165 jaar Rotterdamsch Leeskabinet, 165 jaar leesliefde

Een jonge studente loopt met haar rug naar de kamera de trap in de Leeskabinet nis op, richting hoge en goedgevulde boekenkasten.
Een zwartwit foto van een vijftal dames, gebogen over boeken op de locatie Gelderschekade

Op vrijdag 24 mei vieren we het 165-jarig bestaan van het Rotterdamsch Leeskabinet. De bibliotheek werd op 24 mei 1859 voor het publiek geopend en draagt al 165 jaar lang de liefde voor lezen uit. Vandaag de dag organiseert het Leeskabinet als humaniorabibliotheek op campus Woudestein een cultureel en literair programma voor de leden en de EUR-gemeenschap, met o.a. lezingen, interviews en boekclubs voor studenten.

Lees meer over de jubileumviering onder Programma.

De oprichters van het Leeskabinet stond halverwege de 19e eeuw een bibliotheek voor ogen waar alle sociale klassen gebruik van konden maken, voor een betaalbaar bedrag. Een openbare Rotterdamse bibliotheek bestond in 1859 nog niet, en er was nog geen universiteit. Nu de stad groeide in omvang en betekenis vonden de initiatiefnemers het tijd voor een toegankelijke leeszaal waarin goede lectuur te vinden was.

Een zwartwit foto van het klassieke interieur en de boekenkasten in de leeszaal van het Leeskabinet aan de Parklaan
De leeszaal van het Rotterdamsch Leeskabinet aan de Parklaan.

Om de bibliotheek daadwerkelijk te kunnen openen, waren er ten minste 800 leden nodig. Op 1 maart 1859 werd daartoe een oproep geplaatst in de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Drie weken later hadden al 869 mensen zich als lid ingeschreven. 

Lees meer over de geschiedenis van het Rotterdamsch Leeskabinet.

Een leeszaal met literatuur van kwaliteit: nog steeds is dat de kern van het Rotterdamsch Leeskabinet. Onze leden en studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit vinden de weg naar onze ruim 270.000 banden tellende collectie, bezoeken de lezingen en interviews, bekijken ons YouTube-kanaal en luisteren naar de podcast Bookmarks & Dog Ears

Wilt u het Rotterdamsch Leeskabinet steunen en bijdragen aan het behoud van dit levend cultureel erfgoed? Bekijk onze lidmaatschappen en ook de steunlidmaatschappen voor EUR-studenten en -medewerkers. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen