Erasmus Alumni Lecture: Rotterdam Moves - Reshaping the city

Datum
donderdag 17 dec 2020, 17:00 - 18:00
Type
Lezing
Gesproken taal
Nederlands
Gratis inschrijven Voeg toe aan agenda

De wereld verandert, Rotterdam verandert. Termen als duurzaamheid, digitalisering, artificial intelligence en ecologie zijn niet meer weg te denken. Maar hoe ziet de duurzame, digitale toekomst eruit? Wat staat ons te wachten? In deze Erasmus Alumni Lecture nemen 3 sprekers ons mee en horen we meer over het vervoer, de stad en de haven van de toekomst, toegespitst op onze prachtige rotstad Rotterdam.

Met trots presenteren wij onze sprekers, alle 3 alumni van Erasmus University Rotterdam/ Rotterdam School of Management, voor deze editie:

Het vervoer van de toekomst  

Maarten Poot is één van de oprichters van felyx, een scale-up die gedeelde elektrische scooters via een app aanbiedt als nieuw mobiliteitsconcept. Met groeiende urbanisatie en een verminderende luchtkwaliteit is de transitie naar duurzame en gedeelde mobiliteitsoplossingen van groot belang. Bovendien zorgt een toenemende druk op de openbare ruimte er ook voor dat we moeten kijken naar een transitie richting compacte “light electric vehicles” in plaats van individuele en onderbezette vormen van transport. Felyx’ concept en visie zijn volledig in lijn met deze globale thema’s. In de presentatie zal hierbij worden stilgestaan en zal worden besproken hoe een concept zoals felyx bijdraagt aan het vormen van duurzaam vervoer van de toekomst. Maarten heeft Financiële Economie aan de Erasmus School of Economics gestudeerd en behaalde in 2014 zijn masterdiploma.

De haven van de toekomst

Maurice Jansen is senior onderzoeker bij Erasmus Urban Ports and Transport Economics. Hij houdt zich bezig met havenonderwijs en doet onderzoek naar havenstrategie, havenontwikkeling en haveninnovatie-ecosystemen.  Hij beschouw havensteden als broedplaatsen voor talent, technologische innovatie en ondernemerschap. Recentelijk heeft hij een onderzoek afgerond naar talent en toekomstige talentprofielen voor ‘Rotterdam Maritime Capital of Europe’, een samenwerking van het Rotterdamse bedrijfsleven, Havenbedrijf Rotterdam en regionale overheden om Rotterdam. In zijn presentatie over haven innovatie ecosystemen zal hij toelichten voor welke uitdagingen de Rotterdamse haven- en industriële complex worden gesteld in het licht van de energietransitie en digitalisering.  In zijn presentatie zal hij laten zien hoe de Rotterdamse haven en stad zich wil ontwikkelen tot een duurzaam en inclusief haven innovatie-ecosysteem. Maurice heeft Bedrijfskunde gestudeerd met Strategisch Management en Omgeving als specialisatie. Na een carrière als supply chain consultant heeft hij zich toegelegd op haven- onderwijs en -onderzoek zowel op de Erasmus Universiteit als voor bedrijven en andere universiteiten.

De slimme digitale stad van de toekomst

Marcel van Oosterhout is als associate executive director verbonden aan het Erasmus Centre for Data Analytics (ECDA), het centre of excellence voor multidisciplinair inzicht in data, Artificial Intelligence en digitalisering van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het afgelopen jaar heeft hij een Europees onderzoek geleid naar het gebruik van data en urban data platformen in 80 steden in Europa. In zijn presentatie over de data gedreven stad zal hij met verschillende voorbeelden ingaan op de toepassingsmogelijkheden van dergelijke platformen voor meer efficiëntere dienstverlening, ondersteuning van beleid maar ook kansen voor innovatie, duurzaamheid en versterken van sociale inclusie. Daarnaast worden de belangrijkste drijfveren en barrières besproken. Marcel heeft Bedrijfskunde gestudeerd aan de Rotterdam School of Management  en is in 2010 gepromoveerd op het onderwerp “business agility and information technology in service organizations.”

Meer informatie

Dit evenement is een initiatief van het Alumni Relations Office. Als je vragen of opmerkingen hebt, stuur dan een bericht naar alumni@eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen