Promotie N.M.A. (Nisreen) Okba

Promotor

Prof.dr. M.P.G. Koopmans

Co-promotor

Dr. B.L. Haagmans

Datum
donderdag 28 mei 2020, 09:30 - 11:00
Type
Promotie
Voeg toe aan agenda

Op donderdag 28 mei 2020 verdedigt N.M.A. Okba haar proefschrift, getiteld: ‘Mapping MERS-CoV Immune Responses: A Blueprint for Rational Vaccine Design’.

Tot voor kort was de respons op nieuwe opkomende infecties over het algemeen reactief, waardoor de tijdige beschikbaarheid van interventiemaatregelen werd belemmerd met als gevolg dat het veel moeite kan kosten uitbraken onder controle te krijgen. Vanwege de tijd die nodig is om een kandidaat-vaccin te ontwikkelen, te testen en in licentie te nemen (enkele jaren) missen we meestal de piek van een uitbraak die vaak slechts weken tot maanden kan duren. Door het ontwikkelen van platformtechnologieën, die kunnen worden ingezet bij uitbraken, kunnen antilichamen en vaccins mogelijk sneller gegenereerd worden. Dit zal de tijdige levering van therapeutische en preventieve producten voor opkomende virussen potentieel mogelijk maken, waardoor de verspreiding van pathogenen wordt beperkt en de menselijke en economische tol wordt verminderd. In dit proefschrift werd de ontwikkeling van platforms voor de snelle generatie van tegenmaatregelen voor een opkomend coronavirus, het Middle East respiratoir syndroom coronavirus (MERS-CoV), behandeld als onderdeel van een zoönotische paraatheidsbenadering. De aanpak die is geïmplementeerd voor het ontwerpen van vaccins was een immuun-gecorreleerde benadering, waarbij we testen ontwikkelden en valideren om belangrijke virale immunogene antigenen te identificeren. Dit werd gevolgd door verdere karakterisering van deze immunogene domeinen met behulp van specifieke antilichamen, nanobodies. Daarna werden kandidaat-vaccins rationeel ontworpen en getest op hun beschermende werkzaamheid in diermodellen. Dit hele proces omvatte de ontwikkeling van platforms voor snelle generatie van serologische assays, nanobodies en zware keten antilichamen, evenals subunit vaccins. Deze platforms kunnen de basis vormen voor de snelle ontwikkeling van diagnostiek, therapeutica en vaccins voor toekomstige opkomende virussen.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen