Doe mee aan het seminar 'Just Fashion Transition'

Een bijeenkomst voor fashion innovators, voorvechters van duurzaamheid, studenten en onderzoekers die geïnteresseerd zijn in duurzame en ethische mode.
Datum
dinsdag 4 jun 2024, 09:30 - 17:00
Type
Seminar
Gesproken taal
Engels
Locatie

Erasmus Pavillion, Q-building - Lounge

Registratieformulier Voeg toe aan agenda
Two persons wearing shirts with the text 'Buy Less' and wearing torches, the one on the left is firebreathing
Vivienne Westwood

Wat je draagt is belangrijk. Hoe het gemaakt is, is nog belangrijker. Kom naar het evenement waar mode, duurzaamheid, onderzoek en creativiteit samenkomen. Ontdek hoe jij deel kunt uitmaken van het vormgeven van de toekomst van mode tijdens het Just Fashion Transition seminar. 

Ben je nieuwsgierig naar de werkelijke impact van je kledingkeuzes? Duik in discussies onder leiding van experts die baanbrekend zijn in verandering in de mode-industrie. Krijg inzicht in dringende kwesties zoals transparantie, ethische productie en duurzame praktijken.  

Voorzichtige schattingen geven aan dat jaarlijks ongeveer 40% van de wereldwijd geproduceerde kleding onverkocht blijft (The Guardian). Helaas zijn grote merken terughoudend met het delen van hun cijfers. Het bereiken van transparantie met betrekking tot productievolumes, recyclingpercentages (momenteel geschat op slechts 1%), het beheer van onverkochte voorraden, productieomstandigheden, koolstofvoetafdruk, eerlijke prijzen en lonen is cruciaal voor de overgang van de mode-industrie naar een bewuster bedrijfsmodel. Tegelijkertijd is bewustmaking van de consument van vitaal belang om koopgewoonten te veranderen. Kortom, er is dringend een systemische verandering nodig. 

Keynotes

 • Mariangela Lavanga
  Mariangela Lavanga

  Hoogleraar Geschiedenis, Cultuur en Communicatie aan de Erasmus University Rotterdam

  Mariangela Lavanga is universitair hoofddocent Culturele Economie en Ondernemerschap aan de afdeling Kunst- en Cultuurwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is de Academic Lead on Fashion Sustainability Transition bij het Design Impact Transition (DIT) platform. Daarnaast is ze academisch coördinator van de MA in Cultural Economics and Entrepreneurship en medeoprichter en coördinator van de Minor Fashion Industry. Huidige projecten waar ze bij betrokken is, zijn het Horizon Europe project 'FABRIX - Fostering local, beautiful, and sustainably designed regenerative textile & clothing ecosystems' met Rotterdam en Athene als case studies, en het Convergence Resilient Delta project 'Towards Textile-form Futures' dat zich richt op on-demand en lokale productie van circulaire textiel-vorm systemen.
 • Brigitte Stepputtis
  Brigitte Stepputtis

  Global Head of Couture bij Vivienne Westwood

  Als Global Head of Couture bij Vivienne Westwood houdt Brigitte toezicht op de coutureservice en de bruidscollecties en celebrity-dressing. Ze implementeert Green Carpet projecten en initieert, ondersteunt en coördineert verschillende verplichtingen van de duurzaamheidsstrategie van het merk. Ze was een van de medeoprichters van het Ethical Fashion Forum en levert een bijdrage aan DEFINE, het Europese fashion tech netwerk. Ze is lid van de Medinge Group.
 • Hilde van Duijn
  Hilde van Duijn

  Directeur Circle Economy Foundation

  Hilde van Duijn is directeur van de Circle Economy Foundation. Circle Economy heeft als doel om besluitvormers in industrieën, steden en landen te voorzien van duidelijke en bruikbare manieren om hun omgeving meer circulair te maken. Hilde leidt het werk aan circulaire wereldwijde waardeketens en begeleidt publieke en private actoren op hun reis naar circulariteit door de ontwikkeling van hun kennis, bewijsmateriaal en oplossingen te ondersteunen. Ze werkt veel in de textielwaardeketen, van kledingfabrikanten tot sorteerders van post-consumer textiel.
 • Jeremy Even, Head of Operations PrimalSoles.com
  Jeremy Even

  Head of Operations bij PrimalSoles.com

  Jeremy Even is Head of Operations bij PrimalSoles.com, op een missie om het afval op de afvalberg van onze planeet met ten minste 1 miljoen stuks schoeiselafval te verminderen door circulaire Primal-ontwerpen.

Programma informatie 

Doe mee op 4 juni en laat je inspireren door thought leaders uit de academische wereld, het bedrijfsleven en de maatschappij. Je hebt de flexibiliteit om je in te schrijven voor het seminar of je ervaring uit te breiden door aan te sluiten bij de lunch en de interactieve workshop. 

Locatie Erasmus Paviljoen 

9:30-10:00   - Registratie 

10:00-10:10 - Welkom door Margo Strijbosch, directeur Erasmus Research Services 

10:10-11:30 - Belangrijke inzichten uit de academische wereld, het bedrijfsleven en de samenleving. 

 • Academia: Mariangela Lavanga, hoogleraar aan de Erasmus School of History, Culture and Communication, bespreekt de bredere transformatieagenda voor onderzoek en onderwijs en schetst haar visie. 
 • Bedrijfsleven: Brigitte Stepputtis, Global Head of Couture bij Vivienne Westwood, deelt haar onschatbare inzichten over de talloze duurzame keuzes die zij door de jaren heen hebben gemaakt in hun bedrijfsvoering. 
 • Maatschappij: Hilde van Duijn, directeur Circle Economy Foundation, zal dieper ingaan op recyclingprocessen en afvalstromen, om zo een licht te werpen op cruciale duurzaamheidspraktijken. 
 • Duurzame startup: Jeremy Even, Head of Operations bij PrimalSoles.com, legt uit hoe zijn bedrijf de hoeveelheid afval met ten minste 1 miljoen stuks schoeisel wil verminderen door middel van circulaire ontwerpen.

11:30-12:10 - Paneldiscussie, gemodereerd door Astrid Manden-Benneker, innovatiemanager culturele en creatieve industrieën (ERS) 

12:10-13:30 - Lunch & Gallery bezoek 

Locatie Q-Building - Lounge

14:00-15:30 - Workshop 

 • Het realiseren van de Just Fashion Transition: Next Steps: De workshop staat open voor academici, praktijkmensen en iedereen die gepassioneerd is over het vakgebied. Deze interactieve sessie bouwt voort op de presentaties van de ochtend. Hier kun je je ervaring, expertise en ideeën inbrengen om gezamenlijk concrete volgende stappen voor samenwerking en transformatie te bedenken. 

15:30-17:00 – Netwerk Drankje 

Registratieformulier

Would you like attend the Morning session (09.30 - 12.00) "Just Fashion Transition” at the Paviljoen on campus? (e.g. keynotes Mariangela Lavanga, Brigitte Stepputtis and Hilde van Duijn) Bevat verplichte velden
Would like to join the Network Lunch and Gallery (12.00 - 13.30) at the Paviljoen on campus? Bevat verplichte velden
Would you like to attend the Workshop (14.00 - 16.30) on “Realizing the Just Fashion Transition: Next Steps” in the Qbuilding on campus? (drinks afterwards) Bevat verplichte velden

We serve a vegetarian lunch. Do you have other dietary requirements, or do you have an organizational question? Please contact barbara.vanderschoot@eur.nl. For questions about the event programme you can reach out to Astrid Manden - Benneker (a.m.manden@eur.nl). 

Erasmus University Rotterdam handles your information confidentially. Your data will only be used for logistical purposes of this event. After this event has taken place, all data will be deleted. More information: Privacy Statement.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Astrid Manden-Benneker, Innovation Manager Culture and Creative Industries (a.m.manden@eur.nl).   

Gerelateerde content
Ontdek de ware impact van je kledingkeuzes en leer van industrieleiders zoals Brigitte Stepputtis en Joline Jolink, essentieel voor opkomende modeprofessionals.
Two persons wearing shirts with the text 'Buy Less' and wearing torches, the one on the left is firebreathing

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen