Merel Pontier

Merel Pontier
Je verwacht het misschien niet, maar de master Strafrecht heeft mij juist goed voorbereid voor werkzaamheden buiten Nederland.

Merel Pontier

Alumna master Strafrecht 2014-2016

Mijn naam is Merel Pontier en ik ben momenteel werkzaam als strafrechtadvocaat in Austin, Texas, waar ik werk aan de verdediging van terdoodveroordeelden. Mijn huidige werkzaamheden betreffen – kort gezegd - het (opnieuw) onderzoeken van de gepleegde moord, het opsporen en interviewen van getuigen, het opstellen van juridische moties en pleitnotities, voorbereiden van zittingen en het bezoeken van cliënten in de dodencellen. Daarnaast ben ik bestuurslid bij de Clinton Young Foundation; een stichting die zich inzet voor de – ten onrechte - Amerikaanse terdoodveroordeelde Clinton Young. Van 2014 tot 2016 volgde ik de Master Strafrecht aan Erasmus School of Law.

De doodstraf is voor mij een enorm onrecht, vooral wanneer er twijfels bestaan over de schuld. Een executie kun je immers nooit meer terugdraaien. Dit motiveert mij elke dag weer om mij in te zetten voor deze groep veroordeelden, die naar mijn mening goede juridische bijstand het meest nodig hebben, omdat hun levens er letterlijk vanaf hangen.

Ik ben inmiddels zeven jaar bevriend met Clinton Young, een vriendschap die ontstond nadat ik in 2014 een documentaire over zijn doodstrafzaak op televisie zag en hem daarna besloot een brief te schrijven. Mijn vriendschap met Clinton en mijn stages bij advocatenkantoren in New York en Louisiana, die ik tijdens de Master Strafrecht deed, hebben er uiteindelijk toe geleid dat ik in 2019 alles in Nederland heb achtergelaten en naar Texas ben vertrokken om daar terdoodveroordeelden te helpen. Ik volgde in Texas eerst opnieuw een rechtenopleiding en aansluitend legde ik de Texas Bar Exam af. Sinds ik het examen heb gehaald werk ik hier als advocaat.

Je verwacht het misschien niet, maar de Master Strafrecht heeft mij juist goed voorbereid voor werkzaamheden buiten Nederland. Tijdens de Master Strafrecht volgde ik vakken als Internationaal en Europees Strafrecht en Organised Crime; gericht op wet- en regelgeving en criminaliteit buiten Nederland. De vakken Forensische Psychiatrie en Rechtspsychologie leerden mij universele basiskennis die ook in Amerika heel goed van pas komt. Mijn advies aan rechtenstudenten: ook al studeer je nu Nederlands recht, onthoud dat de mogelijkheden niet eindigen bij de landsgrenzen en dat motivatie, doorzettingsvermogen en passie je veel verder kunnen brengen dan je ooit had gedacht!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen