Promotie G.M. (Gianmarco) Balestra

Microcirculatoire en mitochondriale PO2 onder verschillende omstandigheden van het rattenhart
Promotor
Prof.dr. R.J. Stolker
Promotor
Prof.dr. C. Ince
Co-promotor
Dr. E.G. Mik
Co-promotor
Dr. C.J. Zuurbier
Datum
vrijdag 19 apr 2024, 13:00 - 14:30
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 19 april 2024 verdedigt G.M. Balestra het proefschrift met de titel: ‘Microcirculatoire en mitochondriale PO2 onder verschillende omstandigheden van het rattenhart'.

Korte samenvatting van het proefschrift:

In dit proefschrift hebben we onze in vivo fosforimetrische methode om (bijna) tegelijkertijd het zuurstofgehalte in de microcirculatie en de mitochondriën van de hartspiercellen verder ontwikkeld en gekarakteriseerd. In twee dierexperimentele modellen, rechter hartkamer overvulling en endotoxemie hebben we oxygenatie in de microcirculatie en de mitochondriën. In beide pathofysiologische modellen werd geen zuurstoftekort vastgesteld. Onze resultaten suggeren dat herprogrammering van het mitochondriaal metabolisme en mitochondriale dysfunctie als mechanismen van orgaandysfunctie respectievelijk bij rechterkamer overbelasting en endotoxemie een rol spelen. Bij de dieren die met noradrenaline behandeld werden werden verhoogde troponinewaarden vastgesteld. Dit betekent dat gebruikelijke behandelingen van sepsis mogelijk tot hartschade leiden. Tot slot kan gehypothetiseerd worden dat de mitochondriale mechanismen die leiden tot veranderd metabolisme en functie onderdeel zijn van een algemeen verdedigings mechanisme bij ernstige problemen op cellulair niveau, omdat ze beschreven zijn in vele cardiale, pulmonale, lever, neurologische en psychiatrische ziekten.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 13.00 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen