Promotie G.E. Bakker

Veiligheidsbegeerte. Een kritiek van de veiligheidspolitieke controlementaliteit, in de geest van Hannah Arendt
Promotor
Prof.dr. M. Huijer
Promotor
Prof.dr. J. de Mul
Datum
donderdag 2 dec 2021, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op 2 december 2021 verdedigt G.E. Bakker zijn proefschrift, getiteld: ‘Veiligheidsbegeerte. Een kritiek van de veiligheidspolitieke controlementaliteit, in de geest van Hannah Arendt’.

Het doel van deze studie is om de betekenissen die de laatmoderne mens toekent aan zijn veiligheidsbegeerte te doorgronden. Om vanuit dit begrip een kritiek te geven en te zoeken
naar een alternatief filosofisch gezichtspunt voor het omgaan met gevaar. Het betreft een conceptuele en hermeneutische betekenisanalyse, geen empirische studie. De aanpak bouwt voort op het werk van Hannah Arendt, zowel op haar inhoudelijke politieke filosofie als op haar methodologie. Er wordt een argumentatie opgebouwd langs de (her) interpretatie van klassieke veiligheidsmotieven in de westerse geschiedenis van de wijsbegeerte. Deze worden symbolisch aangegrepen voor hoe de controleverwachting omtrent veiligheid is samengesteld, tot wat voor instrumentele managementpraktijken die verwachting leidt, en wat daarvan problematische uitgangspunten zijn.

 

De openbare verdediging zal plaatsvinden in de Senaatszaal, 1e verdieping Erasmus Building, locatie campus Woudestein. De ceremonie zal exact om 15.30 uur beginnen. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen