Toegang tot de online collectie

Erasmus Universiteit biedt medewerkers en studenten toegang tot e-journals, e-books, online artikelen en andere bronnen, waarvoor de Universiteitsbibliotheek (UB) een licentie heeft afgesloten. Deze online collectie is gemakkelijk via de UB-website te raadplegen.   

On campus

Op de campus is toegang in de meeste gevallen automatisch geregeld op basis van herkenning van het IP-adres*. Inloggen met je ERNA-account is niet nodig.  

* Sommige browsers kunnen je IP-adres verbergen vanwege privacy. Dan geldt voor jou hetzelfde als dat je buiten de campus (off-campus) bent. 

Tip: de tools genoemd onder Hulpmiddelen zijn ook handig voor als je op de campus bent. 

Off campus

Buiten de campus kan je de online collectie op verschillende manieren raadplegen: 

Via de UB-website

Zoeken naar (wetenschappelijke) informatie kan via sEURch, de A-Z lijst van databanken of de Bronnen per vakgebied. De UB beveelt zoeken via de UB-website aan.
Start je een zoekactie via de UB-website, dan hoef je alleen maar met je ERNA-account in te loggen wanneer daarom wordt gevraagd. Er zijn geen speciale instellingen of programma's nodig.

Via Google Scholar 

Zoek je via Google Scholar naar wetenschappelijke informatie? Wijzig dan je instellingen in Google Scholar om te laten weten dat je verbonden bent aan de EUR. Je ziet dan direct of je toegang hebt door de link FULL TEXT @ EUR bij een publicatie. 

Je kunt zien of de EUR toegang heeft tot e-journals, e-books of online artikelen die je vindt via Google Scholar. Dit regel je bij Bibliotheeklinks in de instellingen:

 • Ga naar Google Scholar;
 • Klik, linksboven in het scherm, op de menu-button (drie horizontale streepjes);
 • Klik op Instellingen, (of als je op een klein scherm werkt, het tandwieltje) en daarna op Bibliotheeklinks;
 • Tik in de zoekbalk “Erasmus University Rotterdam” en klik op het vergrootglas;
 • Zet een vinkje bij “Erasmus University Rotterdam – FULL TEXT @ EUR” en klik op Opslaan.

Je ziet nu in je zoekresultaat tot welke publicaties je toegang hebt door de link FULL TEXT @ EUR bij een titel. Gebruik deze link om toegang te krijgen tot een publicatie. Login met je ERNA-account als daarom wordt gevraagd.

De video Get the most out of Google Scholar (2:25 min) laat zien hoe je de instellingen in Google Scholar aanpast, zodat je daarna FULL TEXT @ EUR-links ziet in het zoekresultaat.

Via het web

Zoek je via het web naar wetenschappelijke informatie? Dan kan het gebeuren dat je op een inlogscherm komt of er wordt om een betaling gevraagd. Gebruik onderstaande hulpmiddelen om dit soort situaties te voorkomen.  

Hulpmiddelen

Voeg deze extensie toe aan je browser en vereenvoudig het proces om toegang te krijgen tot de publicaties waarvoor de UB een licentie heeft.

De Lean Library browser extension is gemakkelijk te downloaden via: http://leanlibrary.com/download

 • Download de extensie en voeg deze toe aan je browser;
 • De extensie verschijnt als een kleine grijze button rechtsbovenin;
 • Kies bij Select your library voor: Erasmus University Rotterdam (EUR);
 • Verwijder het vinkje bij Skip the pop up and automate my access.
 • Klik op Save.

Bezoek je een website waar de EUR toegang toe heeft, dan verschijnt de pop-up en de kleine grijze button wordt groen. Klik in de pop-up op de button Library Access en log in met je ERNA-account. Je kunt ook een pop-up zien met de knop Get Article of de melding ebook available. Dan heeft de EUR toegang tot het artikel of het e-book via een andere website dan de website die je op dat moment bezoekt. Klik op de button om doorgestuurd te worden en toegang te krijgen.

Lees meer over deze browser extensie en leer in 5 stappen hoe je deze installeert (Engelstalig).

 

De EUR biedt VPN aan om een beveiligde internet toegang te bieden: eduVPN voor alle studenten en medewerkers van de EUR en FortiClient voor medewerkers met een @wEURk laptop. Je krijgt dan een IP-adres van de EUR wat betekent dat je on-campus simuleert. Daarom is dit ook handig voor toegang tot de online collectie. 

Gebruik je een reference manager als RefWorks, maak ook dan een VPN-verbinding. Dit is nodig om referenties uit sEURch en de databanken op de juiste manier naar RefWorks te versturen. 

Met eduVPN maak je een veilige verbinding tussen jouw computer, laptop of mobiel en het EUR-netwerk. Al je dataverkeer wordt via een versleutelde en beveiligde verbinding verstuurd. Je internetverkeer is dus beveiligd én geanonimiseerd.

Hoe je eduVPN installeert en gebruikt staat uitgelegd op MyEUR-student en MyEUR-medewerker

FortiClient is de VPN-verbinding, waarmee EUR-medewerkers met een @wEURK laptop op afstand werken. 

FortiClient staat standaard alleen aan voor systemen en websites van de EUR. Wil je daarnaast ook toegang tot sEURch en de databanken van de bibliotheek, kies dan bij het maken van een verbinding met FortiClient voor het ‘All Traffic’ profiel. Lees in de Handleiding FortiClient – All Traffic profiel hoe je dit doet.

Je kunt met je eigen ERNA- of Erasmus MC-account rechtstreeks inloggen op diverse (grotere) databanken en uitgeverswebsites waarvoor de UB een licentie heeft afgesloten d.m.v. single sign-on (SSO). Selecteer dan Institutional Login of een variatie hierop.   

Als je dit wenst kan je met SSO in de meeste gevallen anoniem blijven. Let dan wel op de opties die je aanklikt tijdens je eerste inlogpoging bij de uitgever. Een overzicht van websites met SSO vind je hieronder bij Extra informatie. Hier vind je ook per databank of website aanwijzingen hoe met privacy om te gaan.

Met BrowZine heb je op elk device snel toegang tot alle online wetenschappelijke tijdschriften en artikelen van onze bibliotheek en Open Access artikelen. Zo blijf je makkelijk up-to-date over alles wat er gebeurt binnen je vakgebied. Bovendien kan je een notificatie instellen, waardoor je nooit meer een interessant of inspirerend artikel mist. Lees verder 

LibKey Nomad is een browserextensie die een PDF-download knop weergeeft op websites als Scopus, PubMed, Wikipedia en uitgeverspagina's, zodra de mogelijkheid tot full access wordt gedetecteerd op basis van onze online collectie. 

 • Ga naar de Download LibKey Nomad website;
 • Klik op de button van de browser van jouw keuze en volg de aanwijzingen om de extensie toe te voegen;
 • Kies Erasmus (MC) - Erasmus University Rotterdam als jouw organisatie. 

De GetFTR browserextensie (Get Full Text Research) toont een ‘View PDF’ knop op websites en databanken als Google Scholar, PubMed en Web of Science bij artikelen en boekhoofdstukken waar de EUR toegang toe heeft via licenties of bij publicaties die Open Access beschikbaar zijn.  

GetFTR gebruikt hiervoor informatie van uitgevers. Niet alle uitgevers zijn aangesloten bij GetFTR, zie de GetFTR website voor een lijst van deelnemende uitgevers. GetFTR heeft dus geen volledige dekking. Publicaties die beschikbaar zijn via platforms als EBSCO, ProQuest of OVID zijn met deze extensie ook niet te vinden. 

 • Ga naar de GetFTR website;
 • Klik op de link van de browser van jouw keuze en volg de aanwijzingen om de extensie toe te voegen; 
 • Voeg Erasmus University Rotterdam toe als jouw instelling (institution); 
 • Selecteer onder Discovery Websites waar je de GetFTR knop wilt zien, bijvoorbeeld Google Scholar, PubMed, DuckDuckGo en Web of Science

Privacy 

De UB doet er alles aan om de privacy van haar gebruikers te beschermen. Wil je meer weten over hoe wij je persoonsgegevens verwerken, lees dan ons privacy statement. Lees met betrekking tot toegang tot de online collectie ook onze Disclaimer database use

Extra informatie

Toegang tot de online collectieEngelstalig PDF-document met zoekvoorbeelden, bekende problemen, een databankenlijst met toelichting m.b.t. SSO, toegang tot WRDS en uitleg over EduVPN, EZproxy en SSO.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen