Leeskabinet-lezing: Gerdien Verschoor over 'Het meisje en de geleerde'

Begindatum

donderdag, 27 jun 2019, 20:00

Einddatum

donderdag, 27 jun 2019, 21:15

In Het meisje en de geleerde vervlecht Gerdien Verschoor het fascinerende verhaal van twee schilderijen van Rembrandt uit 1641 met het levensverhaal van de Poolse gravin die deze topstukken voor de toekomst bewaarde.

De schilderijen ‘Meisje in een schilderijlijst’ en de ‘Geleerde aan zijn lessenaar’ zwierven drie eeuwen lang door Europa: op karren en in koetsen, in vrachtauto’s en diplomatieke wagens. Ze sierden de wanden van grachtenpanden en paleizen, kwamen in de achttiende eeuw in handen van de Poolse adellijke familie Lanckoroński en behoorden tot de geliefde schilderijen van de laatste Poolse koning.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog leken ze voor altijd verloren te zijn gegaan. En dan gebeurt er een wonder: vijf jaar na de val van de Muur schenkt de Poolse gravin Karolina Lanckorońska een grote collectie kunstwerken aan het Koninklijk Paleis in Warschau, waaronder de twee meesterlijke schilderijen van Rembrandt.

“Gerdien Verschoor voert ons van het atelier van Rembrandt langs oude vorstelijke kunstverzamelingen naar het concentratiekamp Ravensbrück, waar een Poolse gravin kracht ontleent aan het beeld van haar door Hitler geroofde Rembrandts. Met haar indrukwekkende eruditie en fonkelende taal betoont Verschoor zich een schrijfster pur sang”. – Jolande Withuis

Meer informatie

Lezing donderdag 27 juni 20.00-21.15 uur

Gratis toegang, ook voor niet-leden. Inloop vanaf 19.30

Aanmelden via leeskabinet@eur.nl of bel 010-4081195

Locatie: 

Erasmus Universiteit, Senaatszaal, (Erasmus Building voorheen gebouw A, 1e verdieping)

Na afloop signeert de auteur

Boekverkoop door boekhandel v/h Van Gennep