Bernhard van den Ende

Bernhard van den Ende
Het onderzoekspracticum is een absolute vuurdoop.

Bernhard van den Ende

Alumnus master Ondernemingsrecht 2021-2022

De overstap van de bachelor Rechtsgeleerdheid naar de master Ondernemingsrecht was voor mij een ware cultuuromslag. Als voormalig VMO student was ik gewend om de colleges op de vrijdagmiddag vanuit huis te volgen via de videoverbinding. Hoewel dit altijd erg gemakkelijk was heeft dit er ook voor gezorgd dat ik tijdens mijn bachelor weinig binding kreeg met de universiteit, hier bracht de master snel verandering in. De master trapt namelijk af met het onderzoekspracticum waarbij verplichte aanwezigheid geldt. Ondanks dat dit in het begin enig regelwerk kostte ten aanzien van werkverplichtingen en een andere masteropleiding ben ik toch erg blij dat ik gedwongen werd om naar de universiteit te komen. In een periode van acht weken kwam ik vaker op campus Woudestein dan dat ik in de voorgaande drie jaar in totaal was geweest. Deze periode heeft ervoor gezorgd dat ik de campus opnieuw ben gaan waarderen en ook na het onderzoekspracticum veelvuldig aanwezig ben geweest om de colleges bij te wonen en zelfstandig of gezamenlijk de stof nog eens door te nemen.

Zoals eerder gezegd begint de master met het intensieve onderzoekspracticum waarin het ontwikkelen van schrijf- en spreekvaardigheden centraal staat. Dit doet men door in een relatief korte tijd veel verschillende juridische stukken te schrijven. Hierbij kan men denken aan het schrijven voor het advies aan een advocaat/cliënt alsook aan het schrijven van een column voor een juridisch tijdschrift. Daarnaast wordt in kleinschalige groepjes de stof en actualiteiten aangaande ondernemingsrecht besproken onder leiding van een werkgroepdocent. Ten slotte houdt iedere student een referaat. Het onderzoekspracticum is een ontzettend drukke periode maar is mijns inziens de ideale voorbereiding voor de rest van de master: haal je het OZP, dan moet het restant van de master ook zeker lukken.

Wat mij het meest is bijgebleven is het teamgevoel dat ik ervaarde met een groepje medestudenten. Een juridische opleiding kan een vrij individualistische aangelegenheid zijn, en dit is iets wat zeker gold voor mij in de bachelor. Aan het begin van het OZP heb ik echter een ontzettend leuke groep studenten leren kennen met wie ik vooral een ontzettend leuke tijd heb gehad. Als het even tegenzat motiveerde we elkaar over en weer. Dit gevoel is iets dat ik niet eerder heb ervaren gedurende mijn tijd op de Erasmus School of Law.

Na het schrijven van mijn scriptie ben ik begonnen als student-stagiair bij NautaDutilh op de afdelingen Corporate/M&A en Banking & Finance. Momenteel sta ik voor de keuze of ik mijn carrière vervolg in de juridische sector of in de consultancy sector. Welke keuze het ook wordt, ik weet dat de master Ondernemingsrecht mij een solide basis heeft gegeven voor een mooie vervolgstap.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen