Promotie C.M.J. (Caroline) van Kinschot

Op de patiënt toegesneden zorg bij schildklierziekten
Promotor
Prof.dr. R.P. Peeters
Co-promotor
Dr. C. van Noord
Co-promotor
Dr. W.E. Visser
Co-promotor
Dr. T.M. van Ginhoven
Datum
dinsdag 13 feb 2024, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 13 februari verdedigt C.M.J. van Kinschot het proefschrift met de titel: ‘Op de patiënt toegesneden zorg bij schildklierziekten‘.

Korte samenvatting over het doel van het proefschrift:

Het onderzoek beschreven in dit proefschrift heeft zich gericht op het optimaliseren van zorg voor patienten met ziekten van de schildklier en de bijschildklier. Verschillende stadia van het ziekteproces kwamen aan bod; van het maken van een behandelbeslissing en het voorspellen van behandeluitkomsten tot de zorg rondom een operatie van de schildklier en het opvolgen van patienten na een behandeling. Er werd in het bijzonder aandacht geschonken aan verschillen tussen patienten wat betreft ziektekenmerken en behandelvoorkeuren. Door deze verschillen te erkennen kan meer passende zorg geboden worden, die beter aansluit bij de voorkeuren van de patient. Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat de grootte van lymfeklieruitzaaiingen van schildklierkanker geen voorspellende waarde hebben voor de kans op terugkeer van ziekte na de behandeling. Het aantal lymfeklieruitzaaiingen is daarentegen wel voorspellend. Daarnaast werd gevonden dat patienten met de ziekte van Graves een behandeling met radioactief jodium de minst aantrekkelijke behandeloptie vinden, terwijl artsen radioactief jodium zouden verkiezen boven een operatie. Het is belangrijk dat artsen zich bewust zijn van dit verschil en dat de voorlichting over radioactief jodium moet worden verbeterd. Ook werd onderzocht hoe overbehandeling van een verlaagd calcium na een schildklieroperatie kon worden teruggedrongen. Met een nieuw behandelschema bleek dit op een veilige manier te kunnen. Hierdoor hoeven patienten niet onnodig medicatie te gebruiken en zijn er minder bloedcontroles nodig na de operatie.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen