Promotie R.H.W.E. (Robin) van der Weide

3D Genomics: Form and Function of Chromatin
Promotor
Prof. dr. B. van Steensel
Co-promotor
Dr. E. de Wit
Datum
donderdag 17 mrt 2022, 15:30 - 17:00
Type
Promotie
Ruimte
Senaatszaal
Gebouw
Erasmus Building
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op 17 maart 2022 verdedigt R.H.W.E. van der Weide zijn proefschrift, getiteld: ‘3D Genomics: Form and Function of Chromatin’.

Proefschrift in het kort:

Een gemiddelde cel heeft een celkern die twee tot tien micron groot is—dat is minder dan 1% van een millimeter. Toch past hier twee meter aan DNA. Hoewel dit op zichzelf al een enorme opgave lijkt, zit dit DNA in elk van de miljarden cellen van het menselijk lichaam op dezelfde manier opgevouwen. Deze vouwen (loops of lussen) hebben ook functies in het reguleren van genen en mis-vouwingen kunnen leiden tot verschillende ziektes en ontwikkelingsstoornissen. Voordat we in de toekomst foutieve lussen kunnen opsporen en herstellen, moeten we eerst weten hoe DNA-organisatie geformeerd en onderhouden wordt. Wij laten zien dat een ringvormig eiwittencomplex (Cohesin) een belangrijke rol speelt in de vorming van de organisatie. De formatie van lussen blijkt een dynamisch proces te zijn, waarbij Cohesin steeds op het DNA wordt geplaatst en er weer vanaf wordt gehaald. Hoe langer Cohesin op het DNA zit, hoe langer de lussen worden. Dit heeft grote effecten hebben op andere lagen van gen-regulatie, wat laat zien dat de organisatie die Cohesin veroorzaakt van groot belang is. Met ons experimentele werk  hebben we voor het eerst een hypothese uit 2001 voor de formatie van loops kunnen bevestigen.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 15.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen eventueel op het scherm buiten meekijken. Er is geen mogelijkheid tot toelating tijdens het eerste gedeelte van de ceremonie. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Er is aan kandidaat een livestreamlink verstrekt.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen