Corporate Social Responsibility

Wie denkt dat het bij bedrijven alleen draait om economische belangen of financiële verantwoordelijkheden, mag zich eens achter de oren krabben. Want uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, tekort aan materialen en energie, water, veiligheid, gezondheid en ketenverantwoordelijkheid spelen bij organisaties een steeds grotere rol. En wat te denken van de almaar hogere eisen aan de sociale en ecologische voetafdruk van organisaties, overheden en consumenten? Het Executive Program Corporate Social Responsibility (CSR) maakt de thematiek inzichtelijk en stelt dilemma’s en kansen centraal.

Waarom dit Executive Program?

Tijdens de modules van Executive Program Corporate Social Responsibility gaan we diep in op de CSR-gerelateerde uitdagingen waar organisaties mee te maken hebben. Dankzij ons netwerk binnen en buiten de Erasmus Universiteit Rotterdam en de wetenschappelijke informatie vanuit Impact Centre Erasmus zijn wij in staat om een high end programma te bieden. Reken bijvoorbeeld op up-to-date CSR-informatie, academische inzichten, theoretische kennis en praktijkgerichte oplossingen. Eerdere deelnemers aan dit Executive Programma waardeerden onder andere de kleine groepen, waardoor er veel ruimte is voor interactie en aandacht. Daarnaast zijn onze alumni zeer te spreken over:

 • de ruimte voor eigen casuïstiek
 • de grote diversiteit aan deelnemers: leren van andere functies en uit andere branches
 • de (h)erkenning van de MVO-opleiding op de (arbeids)markt
 • de zeer positieve waardering van zowel sprekers als deelnemers
 • een hecht netwerk van alumni en daarmee CSR-professionals: become one of them!

De belangrijkste informatie van dit Executive Program op een rij

Om zo goed mogelijk te kunnen voorzien in de behoefte van onze deelnemers wordt het Executive Program CSR in verschillende modules aangeboden.  De deelnemers kunnen zelf een keuze maken op basis van hun interesse, behoefte en kennisniveau. Je kunt ervoor kiezen één module te volgen of een combinatie van modules. De integrale CSR opleiding is een combinatie van alle drie de modules: CSR Ethiek Integriteit en Dilemma's, CSR Strategie en Management en CSR Communicatie, Rapportage & Audit. De totale opleidingsduur van het integrale CSR programma omvat vanaf september 2023 14 collegedagen. Aan module 1 is een collegedag toegevoegd met de onderwerpen: behavioural science en diversiteit, inclusie en polarisatie.

 

 

 

Module 1
€2.840,- 4 dagen*

Module 2
€4.260,-
6 dagen*

Module 3
€2.840,-
4 dagen*

Aantal
collegedagen

Integrale Opleiding CSR

X

X

X

14

CSR Strategie en Management

X

X

 

9

CSR Communicatie, Rapportage & Audit

X

 

X

5

* Alle bedragen zijn vrij van BTW

Module 1: Ethiek, integriteit en dilemma's

 • Wereldwijde megatrends
 • Theoretische en praktische ontwikkelingen
 • De verschillende milieu, sociale en economische aspecten
 • Business cases

Module 2: Strategie en Management

 • CSR strategie en beleid: visie, missie en ethiek
 • CSR Management
 • Intern draagvlak
 • Ketenbeheer
 • Partnerschappen
 • Governance en stakeholder management
 • Performance meting en data verzameling
 • Maatschappelijke impact
 • Public affairs, reputatiemanagement en communicatie

Module 3: Communicatie, Rapportage en Audit

 • Rapportage principes
 • Materialiteit
 • De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
 • Het audit proces
 • De beoordeling van rapportages zoals bijv. de transparantiebenchmark

Wij vinden het belangrijk dat er voldoende gelegenheid is tot interactie tussen deelnemers onderling en tussen deelnemers en sprekers/docenten. Vandaar dat wij voor het Executive Program Corporate Social Responsibility een maximale groepsgrootte hanteren van 25 deelnemers.

Het succes van Impact Centre Erasmus en onze programma’s is teamwork. Wetenschappelijk Directeur van het CSR-programma is prof. dr. Karen Maas. Jacqueline Scheidsbach is Program Director, en de coordinatie is in handen van programmamanager Emiel Gieles.

De CSR-leergang start twee keer per jaar. De colleges vinden doorgaans plaats op vrijdag op een locatie in of nabij Rotterdam. De 14 collegedagen bestaan uit twee delen: een ochtendsessie en een middagsessie.

Rooster 2024

Hieronder is het rooster voor de leergang start februari 2024 te vinden. 

Rooster 2023 - 2024

Voor de leergang 2023-2024 zijn er momenteel nog 2 plaatsen voor Module 3 beschikbaar. 

Rooster 2023

Uitsluitend ter informatie voor reeds ingeschreven deelnemers. Volgeboekt

Het Executive Program CSR richt zich in het bijzonder op directeuren, managers en consultants die in hun dagelijkse werkzaamheden direct worden geconfronteerd met de strategische en operationele aspecten van MVO-beleid. De opleiding is daarnaast ook geschikt en relevant voor marketing- & communicatie-managers en beleidsmakers binnen de overheid of de non-profitsector die te maken hebben met CSR.

De modules worden afgesloten met (online) examens. Bij voldoende resultaat ontvangen de deelnemers een certificaat vanuit Impact Centre Erasmus/Erasmus Universiteit Rotterdam.

Alumni aan het woord 

Wie kan jou beter een indruk geven van het Executive Program CSR dan de deelnemers zelf? 

 • Jan Lamme - Alumnus 2022:

  “Door mijn werkervaring was ik al bekend met het duurzamer inrichten van productieprocessen. Echter wilde ik mijn kennis op gebied van duurzaamheid uitbreiden en dit ook meer op strategisch gebied inbedden, en ben hierom het Executive Program CSR gaan volgen. Een meerwaarde van het programma is de brede opzet waarbij alle belangrijke aspecten worden meegenomen. Met name de onderdelen omtrent intrinsieke en extrinsieke motivatie hebben mij veel nieuwe inzichten hebben geboden. Daarnaast word je via de aangereikte handvaten en tools aangespoord om nog meer vanuit kansen en mogelijkheden te denken. Ook de interactie met de docenten en mededeelnemers geeft een mooi beeld hoe deze tools in verschillende sectoren en organisaties ingezet kunnen worden.”

 • Fenna van Beurden - Alumnus 2021: 

  "Vanuit de wens om mijn kennis op het gebied van duurzaamheid te verdiepen, heb ik na contact met alumni besloten deel te nemen aan het Executive Program CSR (Erasmus Universiteit Rotterdam). Het programma heeft mij een nieuwe blik geboden op de huidige vraagstukken en doen inzien dat er geen one-size-fits-all oplossing toepasbaar is. Naast de theoretische funderingen die worden gelegd in de colleges, worden er ook veel concrete tools aangeboden om de vertaalslag naar de praktijk te maken. Dit heb ik ook gedaan door een paper te schrijven over de impact van een plantaardige lunch –een uitdagend proces wat tegelijkertijd veel voldoening gaf. Het volgen van het programma heeft bijgedragen aan het intern groeien naar de rol van Strategic Impact Manager bij Verstegen Spices & Sauces. Daarnaast is het netwerk dat de opleiding oplevert van grote meerwaarde, mooi om te zien hoe mede-deelnemers elkaar opzoeken en aan het denken zetten, en allemaal ambassadeur voor impact en duurzaamheid zijn!”

 • Niels Smidt - Alumnus 2020:

  "Gedreven door mijn ambitie en interesse in het toepassen van duurzaamheid in het bedrijfsleven heb ik mij, op advies van een aantal alumni, ingeschreven voor het Executive Program Corporate Social Responsibility. De alumni die ik sprak gaven aan dat deze opleiding dé benchmark is van duurzaamheidsopleidingen in Nederland. Mijn (hoge) verwachtingen werden hiermee gevormd. Na het doorlopen van de drie modules en de afronding van de opleiding met het schrijven van een paper, kan ik niets anders dan bevestigen dat de opleiding veel te brengen heeft. Het programma zorgt voor een brede opbouw van kennis, waarbij een goede mix gevonden wordt tussen wetenschappelijke invalshoeken en ervaringen uit de praktijk. Het onderzoek, dat nodig is voor het publiceren van een paper, zorgt ervoor dat op een specifiek onderwerp de verdieping kan worden gevonden. Tenslotte was het super leuk en inspirerend om nieuwe mensen te leren kennen. Verschillend van elkaar qua sector, bedrijf of rol waarin eenieder werkzaam is maar eensgezind in het streven om de wereld net even iets beter te maken."

  Afbeelding Niels Smidt

Papers Alumni

Testimonials alumni

Contactpersoon

E-mailadres
csr@ese.eur.nl

Emiel Gieles
Program Manager CSR

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen