De wandelvergadering: kansen voor betere gezondheid en duurzaamheid in post-COVID-19 steden

People walking under trees

Een discussiestuk over de wandelvergadering, geschreven door Anna Bornioli, is gepubliceerd in het tijdschrift Cities & Health. Lees hier meer over dit onderzoek!

In het post-COVID-19-tijdperk hebben mensen de neiging om minder fysieke activiteit te doen en meer vanuit huis te werken. Tegelijkertijd heeft de pandemie een impuls gegeven aan gezondere en leefbaardere steden, en de overheid versterkt de plannen om voetgangers meer voorrang te geven dan aan auto's. Daarom kan de praktijk van wandelvergaderingen een succesvolle aanvulling zijn op de dagelijkse routine van werknemers.

Voordelen en uitdagingen van thuiswerken

In 2020 is werken op afstand de norm geworden voor miljoenen werknemers wereldwijd. Thuiswerken kan niet alleen de verspreiding van COVID-19 verminderen, maar kan ook de koolstofvoetafdruk van woon-werkverkeer drastisch verminderen en de balans tussen werk en privé voor werknemers verbeteren. Werken op afstand kan echter bijdragen aan lichamelijke inactiviteit. Wereldwijd was bijna een derde van de volwassen personen al fysiek inactief pre-COVID-19 (Kohl et al.  2012), en sedentair gedrag is waarschijnlijk verder toegenomen sinds 2020. Een andere beperking van thuiswerken is het gebrek aan socialisatie.

De wandelvergadering: een gezond, creatief en duurzaam gebruik

Wandelvergaderingen kunnen deze uitdagingen in het post-COVID-19-tijdperk aanpakken door fysieke activiteitsniveaus te verhogen en mogelijkheden te bieden voor socialisatie en samenwerking, creatief denken te stimuleren, en een positieve stemming. Twee wandelvergaderingen per week van elk een uur zouden meer dan de helft van de aanbevolen dosis van 150 minuten matige intensiteit lichamelijke activiteit bijdragen.

Post-COVID-19 steden

Toekomstige steden moeten rustigere en ononderbroken wandelroutes, aantrekkelijke natuurgebieden, en fysieke voorzieningen zoals tafels en banken bieden. Het Rotterdamse beleid van de City Lounge, dat in 2008 werd ingevoerd en erop gericht was voetgangers meer plezier te geven in de openbare ruimte, bleek de gemiddelde tijd die voetgangers in de binnenstad doorbrengen met 10% te verhogen. Op dezelfde manier kunnen wandelvergaderingen ook een gelegenheid zijn om de stadscentrums nieuw leven in te blazen door ze om te vormen tot beloopbare en flexibele openluchtkantoren, en zo bij te dragen aan gezondheid, leefbaarheid en duurzaamheid.

Het volledige artikel is hier open access beschikbaar: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23748834.2022.2050103

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen