logisch en makkelijk zijn, maar voor mensen die meer moeite met de digitale wereld hebben, is het compleet onbegrijpelijk.

Ik ben de ‘key user’ van OSIRIS. Dit houdt in dat ik een soort “eerstelijns helpdesk” ben voor het systeem, help bij het inrichten van OSIRIS en verschillende gebruiksmogelijkheden onderzoek. Ik mis daarbij wel een tweede ‘key user’. Iemand met interesse in ICT en processen, maar die juist niet is opgeleid als technicus en daarom wat makkelijker de taal van de gebruiker spreekt. Op die manier kunnen we de communicatiekloof overbruggen.”

Altijd eerst zelf proberen

“Ik heb het meeste geleerd van mijn tijd bij LIA. Ik heb daar met veel meer aspecten van IT te maken gehad dan ik ooit had kunnen bedenken. Van nature focus ik mij graag op zaken waar ik al goed in ben, maar ik vind het ook belangrijk om vaardigheden te ontwikkelen waar ik meer moeite mee heb. Een voorbeeld is programmeren en dit is ook heel waardevol gebleken gedurende mijn carrière. Programmeren kan erg frustrerend zijn, omdat je je urenlang op een probleem kunt blindstaren. Het geeft wel veel voldoening als je dit probleem eenmaal hebt overwonnen.

Ik heb mij bij LIA heel breed kunnen ontwikkelen en ik heb altijd geprobeerd problemen eerst zelf op te lossen. Dan leer je meer dan wanneer je bij de eerste de beste horde hulp vraagt.”

Inspirerende collega’s

“Ik had veel inspirerende collega’s bij het LIA, waaronder mijn afdelingshoofd Rob Kampman. Hij daagde mij altijd uit om nieuwe dingen te leren en was altijd gefocust op talentontwikkeling. Hij had oog voor mensen die meer konden dan wat ze al deden en gaf ze de kans om te groeien. Natuurlijk hadden we wel eens een discussie en hij zei dan: “als we het altijd eens zijn, doen we iets niet goed”.

Een andere collega werkte een paar weken vanuit huis en heeft in die periode SIN-Online bedacht, het systeem dat inmiddels al twintig jaar op de universiteit gebruikt wordt. Veel collega’s waren steengoed in hun werk en daar heb ik dan ook ontzettend veel van geleerd.”

Een expert op zichzelf

“Waar ik het meest trots op ben, is mijn grondige kennis van OSIRIS. Het is een ingewikkelde database, waar ik al twintig jaar mee werk. Ik word daarom niet alleen door collega’s binnen de faculteit bevraagd over het systeem, maar ook door collega’s van buiten Erasmus School of Law.

Het is tegelijkertijd een zware verantwoordelijkheid om de expert van het systeem te zijn. Rob Kampman zei altijd dat er nooit slechts één iemand moet zijn met kennis van iets en je altijd een back-up moet hebben; “als de expert onder de tram komt, moet iemand zijn werk over kunnen nemen”. Het is fijn om ergens veel over te weten, maar het zou ook goed zijn als meer personen deze kennis hebben binnen de campus en Erasmus School of Law.”

Toekomstige curator van een Rolling Stones-museum

“Ik heb al veel verschillende functies en taken gehad sinds ik bij de universiteit werk en er kan veel gebeuren binnen nu en tien jaar. Het zou kunnen dat ik een vergelijkbare functie ga vervullen, terugkeer op het centrale niveau van de universiteit of misschien wel totaal iets anders ga doen.

Eerlijk gezegd verwacht ik dat ik dan nog op de universiteit werk; ik voel me hier thuis. Ik denk niet dat ik iets ga doen dat helemaal losstaat van de informatietechnologie. Is dat wel zo, dan zal het ook iets totaal anders zijn. Het liefste zou ik dan van een hobby mijn werk willen maken en word ik bijvoorbeeld curator van een Rolling Stones-museum.”

Wat is je mooiste herinnering?

18 mei 1990, de dag van mijn eerste Rolling Stones-concert;

Wat is je hobby?

Ik luister veel muziek en heb een tamelijk eclectische muzieksmaak. Ik heb meer muziek in mijn collectie dan ik ooit in mijn leven nog kan draaien. Daarnaast ben ik een computerhobbyist. Ik koop nooit een hele computer maar zoek losse onderdelen uit en schroef het dan zelf in elkaar;

Wat is je favoriete boek?

1984 van George Orwell;

Wat is je favoriete film?

Invasion of the Body Snatchers, the Killing Fields en Monty Python’s Life of Brian;

Wat is je lievelingseten?

Paella, tajinegerecht met ras el hanout of patat met kip en zelfgemaakte appelcompote;

Wat is je favoriete reisbestemming?Australië;
Wat wilde je vroeger worden?Aardrijkskundeleraar, maar mijn middelbareschooltijd heeft mij hiervan genezen;
Wat is je favoriete quote?''What can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” – Christopher Hitchens

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen