Aanbod workshops

De UB helpt studenten, docenten en onderzoekers van de Erasmus Universiteit bij hun onderzoek en onderwijs door het geven van workshops. Volg één van de reguliere workshops of lees hoe je een workshop-op-maat aanvraagt.

Reguliere workshops  

 • Wegwijs in de UB: een introductie 
  Een goed begin is het halve werk en daarom nodigen we je op reguliere basis uit voor een korte kennismaking met de bibliotheek. In deze online bijeenkomst laten we je heel basic zien hoe je gebruik maakt van alle faciliteiten die de bibliotheek biedt.  
  Voor EUR-studenten en -medewerkers 

  ""
 • RefWorks 
  In de maandelijkse Workshop RefWorks leer je hoe je op eenvoudige wijze literatuurverwijzingen kunt opslaan, beheren, exporteren en delen met anderen. Kijk ook eens bij de e-course of onze e-modules over RefWorks. 
  Voor EUR-studenten en -medewerkers 

  Workshop RefWorks
 • Financiële databanken 
  Het Erasmus Data Service Centre (EDSC) biedt maandelijks diverse Workshops financiële databanken. Waar vind je financiële data als aandelenkoersen, fusies en jaarverslaggegevens en hoe vergelijk je deze data uit verschillende databanken (zoals Bloomberg, Datastream en ThomsonOne) met elkaar?
  Voor EUR-studenten en -medewerkers 

  Workshops financial databases
 • Get recognized. Get the most out of your ORCID iD!  
  Leer in deze maandelijkse workshop hoe je een ORCID iD creëert en gebruikt om de vindbaarheid van je onderzoeksresultaten te vergroten. Meer informatie en inschrijven.  
  Voor EUR-onderzoekers 

 • Mastering social sciences data skills with MATLAB
  Cursus over de verwerking van kwantitatieve gegevens en datastructuren voor wetenschappelijke analyse in MATLAB, een platform voor het leren van datavaardigheden en het werken met multidisciplinaire datasets. Je gaat oefenen met het importeren, opschonen, samenvoegen en analyseren van sociaal-wetenschappelijke gegevens. Meer informatie en inschrijven
  Voor EUR-studenten en -medewerkers 

  Workshop
 • Quantitative and qualitative text analysis with MATLAB
  Cursus over de verwerking van tekstgegevens en datastructuren voor wetenschappelijke analyse in MATLAB, een platform voor het leren van datavaardigheden en het werken met tekst. Je gaat oefenen met het verwerken en analyseren van tekst. Meer informatie en inschrijven
  Voor EUR-studenten en -medewerkers 

  Workshop

Workshops-op-maat

 • Informatie- en academische vaardigheden  
  Wil je als docent je studenten informatievaardiger maken? Vraag dan een workshop aan die afgestemd is op de behoeften van je groep wat betreft tijdstip, niveau en onderwerpen. Dit kan gaan over het uitvoeren van een literatuuronderzoek, de fasen van het zoekproces, zoektechnieken, maar ook een instructie over het beheren van gegevens en het volgen van onderzoeksimpact. Als onderzoeker of student kan je natuurlijk ook een workshop aanvragen met je eigen groep.
  Voor EUR-studenten en -medewerkers 

  Image of classroom
 • Financiële databanken 
  Naast de maandelijkse workshops biedt het Erasmus Data Service Centre (EDSC) ook workshops-op-maat. Wil je als docent een specifiek onderwerp laten behandelen in je klas over het vinden van financiële data? Neem dan contact op met het EDSC. Als student kun je een voorstel voor een workshop van 1 uur indienen (minimaal 6 deelnemers). 
  Voor EUR-docenten en -studenten 

  Workshops financial databases
 • Bibliometrische (citatie)databanken en analysetools 
  Het Research Evaluation and Assessment Service (REAS) team van de UB biedt workshops Bibliometrische (citatie) databanken en analysetools aan over het verantwoord en effectief gebruik van bibliometrische databanken (Web of Science, Scopus, Google Scholar) en analysetools (InCites, SciVal, Publish or Perish, Altmetric Explorer) aan. De invulling van de workshop wordt samen met de aanvrager bepaald. 
  Voor EUR-onderzoekers 

  Studenten in gesprek
 • Researcher identifiers & profiles  
  Een ORCID iD biedt je de mogelijkheid jezelf en je publicaties goed te presenteren en zichtbaarder te maken. Een nummer zijn heeft zo zijn voordelen! De workshop helpt je zichtbaarder te worden als unieke onderzoeker door het creëren van je eigen ORCID iD, Google Scholar Profile en/of ResearcherID en het controleren van je Scopus Author Identifier. Bekijk ook de bijbehorende e-modules
  Voor EUR-onderzoekers

 • Python programmeertaal  
  Net genoeg van de Python programmeertaal leren om zelf functies of zelfs kleine programma's te kunnen schrijven in Python? Volg dan deze workshop. Los van een introductie besteden we hierin ook aandacht aan onderdelen van data science, het inlezen van csv-bestanden met behulp van Pandas, het opschonen en aanpassen van databestanden en het verkennen van data met behulp van visualisaties. Interesse in deze workshop? Neem contact op met Peter van Huisstede of Jasper Op de Coul
  Voor EUR-onderzoekers en -studenten

 • Hoe breng je wetenschap onder de aandacht bij een breed publiek?
  Wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht brengen bij een breed publiek blijft een hot topic. Helaas is er weinig tot geen professionele training beschikbaar voor studenten om hun communicatieve vaardigheden met een niet-academisch publiek te verbeteren. In deze interactieve workshop verkennen deelnemers verschillende strategieën om hun onderzoek onder een breed publiek te verspreiden. Interesse in deze workshop (online of op locatie)? Neem contact op met Çisem Gürel, MSc.
  Voor EUR-studenten, PhD-studenten en junior onderzoekers

  ""

E-learning 

Met behulp van korte e-learning modules (Engelstalig) leer je als student of onderzoeker effectief, verantwoord en kritisch omgaan met wetenschappelijke informatie en data. De modules, een combinatie van tekst, oefeningen en video’s, zijn los van elkaar te volgen. Ze sluiten aan op de fases van het onderzoeksproces en zijn overal en altijd te raadplegen. 

Als docent kun je modules toevoegen aan je courses in Canvas, maar ook gebruiken in je onderwijs om zo studenten te helpen met het verbeteren van hun informatievaardigheden. 

Liever een persoonlijke afspraak?  

Wil je een afspraak maken met een specialist binnen jouw vakgebied? Doe dit via het online formulier of bel op werkdagen: +31 (0)10 – 408 11 98. Denk hierbij aan hulp en advies bij je literatuuronderzoek of voor meer informatie of ondersteuning m.b.t. een dienst of faciliteit van de bibliotheek. 

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen