Promotie R. (Ruth) Mampuys

Promotor
Prof.dr.mr. W. van der Burg
Promotor
Prof.dr. F.W.A. Brom
Promotor
Dr.mr. L.M. Poort
Datum
donderdag 28 jan 2021, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda
Logo Erasmus School of Law

Op donderdag 28 januari 2021 verdedigt R. Mampuys haar proefschrift, getiteld: ‘The Deadlock in European GM Crop Authorisations as a Wicked Problem by Design. A need for Repoliticisation of the Decision-making Process’.

Het gebrek aan politieke besluitvorming is een onderbelichte en vermeden factor in de discussie over genetisch gemodificeerde (gg-) gewassen. Onderbelicht omdat belanghebbenden, beleidsmakers, politici en academici blijven wijzen naar wetenschappelijke, juridische en sociale factoren als de oorzaak van de onenigheid en de focus van oplossingsstrategieen daarop richten. Vermeden omdat wetenschap, regelgeving en participatie stategisch worden gebruikt om besluitvorming uit te stellen. Dit maakt het conflict een wicked probleem door ontwerp (‘wicked problem by design’).

De besluitvorming over de markttoelating van gg-gewassen in Europa zit in een impasse omdat de stemmingsronde met de lidstaten systematisch resulteert in ‘geen mening’ en de Europese Commissie terughoudend is een besluit voor hen te nemen over een controversieel issue. Het uitstellen van besluitvorming kan gerechtvaardigd worden vanuit een perspectief van interne en exerne verantwoording, maar niet vanuit een perspectief van democratische  verantwoording tegenover ggo voor- en tegenstanders. De huidige situatie biedt een illusie van een werkend systeem.

Daarom is repolitisering van de besluitvorming over gg-gewassen nodig. Vragen over hoe veilig, veilig genoeg is en waneer stakeholders voldoende tijd hebben gehad om hun mening te vormen danwel bij te stellen, hebben geen ‘juiste’ antwoorden en vragen ultiem om politieke besluitvorming. Het repeterende karakter van de discussie is een belangrijke indicatie dat de discussie lang genoeg heeft geduurd. Politieke besluitvorming is nodig, ondanks wetenschappelijke onzekerheden en in de aanwezigheid van fundamenteel verschillende standpunten. Dit impliceert dat besluitvorming plaats moet vinden in een omgeving, op subnationaal, nationaal of EU niveau, die ruimte biedt voor politieke deliberatie en besluitvorming.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of in de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen