Eileen van der Burgh

Portrait of Eileen van den Burgh
Ik heb geleerd een balans te vinden tussen denken en doen

Eileen van der Burgh

liep stage bij Vers Beton, het ‘online tijdschrift voor de harddenkende Rotterdammers’

In de vacaturetekst van Vers Beton werd mijn functie omschreven als Bureauredacteur (stage). Maar ik omschrijf mezelf op dit moment als Redactie stagiair. Ik had veel verschillende taken. Mijn hoofdtaak was het ondersteunen van (en eigenlijk meedraaien met) de hoofdredactie. Ik maakte het proces van het produceren en publiceren van journalistieke artikelen van begin tot eind mee. Dit proces begon met het lezen van eerste versies en hier feedback op geven, vervolgens maakte ik artikelen gereed voor publicatie op de website en hielp ik met het promoten van de artikelen via social media. Elke maand woonde ik de redactievergadering bij en mocht ik meedenken over nieuwe projecten. Daarnaast was er ook genoeg ruimte om eigen artikelideeën te ontwikkelen en uit te werken tot interviews, achtergronden of opiniestukken.

Tijdens mijn stage heb ik geleerd om een goede balans te creëren tussen denken en doen. Ik ben van nature een echte denker en kan dagenlang nadenken over van alles en nog wat. Zo ook over de stukken die ik wil schrijven. Maar voor het schrijven van journalistieke artikelen is dat niet altijd de juiste aanpak en is het goed om wat pro-actiever te zijn en sneller te schakelen. Als journalist ben je namelijk vaak bezig met de actualiteit. Vooronderzoek is zeker belangrijk, maar je wilt niet je momentum kwijtraken doordat je te lang aan het denken bent. Dat sneller schakelen van idee naar uitvoering is iets dat ik geleerd heb tijdens mijn stage.

Ik had ooit een keer een vacature gezien van Vers Beton, waarin zij op zoek waren naar een redactie stagiair. Dit was aan het begin van het tweede jaar van de bachelor. Ik was toen zelf eigenlijk helemaal nog niet bezig met het zoeken naar stages. Maar nadat ik die vacature had gezien, riep ik altijd dat Vers Beton mijn ideale stageplek zou zijn. Tijdens het eerste blok van het laatste jaar kwam ik toevallig weer stagevacature tegen op de facebookpagina van Vers Beton. Ik heb toen meteen  gesolliciteerd en binnen een week was ik op gesprek geweest en aangenomen als redactie stagiair.

De Corona crisis heeft mijn stage wel beïnvloed. Ik startte mijn stage midden in de lockdown en leerde mijn nieuwe collega’s kennen via mijn computerscherm. Ik vond het erg lastig om vanuit huis stage te lopen die eerste weken. Je mist het face-to-face contact enorm en het is lastig om mensen digitaal te leren kennen. Na de eerste versoepelingen zijn we langzaamaan weer op kantoor gaan werken met een klein aantal personen. Dat vond ik erg fijn en ik had het idee dat ik toen pas echt mijn collega’s leerde kennen.

Vanuit de opleiding is de vaardigheid waar ik het meeste aan heb gehad toch wel het verwerken van veel informatie en dit uiteindelijk omvormen naar een goed geschreven stuk. Ook heb ik onverwacht veel gehad aan de inhoudelijke kennis die ik tijdens de studie heb op gedaan. Twee van de artikelen die ik heb geschreven voor Vers Beton gingen namelijk over geschiedkundige onderwerpen. Wat mij hier specifiek bij heeft geholpen is het vak The Public Role of Historians. Daar had ik al een klein beetje ervaring op gedaan met schrijven over historische onderwerpen op een niet-wetenschappelijke of meer toegankelijke manier.

Mijn stage heeft me een goede inkijk gegeven in de journalistieke sector. Door het schrijven van verschillende artikelen heb ik ook mensen kunnen interviewen die werken in sectoren gerelateerd aan het historisch vakgebied. Ik heb zelf een brede interesse, waardoor ik nog niet zo zeer een concreet beeld heb van welke loopbaan ik zal hebben in de toekomst of in welke sector ik werkzaam wil zijn. Wat sowieso helpt is dat stagelopen leidt tot heel veel zelfreflectie. Je leert jezelf en je ambities beter kennen en ik geloof dat ik daardoor uiteindelijk terecht kom op een plek waar ik graag wil werken.

Mijn advies aan toekomstige stagiairs? Zoek een stagebedrijf uit waar je zelf enthousiast over bent. Je kan best scrollen door de eindeloze opties aan stageplaatsen online, maar probeer eerst zelf te bedenken wat voor jou een goede plek zou zijn om stage te lopen. Kijk daarbij ook niet naar de hoogte van de stagevergoedingen, maar naar wat je er zou kunnen leren. Dat is namelijk het allerbelangrijkste, dat je echt wat hebt geleerd tijdens je stageperiode en jezelf verder hebt ontwikkeld.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen