Afscheidscollege

Het Bureau van de Pedel is het aanspreekpunt voor alle zaken die betrekking hebben op de afscheidsplechtigheid.

Contact

E-mailadres
pedel@eur.nl
Telefoonnummer
(010) 408 1006
Kamer
Kamer A1-05 (nabij de Senaatszaal)
Ruimte
Erasmus Building

Bezoekadres:
Complex Woudestein, Erasmus Building

Route en bereikbaarheid

Bezoektijden:
maandag t/m vrijdag tussen 9.30 en 13.00 uur (of op afspraak)

 

Locatie en datum

De datum van het afscheidscollege wordt via de pedel vastgesteld en moet worden afgestemd met de decaan van de betreffende faculteit. Afscheidscolleges vinden doorgaans plaats op vrijdag om 16.00 uur in de aula van het complex Woudestein. Soms gaat een afscheidscollege gepaard met een afscheidssymposium. U kunt hier voor zaalruimte reserveren via de afdeling Room & Facilities Bookings:
T (010) 408 1107

Uitnodiging

De universiteit stuurt een officiële uitnodiging voor het afscheidscollege, eventueel gecombineerd met het symposium, naar de hoogleraren en emeriti van de Erasmus Universiteit en de bestuursorganen. Een kopie van de adreslijst is verkrijgbaar bij de pedel. U of uw vakgroep zorgt zelf voor de verzending van privé-uitnodigingen en uitnodigingen voor medewerkers van de vakgroep/afdeling. Daarvoor kunt u de officiële uitnodiging gebruiken.

Uiterlijk zeven weken voor de datum van het afscheidscollege geeft u aan de pedel de titel van uw rede door en het aantal privé-uitnodigingen dat u wilt versturen. Deze zijn binnen circa een week gereed. De kosten van de uitnodigingen en verzending zijn voor rekening van de faculteit.

Boekje afscheidscollege

Het is gebruikelijk dat de rede als boekje wordt uitgegeven. Daarvan worden 250 tot 400 exemplaren beschikbaar gesteld aan de universiteit. Een vergoeding van de drukkosten valt onder een eventuele facultaire vergoedingsregeling. Informatie hierover is verkrijgbaar bij het faculteitsbureau.

Protocol op de dag van het afscheidscollege

U en uw partner worden een kwartier voor aanvang van de plechtigheid door de rector ontvangen in de rectorskamer. Daar verzamelen zich ook de andere deelnemers aan het cortège: hoogleraren en leden van bestuursorganen van de universiteit. Deelname aan het cortège door hoogleraren van buiten Rotterdam, in toga, wordt op prijs gesteld. Partners van deze hoogleraren kunnen deelnemen aan het partnercortège en verzamelen zich ook in de rectorskamer. Voor familie of andere speciaal genodigden worden plaatsen in de zaal gereserveerd.

Uw partner wordt vanuit de rectorskamer, met de partners van de rector en de decaan van de betrokken faculteit, gevolgd door overige aanwezige partners, naar de zaal begeleid. Uzelf loopt voorop in het cortège tussen de rector magnificus en de voorzitter van het College van Bestuur de aula in. U neemt plaats op de voorste rij links, waar ook de andere hoogleraren plaatsnemen. De rector zal u vervolgens kort inleiden, waarna u het podium betreedt om uw rede van ongeveer 45 minuten uit te spreken.

Na afloop van uw rede neemt u op het podium plaats op het zitje dat naast de katheder staat opgesteld. Vanachter de katheder zult u worden toegesproken. Het is aan de afdeling of vakgroep om sprekers te benaderen. Tot slot krijgt u de gelegenheid sprekers te bedanken, waarna uw partner samen met de andere aanwezige partners de zaal wordt uitgeleid. Het cortège verlaat vervolgens in dezelfde volgorde als bij binnenkomst, de zaal.

Met uw partner recipieert u voor de ingang van de Senaatszaal. De receptie vindt plaats in de hal voor de aula.

Mediatips voor wetenschappers

Enkele weken voor de afscheidsrede wordt u benaderd door een persvoorlichter van Team Persvoorlichting of van uw  faculteit, voor het leveren van materiaal voor een persbericht over uw rede. Daarvoor is nodig een tipje van de sluier uit uw rede, de belangrijkste en/of meest nieuwswaardige stellingen of conclusies, in maximaal 400 woorden in voor leken begrijpelijk Nederlands.
Het persbericht wordt ruim een week van tevoren opgenomen in EURnieuws, de nieuwsbrief van de EUR en in de nieuwssectie van deze website. Wilt u het bericht ook naar vaktijdschriften of eigen persrelaties laten sturen, geef dan de adressen door aan de Team Persvoorlichting van SMC. Bel  (010) 408 1216 of mail press@eur.nl

Audiovisuele ondersteuning

Wanneer u bij uw rede gebruik wilt maken van audiovisuele apparatuur, kunt u uiterlijk veertien dagen voor de datum van het afscheidscollege contact opnemen met de afdeling Room & Facilities Bookings.
T (010) 408 1107
E rfb@eur.nl

Fotograaf

Voor een fotoreportage van uw afscheidscollege kunt u eventueel contact opnemen met Frank van der Panne.
M (06) 13 21 37 09
E fotovanderpanne@kpnmail.nl
Of
Chris Gorzeman
M (06) 53 55 69 29
E www.phdphoto.nl

Kinderen

Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst raden wij het af om kinderen onder de 6 jaar naar het afscheidscollege mee te nemen.

Receptie

Voor de organisatie van een receptie op Woudestein kunt u een afspraak maken met de EUR cateraar Vitam.
T (010) 408 2415
E banqueting@catering.efb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen