Wetenschapscafé Rotterdam: Het criminele brein en neurotechnologie

Wetenschapscafe sfeerbeeld: jonge mensen in een cafe
Datum
maandag 28 nov 2022, 19:30 - 21:00
Type
Lezing
Gesproken taal
Nederlands
Locatie

Bar Blink, Wijnhaven 59, 3011 WJ Rotterdam

Voeg toe aan agenda
Hersenen hoofdpijn elektriciteit

Het Wetenschapscafé is een maandelijkse, informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Elke maand staat een wetenschapper centraal die gepassioneerd en op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Onder het genot van een drankje wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.
 

Het criminele brein en neurotechnologie

Geweld in de samenleving neemt toe en vormt en steeds groter probleem. Uit eerder onderzoek blijkt dat het criminele brein anders werkt dan die van personen die geen crimineel gedrag vertonen. Vooral gewelddadige personen blijken een ander functionerend brein te hebben. Vaak heeft dit bijvoorbeeld te maken met psychiatrische problematiek, en drugs en alcohol dat wordt gebruikt, dat zorgt voor veranderingen in het brein. Omdat het vaak erg lastig is om te zorgen dat criminelen niet opnieuw in de fout gaan, wordt er gezocht naar effectieve interventies en behandelingen die het risico op gewelddadig gedrag kunnen verlagen. Uit ons recente onderzoek blijkt dat door gebruik van neurotechnologie, een nieuwe innovatieve weg ingeslagen kan worden. Door het moduleren van het criminele brein zouden we ervoor kunnen zorgen dat de kans op herhaald agressief gedrag verminderd wordt.

Over Josanne van Dongen

Dr. Josanne van Dongen promoveerde 10 jaar geleden in de forensische psychiatrie, won een 'Early Career Award' voor haar werk en is nu als associate professor werkzaam op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dr. Van Dongen is medeoprichter van de masterspecialisatie 'Forensic and Legal Psychology' en leidt het SAFER Lab, een lab waar 'Social, Affective, Forensic, and Electrophysiological Research' wordt uitgevoerd voor een veiliger samenleving.

Datum: Maandag 28 nov 2022
Inloop: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Bar Blink, Wijnhaven 59 Rotterdam
Toegang: Gratis
 

Gerelateerde content
Interview met PhD-studenten en organisatoren Michèle Molendijk en Roy Simons.
Sfeerbeeld bezoekers Wetenschapscafé Rotterdam editie oktober 2022
Gewelddadige cliënten hebben vaker een beschadigd brein. Dat kan gedrag beïnvloeden. Hersenstimulatie is een oplossing, volgens dr. Josanne van Dongen.
Hersenen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen