Promotie E.A.M. (Eline) Ruigrok

Preclinical Studies to Improve Targeted Radionuclide Therapy for Prostate Cancer
Promotor
Prof.dr. F.A. Verburg
Co-promotor
Dr. J. Nonnekens
Co-promotor
Dr.ir. W.M. van Weerden
Datum
dinsdag 21 mrt 2023, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

E.A.M. Ruigrok verdedigt haar proefschrift op dinsdag 21 maart 2023, getiteld: ’Preclinical Studies to Improve Targeted Radionuclide Therapy for Prostate Cancer‘.

Samenvatting:

Prostaatkanker is een wereldwijd gezondheidsprobleem. Het is de vierde meest gediagnosticeerde vorm van kanker, en de op één na meest gediagnosticeerde vorm van kanker bij mannen [1]. Het is belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium van prostaatkanker de ziekte te signaleren en in te grijpen, omdat hoe verder de ziekte zich uitbreidt buiten de prostaat, hoe minder curatieve (lokale) behandelopties er mogelijk zijn. Bij uitgezaaide en hormoonongevoelige prostaatkanker is de gemiddelde overleving 5 jaar na de diagnose slechts 30% [2]. Er is dus dringend behoefte aan nieuwe en/of verbeterde behandelingen voor prostaatkanker, met name voor vergevorderde stadia. 

De preklinische studies die beschreven zijn in dit proefschrift onderzoeken methodes om de therapeutische effectiviteit en de veiligheid van het gebruik van prostaatkanker-gerichte tracers te verbeteren. Allereerst zijn verschillende PSMA-gerichte tracers met elkaar vergeleken en is de meest optimale tracer bepaald op basis van effectiviteit en veiligheid. Als tweede is onderzocht of het combineren van radionuclide therapie samen met een therapie die cellen gevoeliger maakt voor straling kan leiden tot een synergistisch groter therapeutisch effect. Ten derde is gekeken naar het effect van het gebruik van verschillende therapeutische radionucliden (een α-straler vs. een β-straler) gekoppeld aan dezelfde PSMA-tracer. Als laatste zijn de acute, vroege en late radio-toxische effecten van prostaatkanker-gerichte radionuclide therapie in kaart gebracht. De resultaten die zijn voortgekomen uit deze studies dragen bij aan de (radiobiologische) kennis over prostaatkanker-gerichte radionuclide therapie, wat gebruikt kan worden voor het ontwikkelen en verbeteren van de huidige behandelopties voor prostaatkankerpatiënten.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen