Promotie S.J. (Steven) Heshusius

Promotor

Prof. dr. J.N.J. Philipsen

Co-promotor

Dr. E. van den Akker

Co-promotor

Dr. ir. W.F.J. van IJcken

Co-promotor

Dr. M.M. von Lindern

Datum
woensdag 2 dec 2020, 11:30 - 13:00
Type
Promotie
Gesproken taal
Dutch
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op woensdag 2 december 2020 verdedigt S.J. Heshusius zijn proefschrift, getiteld: ‘Switching Gear: Hemoglobin switching throughout erythropoiesis’.

Rode bloedcellen zijn de meest voorkomende cellen in ons lichaam. Om zuurstof te kunnen vervoeren zijn deze cellen afgeladen met hemoglobine moleculen. Genetische afwijkingen aan de hemoglobine genen kunnen daarom leiden tot vroegtijdige afbraak van rode bloed cellen, wat kan resulteren in te weinig rode bloedcellen; anemie. Mensen met ernstige vormen van anemie kunnen zelf hun leven lang afhankelijk worden van bloedtransfusies.

Het onderzoek in dit proefschrift heeft als doel om bij te dragen aan de ontwikkeling van alternatieve behandel methodes voor anemie. Hiertoe beschrijft het de ontwikkeling van een celkweek medium, dat grootschalig kweekculturen voor transfusie doeleindes mogelijk maakt, beschrijft het een mogelijke rol van omgevingssignalen bij het beïnvloeden van hemoglobine genexpressie. Daarbij beschrijft dit onderzoek hoe specifieke vormen van KLF1, een regulatoir eiwit, expressie van bepaalde hemoglobine genen veranderen. Gezamenlijk bieden deze bevindingen bouwblokken waarmee toekomstige behandelingen voor anemie door ontwikkeld kunnen worden.

De promoties vinden, in verband met het coronavirus, niet op de gebruikelijke wijze publiekelijk plaats in de Senaatszaal of de Professor Andries Queridozaal. De kandidaten zullen hun proefschrift in een klein gezelschap of online verdedigen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen