Pre Academic Programme

Start goed voorbereid aan jouw opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam!

De overstap van de middelbare school naar de universiteit is voor veel eerstejaars normaliter al een flinke stap, die door de coronacrisis vergroot wordt. Dit jaar zit er een lange periode tussen jouw lessen op de middelbare school en je start aan de universiteit. We vinden het belangrijk dat jij goed toegerust start aan jouw vervolgstudie. Als daadkrachtige aanstaand student wil jij ongetwijfeld alle kansen benutten tijdens je studietijd. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) organiseert het Pre Academic Programme met als thema “Master your Future”. Tijdens deze inspirerende trainingsperiode voorafgaand aan het collegejaar leer je alles om goed voorbereid aan je studie te starten. 

Het Pre Academic Programme in het kort

Via een digitale module ga jij zelf aan de slag met thema's die jou helpen om een succesvolle student te worden.

 • Leer effectief studeren en ontwikkel je eigen presentatievermogen
 • Ontwikkel persoonlijk leiderschap en creëer succes
 • Maak kennis met je medestudenten en de academische cultuur

Al met al: een perfecte start van jouw studietijd aan de EUR.

 • In het digitale Pre Academic Programme maak jij in je eigen tempo op momenten dat het jou schikt kennis met de academische omgeving en je medestudenten.

  Tijdens het programma maak je in de vorm van digitale colleges, filmpjes, individuele opdrachten en groepsopdrachten kennis met:

  • Jouw presentatievermogen en een nuttige studeerstrategie.
   Nieuwsgierigheid en motivatie zijn belangrijke eigenschappen die horen bij effectief studeren! Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe draagt jouw ervaring bij aan een effectief studieritme? Leer hoe jij effectief kunt leren en welke eigenschappen daarvoor nodig zijn. Spreek met studenten en leer van de door hen aangeboden tips en tricks. Verdiep je in concentratie en de kunst van het herhalen. Samen zorgen we voor een goede basis voor een effectieve studiecarrière.
  • Persoonlijk leiderschap en het creëren van succes.
   Hoe kun je jouw eigenschappen inzetten om succes te creëren? Je verwerft meer inzicht in je eigen prestatievermogen en krijgt tools aangereikt om jouw eigen prestaties te verbeteren en successen te creëren. Wat maakt jou uniek?
  • De academische cultuur en diversiteit van de universiteit.
   Wat is kenmerkend voor de wetenschap en de academische cultuur binnen jouw studie? Leer wat nodig is om je snel thuis te voelen op de universiteit. Maak (digitaal) kennis met medestudenten en doe ervaring op met netwerken en samenwerken op hoog niveau, een belangrijke vaardigheid in onze dynamische en complexe wereld.
 • Als jij goed van start wilt gaan in je nieuwe opleiding is het belangrijk om je al tijdens de zomer voor te bereiden op deze overstap naar de universiteit door deel te nemen aan het Pre Academic Programme.

  Voor veel startende studenten is de overstap van de middelbare school of het HBO naar de universiteit groot. Zij;

  • hebben even tijd nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving, met nieuwe regels die horen bij een academische context;
  • hebben nog niet genoeg ervaring in de academische vaardigheden en
  • moeten zichzelf een nieuwe studeerstrategie aanleren.

  Door te mee te doen aan het Pre Academic Programme beschik jij over de juiste kennis en kunde om succesvol te beginnen aan je nieuwe opleiding! Indien je alle onderdelen van het programma hebt doorlopen ontvang je een certificaat van deelname, een mooie CV booster zo aan de start van je studie.

Data:

Het Pre Academic Programme loopt van 13 juli tot 14 augustus en elke week staat in het teken van een ander thema. Elk thema vraagt een paar uur aan individueel- en groepswerk. Na het afronden van het programma ontvang je een certificaat van deelname.

Week 1 - Introductie13 juli - 19 juli
Week 2 - Kennis20 juli - 26 juli
Week 3 - Kapitaal27 juli - 2 augustus
Week 4 - Kansen3 augustus - 9 augustus
Week 5 - Koers10 augustus - 14 augustus

Je kunt de diverse thema's van het Pre Academic Programme doorlopen in je eigen tempo op momenten dat het jou uitkomt. Enkele digitale live sessies zoals tips en tricks van ouderejaars studenten en de groepsbijeenkomsten ter afsluiting van elk van de vier thema’s staan op een vast moment ingepland, hierover ontvang je bericht na inschrijven.

Het enige wat je nodig hebt om te kunnen participeren is een computer of laptop.

Start jij in september 2020 aan een opleiding aan de EUR en wil jij jezelf onderscheiden van de rest, je prestaties verhogen, je goed voorbereiden op je studie en succes creëren? Meld je direct aan via de aanmeldbutton.

Let op: op 11 juni is een uitnodiging verzonden aan alle aankomend studenten die zich op dat moment hebben aangemeld voor een opleiding. Deze uitnodiging betekent niet dat je automatisch bent toegelaten voor deze opleiding. De communicatie hierover verloopt via de opleiding waarvoor je je hebt ingeschreven.

De aanmelddeadline voor dit programma is verstreken.

Bekijk hieronder enkele testimonials van huidige studenten die jou in deze cursus gaan begeleiden.

  • Nee, het Pre Academic Programme is geen onderdeel van de studiekeuzecheck.

   Het Pre Academic Programme is een summerschool om jou optimaal voor te bereiden op je studie. Deelname is niet verplicht.

   De studiekeuzecheck bestaat uit het invullen van een vragenlijst, dit is verplicht. Je hebt eventueel recht op een studiekeuzecheck activiteit. Wat voor activiteit dat is, en of het verplicht is om deze te volgen, hangt af van de opleiding waarvoor je je hebt ingeschreven. Jouw opleiding nodigt je uit om deel te nemen.

  • Op 11 juni 2020 is er een uitnodiging voor het Pre Academic Programme verzonden naar alle personen die zich op dat moment hadden aangemeld voor een bacheloropleiding aan de EUR. Dit betekent niet dat jij automatisch bent toegelaten tot deze opleiding. Alle communicatie over jouw toelating ontvang je van de opleiding zelf.

  • Tot vorig jaar werd het programma inderdaad in vier hele dagen op de campus aangeboden. Vanwege corona zijn we genoodzaakt om het programma digitaal aan te bieden. Online onderwijs vraagt om andere invulling dan live onderwijs. Van een hele dag naar het scherm staren wordt immers niemand blij. Door het programma in stukjes op te delen en uit te spreiden over een langere periode zorgen we ervoor dat je de rust hebt om de cursus op de voor jou gewenste momenten te doorlopen. De tijdsinvestering bedraagt ongeveer 4 tot 6 uur per week.

  • Op de universiteit word jij niet meer verplicht om te studeren, je maakt zelf je keuzes. Dat geldt ook voor deelname aan dit programma. Wij zullen je dus niet verplichten om het programma af te maken. Echter het nut en het effect van de deelname wordt sterk vergroot als je het hele programma doorloopt. De losse modules hebben elk een eigen thema zorgen samen voor een coherent geheel waarin alle voorwaarden voor succes zijn behandeld.

  • Het programma vindt plaats tussen 13 juli en 14 augustus. Dat betekent dat jij in die periode het programma op eigen snelheid en een door jou gekozen tijdstip kan volgen. Uitzondering hierop zijn de vier digitale bijeenkomsten met je buddygroepje.  De dagen en tijden van deze bijeenkomsten worden later bekend gemaakt. Indien je verhinderd bent bij de ingeplande sessie, vindt er een inhaalsessie plaats.

  • Gedurende de vijf weken dat het programma draait, kom je in totaal vier keer (ongeveer 1 keer per week) online samen met jouw buddygroepje, bestaand uit medestudenten van dezelfde opleiding. Tevens bieden we je vrijblijvend de kans om kennis te maken met andere EUR studenten.

  • Je krijgt geen cijfers voor de opdrachten. Wel wordt er gekeken of je de opdrachten hebt gemaakt. De opdrachten vormen de voorbereiding voor de groepsbijeenkomsten. Tevens is het maken van de opdrachten een waardevolle investering in jezelf aangezien de opdrachten jou helpen om jouw studiesucces te vergroten.

  • Je krijgt geen studiepunten (ECTS) voor deelname aan dit programma. Om goed voorbereid van start te gaan bevelen we van harte aan om mee te doen aan dit programma. Het is een waardevolle investering in jezelf. Ook krijg je een certificaat van deelname als je het hele programma hebt doorlopen, dit is een mooie CV booster aan het begin van je studie. Om te bepalen of jij recht hebt op een certificaat van deelname beoordelen wij of jij voldoende inspanning hebt geleverd in de individuele opdrachten en de groepsbijeenkomsten.

  • In deze cursus staat persoonlijk leiderschap en de voorbereiding op jouw studietijd centraal. We leren je alle fundamentele elementen die nodig zijn om de regie te nemen over jouw studieproces en vergroten daarmee jouw kans op studiesucces. Een klein deel van het programma is een specifieke voorbereiding op jouw eigen opleiding en het grootste deel van het programma gaat over jouzelf en de handvatten om jou succesvol te laten sturen.

  • In deze cursus staat persoonlijk leiderschap en de voorbereiding op jouw studietijd centraal. Naast concrete studievaardigheden en de theorie en achtergrond van een onderzoekende studiehouding, leer je vaardigheden waarmee jij een betere student wordt: waaronder doelen stellen, je netwerk inzetten om succes te bereiken, hoe je eigen achtergrond een rol speelt bij studiesucces en hoe jij je eigen pad uitstippelt. Kortom: het is een programma dat vooral gaat over persoonlijk leiderschap, en het nemen van de regie over je eigen toekomst. De kennis, houding en vaardigheden waaraan gewerkt wordt vormen de bouwstenen voor succes.