Toegankelijkheid

Entrance hall Library

Een bezoek aan onze bibliotheek moet zo eenvoudig mogelijk zijn. We streven daarom naar optimale toegankelijkheid van onze gebouwen en diensten voor iedereen, ook voor bezoekers met een functiebeperking. Er zijn bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijke studieplekken en hulpmiddelen voor aangepast lezen. 

Het bibliotheekgebouw is verdeeld in een oost- en westkant: East en West. Het bestaat uit drie verdiepingen: -1 (straatniveau), 0 (niveau luchtbrug) en +1. Onderaan deze pagina vind je per verdieping een plattegrond. 

Bekijk het overzicht van de faciliteiten in het bibliotheekgebouw en van onze overige diensten:

Gebouw

Heb je een motorische of visuele beperking, dan is de ingang aan de Institutenlaan de beste toegang tot de UB. Van hieruit heb je ook direct toegang tot de lift. Je komt binnen op West -1. Om naar de informatiebalie en de uitleen- en inleverautomaat op West 0 te gaan, neem je de lift naar niveau 0. 

Het is ook mogelijk om via de luchtbrug vanuit het Theil-gebouw naar de UB te komen. Je komt dan binnen op West 0.

Neem, om naar East te gaan, de route aan de zuidkant van het bibliotheekgebouw (de kant van de lift). Daar zijn op niveau 0 (niveau luchtbrug) drukknoppen om de zware deuren automatisch te openen.

East is een stiltegebied. Hier vind je studieplekken en studiecabines om individueel en in stilte te studeren. In West mag je, naast studeren, ook op gedempte toon praten en overleggen. De bibliotheek biedt studieplekken met en zonder PC in zowel East als West. Een studieplek reserveren doe je met je ERNA-account. 

Op East 0 zijn twee, in hoogte verstelbare studieplekken. Deze zijn geschikt voor studenten met een rolstoel. Je kunt deze in het reserveringssysteem vinden via:

 • Zone: Silence | Floor 0 | Orange
 • Category: Study space without PC
 • nummers 0.151 en 0.152.

Plaats je een vinkje bij Accessible, dan vind je ook andere rolstoelvriendelijke studieplekken.

Er zijn twee rolstoeltoegankelijke toiletten in de UB:

 • West 0: in het trappenhuis aan de noordkant van het gebouw (dit is de aan de kant van de tennisbanen en de uitgang richting de metro).
 • West +1: in het halletje recht tegenover de wenteltrap.

Diensten

De hoogte van de uitleen- en inleverautomaten en van de planken in de afhaalkast is geschikt voor rolstoelgebruikers om aangevraagde boeken vanaf te pakken.

Heb je problemen met het pakken, lenen en inleveren van boeken? Of kan je je moeilijk verplaatsen tussen de afhaalkasten en de uitleenautomaat? Dan kan je ter plekke assistentie vragen bij de informatiebalie of van tevoren via het algemene online formulier

Check altijd even de actuele openingstijden van de informatiebalie.

De kasten met de studiezaalcollectie en de verplichte literatuur zijn laag. Een aantal kasten van het Rotterdamsch Leeskabinet is wel hoog.

Heb je problemen met het pakken van boeken uit de bibliotheekkasten? Of kan je je moeilijk verplaatsen tussen de verschillende studiezalen? Dan kan je ter plekke assistentie vragen bij de informatiebalie of van te voren via het algemene online formulier.

Boeken uit de studiezaalcollectie kan je van tevoren ook aanvragen via sEURch.

Check altijd even de actuele openingstijden van de informatiebalie.

Het is mogelijk om materiaal voor je te laten kopiëren. Vraag dit bij de informatiebalie of via het algemene online formulier. Gebruik je het formulier, vermeld dan of je de kopieën afhaalt bij de informatiebalie of dat de bibliotheek je deze in digitale vorm toestuurt.

Je betaalt hiervoor de normale zelfbediening kopieerkosten. De kopieën zijn gereed op de eerste werkdag na je verzoek.

Check altijd even de actuele openingstijden van de informatiebalie.

In de UB is ook een studieplek met een PC waarop Dolphin SuperNova is geïnstalleerd. Ben je visueel beperkt of moet je om een andere reden aangepast lezen dan kan je van deze plek gebruikmaken. 

Dolphin SuperNova biedt de volgende mogelijkheden:

 • Vergroten/ Verkleinen (met verschillende soorten en type vergrotingen);
 • Contrast van het scherm aanpassen in verschillende kleurenschema’s;
 • Muis aanpassen naar gewenste grootte en/of kleur;
 • Spraak/voorlezen;
 • Ondersteuning voor braille.

Je vindt de studieplek in het speciale reserveringssysteem voor studenten met een functiebeperking, met de link die door de UB is gestuurd, na aanmelding door je studieadviseur.

 • Zone: Silence | Floor +1 | Yellow
 • Category: Study space with PC
 • nummer +1.256

In de UB is de plek te vinden aan de noordoostkant van het gebouw op +1 (aan de kant van de tennisbanen en de uitgang richting de metro). Dit deel van het gebouw is geel gemarkeerd op de plattegrond. 

We hebben een collectie gekleurde doorkijkvellen en leeslinialen. Voor mensen met bepaalde visuele beperkingen zorgt het leggen van de vellen of leeslinialen over de tekst voor minder fel contrast en een betere leesbaarheid.

Het kan ook de leesbaarheid van tekst verbeteren voor als je dyslexie hebt en helpen bij het lezen in blokken (vaak geadviseerd aan mensen met ADHD). Je kunt de vellen of leeslinialen lenen bij de informatiebalie.

Check altijd even de actuele openingstijden van de informatiebalie.

Moeite met het lezen van e-books kent verschillende oorzaken:

Je wordt afgeleid door de online omgeving van een e-book
Soms is het mogelijk om het boek of hoofdstuk te downloaden en voor onbepaalde tijd op te slaan als PDF- of EPUB-bestand. In andere gevallen kan je de PDF-versie voor een bepaalde tijd downloaden om offline te lezen. Download het boek of hoofdstuk en zet je internet uit voor ongestoord lezen.

Je hebt een visuele beperking
Gebruik een Read Out Loud-functie die is ingebouwd in PDF- en EPUB-readers of die je als extensie aan je internetbrowser toevoegt.
Helaas heeft Adobe Digital Editions (ADE) deze functie niet. ADE wordt gebruikt om toegang te krijgen tot e-books die je voor een beperkte tijd kunt downloaden.

De witte achtergrond van e-books maakt lezen moeilijk
Veel e-readers bieden de optie om een rustgevende tint aan je scherm toe te voegen die de schittering door de witte achtergrond vermindert. Er zijn ook internetbrowser-extensies met deze functie. Zoek in je browser store naar screen shaders.

Ga voor meer tools en tips om onze online bronnen aangepast te lezen, te bekijken of te luisteren naar de online gids Digital Accessibility van de UB.

Contact

De verbetering van de toegankelijkheid van ons gebouw en onze diensten is een doorlopend proces.

University Library information desk

Studeren met een functiebeperking op de EUR

Erasmus Universiteit ondersteunt studenten met een functiebeperking tijdens hun studie. Lees verder op Studeren met een functiebeperking voor advies en ondersteuning hierbij. Bij Fysieke toegankelijkheid vind je onder meer informatie over parkeren op de campus voor mindervaliden, miva-toiletten, lockers en rustruimtes. 

Plattegrond UB | Verdieping -1 (straatniveau)

East: blauw | stilteruimte
West: paars | geen stilteruimte

Library floor plan -1

Plattegrond UB | Verdieping 0 (niveau luchtbrug)

East: oranje | stilteruimte
West: groen | geen stilteruimte

Library floor plan 0

Plattegrond UB | Verdieping +1

East: geel | stilteruimte
West: blauw | geen stilteruimte

Library floor plan +1

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen