Anne Castermans

Anne Castermans
De zwaarte van de master bereidt je goed voor op de praktijk, waar de werkdruk op sommige momenten ook hoog ligt.

Anne Castermans

Alumna Toga aan de Maas 2017-2019

Na mijn bachelors Criminologie en Rechtsgeleerdheid wist ik dat ik graag het strafrecht in wilde. Alleen, ik wist ook dat een baan in dit werkveld vinden lastig kan zijn. Het leek mij van belang om ervaring op te doen in zowel het strafrecht als in andere rechtsgebieden. Juist de combinatie vond ik belangrijk. Daarnaast wilde ik graag meer sturing in praktische vaardigheden, zoals het opstellen van processtukken en mijzelf beter ontwikkelen in het pleiten, zodat ik minder zenuwachtig zou worden als ik dit moet doen in de praktijk. Al deze punten vond ik terug in de Dubbele master Toga aan de Maas. Naast deze ervaring in de praktijk komt het inhoudelijk deel van de master terug in de master naar eigen keuze, wat in mijn geval de master Strafrecht was.

De master zelf heb ik als pittig maar zeer interessant en leerzaam ervaren. De zwaarte van de master bereidt je goed voor op de praktijk, waar de werkdruk op sommige momenten ook hoog ligt. Door de afwisseling tussen schriftelijke opdrachten, het pleiten en de vakinhoudelijke deadlines is dit goed vol te houden. Verder vond ik de vakken heel interessant, waardoor je gemotiveerd blijft om bij te blijven met de stof. De grootte van de master vond ik heel fijn. Het is een kleine master, waardoor je in kleinere groepjes werkt en iedereen leert kennen, zowel studenten van je initiële master als studenten van andere rechtsgebieden. Doordat het een kleine master is, zijn docenten ook heel benaderbaar voor vragen.
Tijdens de Togamaster worden veel masterclasses georganiseerd door kantoren. Deze waren heel afwisselend, waardoor je zelf kan ervaren of een kantoor bij je past of niet. Daarnaast organiseren de kantoren vaak een borrel na een masterclass, waardoor je de kans krijgt om goed te netwerken met veel verschillende kantoren.

Op dit moment werk ik zelf als juridisch medewerker op een klein kantoor genaamd Hoogendam Advocaten in Den Haag. In januari zal ik tot advocaat worden beëdigd, waarna ik start aan de beroepsopleiding in maart. De werkzaamheden die ik vervul zijn heel afwisselend, ik behandel nu al verschillende soorten zaken, maar mag na mijn beëdiging ook zelf de zaken gaan pleiten.
In mijn huidige werkzaamheden heb ik erg veel aan de opgedane kennis en vaardigheden van mijn master. Bijvoorbeeld de kennis omtrent spoedprocedures in zowel het straf- als civiele recht, welke ik nu kan toepassen in de praktijk. Ook heb ik veel geoefend met pleiten. In de Togamaster moest ik zelfs een keer in de Rechtbank van Rotterdam pleiten, wat ontzettend gaaf was. Dit bevestigde dan ook dat ik na mijn studies advocaat wilde worden. Door al deze ervaringen ben ik nu veel zelfverzekerder over mijn pleitkwaliteiten.
Daarnaast zie je heel goed dat in de praktijk de rechtsgebieden door elkaar heen lopen. Bij het oplossen van een strafrechtelijke vraagstukken kunnen ook bestuursrechtelijke invloeden terugkomen. Doordat ik in de master met veel verschillende rechtsgebieden in aanmerking ben gekomen, kan ik mensen nu goed adviseren en zelfs in de bestuursrechtelijke procedure bijstaan.

Ik raad de master ten eerste aan studenten aan die een togaberoep willen uitoefenen. Daarnaast is de master ook geschikt voor mensen die nog zoekende zijn naar wat ze interessant vinden. Je komt namelijk met veel verschillende werkgevers en daarmee werkzaamheden, in aanmerking. Door hier in de praktijk een kijkje in te kunnen nemen kan je zelf ervaren wat wel en niet bij je past. Hierdoor is de master ook geschikt voor mensen die al goed weten welke kant ze op willen. Je kan in de praktijk ervaren of de rechtsgebieden en de werkzaamheden daadwerkelijk bij je passen.

Afsluitend wil ik aankomende studenten meegeven dat ze goed moeten nadenken over hun keuze maar niet bang moeten zijn om uit hun comfortzone te stappen en uiteindelijk de knoop door te hakken. Het is niet erg om nog niet precies te weten welke kant je op wil gaan. Juist in de praktijk leer je nog zoveel bij. De Dubbele master Toga aan de Maas is ook daarom zeer geschikt, aangezien deze master je niet in één richting stuurt, maar je breed wordt opgeleid.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen