Oproep: Organisaties gezocht voor onderzoek naar vermindering verzuim door vroegtijdig arbeidsdeskundig handelen

Verzuim heeft een grote impact op zowel werknemer als werkgever. Voor beiden is het van belang dat de werknemer een passend re-integratietraject krijgt met als doel om succesvol terug te keren naar werk. Er zijn aanwijzingen uit de praktijk dat het tijdig inzetten van arbeidsdeskundigen een rol kan spelen in het verminderen van verzuim. Welke aantoonbaar positieve bijdrage levert het inzetten van een arbeidsdeskundige daadwerkelijk op voor de werknemer? En wat is de impact op kosten, kwaliteit en continuïteit van de bedrijfsvoering voor de werkgever?

Wilt uw organisatie bijdragen aan het beantwoorden van deze vragen? Lees dan verder! Arbeidsdeskundig Kennis Centrum en Impact Centre Erasmus (onderzoekscentrum van Erasmus Universiteit) zijn een onderzoek gestart naar de effecten van het vroegtijdig inzetten van arbeidsdeskundig handelen. Er is nog ruimte voor één organisatie om deel te nemen.

Doel van het pilot onderzoek

Het doel van de pilot is om te onderzoeken of re-integratie geoptimaliseerd kan worden door de inzet van arbeidsdeskundig handelen.

De pilot zal de effecten van vroegtijdig arbeidsdeskundig handelen op het re-integratietraject en verloop van verzuim in kaart brengen. Hierbij wordt gekeken naar arbeidsdeskundig handelen binnen de eerste drie maanden na ziekmelding. De effecten die onderzocht zullen worden hebben betrekking op zowel de werkgever als werknemer. Het doel van de pilot is om re-integratie te optimaliseren door meer begrip te hebben in welke situaties arbeidsdeskundig handelen meerwaarde oplevert. Speciale aandacht gaat uit naar kostenbesparing voor de werkgever, het verloop van het verzuim en het welzijn van de werknemer.

Het pilot onderzoek zal lopen tot en met het voorjaar 2022. Tijdens de onderzoeksperiode is er een regelmatige terugkoppeling over de resultaten.

Wat zijn de voordelen om deel te nemen aan deze pilot?

  • De resultaten van de pilot worden met u gedeeld zodat u inzicht krijgt in:
    • De effecten van vroegtijdig arbeidsdeskundig handelen op de duur van verzuim.
    • De mogelijke kostenbesparing van vroegtijdig arbeidsdeskundig handelen
    • De effecten van vroegtijdig arbeidsdeskundig handelen op het welzijn van werknemers.
  • Per werkgever zal er een compacte analyse en rapportage gemaakt worden waardoor u concreet inzicht krijgt in het effect van uw verzuimbeleid.
  • U kunt een bijdrage leveren aan onderzoek om langdurig verzuim te verminderen.

Aanpak van het onderzoek

  • De arbeidsdeskundige wordt bij een deel van de verzuimende werknemers in week 13 van het ziekteverzuim ingezet. De deelnemende organisatie is verantwoordelijk voor de vroegtijdige inzet.
  • Verzuimende werknemers ontvangen eens per vier weken een enquête (invulduur ca. 10 min) tot herstel of week 52 van het ziekteverzuim. Daarnaast wordt er aan enkele werknemers gevraagd om deel te nemen aan een aanvullend interview.
  • De tijdsinvestering bestaat uit het 1) tweemaandelijks verstrekken van ziekte- en herstelgegevens van de deelnemende afdeling(en)/regio(‘s), 2) halfjaarlijks verstrekken van administratieve gegevens over het ziekteverzuim van de gehele afdeling en organisatie. Alleen de onderzoekers hebben toegang tot deze informatie en data wordt anoniem verwerkt.

Verwerking van de gegevens

  • Impact Centre Erasmus houdt zich als wetenschappelijk instituut aan de eisen en verplichtingen uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Gegevens worden anoniem geanalyseerd, wat inhoudt dat gegevens niet terug te leiden zijn naar individuen. Gegevens worden geaggregeerd geanalyseerd en gerapporteerd.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie over dit onderzoek contact op met de onderzoekers: Paul Ongenae (ongenae@ese.eur.nl) of Manon van Asselt (vanasselt@ese.eur.nl, Impact Centre Erasmus), of het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (akc@arbeidsdeskundigen.nl).

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen