Draagt toerisme bij aan de gezondheid van de bewoners? Resultaten uit Europa

Tourist in Amsterdam

Vorige maand publiceerden UPT-onderzoekers Anna Bornioli, Susan Vermeulen, Jeroen Van Haaren en Giuliano Mingardo een studie over de effecten van toeristische druk op de zelfgerapporteerde gezondheid van bewoners. De studie maakt deel uit van het Europese project SMARTDEST gefinancierd door Horizon 2020. Lees hier meer over dit onderzoek!

Toerisme & gezondheid

Het begrijpen van de impact van toerisme op de levenskwaliteit van bewoners is een prioriteit voor de agenda voor duurzaam toerisme en is vooral relevant in het herstel na COVID-19. Mensen hebben de neiging om aan te nemen dat toerisme positieve effecten heeft voor bewoners; maar is dit altijd het geval?

Om dit te verifiëren, onderzochten we de effecten van toeristische verblijven op de zelf ervaren gezondheid van verschillende groepen inwoners in Europese regio's met behulp van gegevens van Eurostat, EU-SILC, Labor Force Survey en andere secundaire bronnen uit 2013 en 2018. In onze analyses hebben we onderscheid gemaakt tussen de effecten op verschillende leeftijdsgroepen en woontype (bijvoorbeeld wonen in steden, dorpen of landelijke gebieden).

Jongere inwoners die in steden wonen, verliezen

We ontdekten dat toerisme alleen een positief effect heeft op de zelfgerapporteerde gezondheid bij inwoners van ouder dan 50 jaar die in landelijke contexten wonen, of ouder dan 65 die in steden wonen. Voor jongere groepen (jonger dan 50) die in steden met een hoge dichtheid wonen, leek het toerisme de zelfgerapporteerde gezondheid tijdens de onderzoeksperiode te hebben verslechterd. Vandaar dat stadsbewoners en jongere groepen niet profiteren van toerisme op het gebied van gezondheid. Dit kan te wijten zijn aan de verschillende neveneffecten van toerisme, zoals hogere kosten van levensonderhoud, onzekere arbeid, conflicten met betrekking tot de openbare ruimte.  Deze kunnen vooral problematisch zijn voor jongere bewoners, die misschien precair en financieel niet stabiel zijn.

Kortom, onze bevindingen dagen het verhaal uit dat stedelijk toerisme universeel de levenskwaliteit van bewoners verbetert. Gezien de wereldwijde urgentie van het creëren van gezondere en rechtvaardiger post-COVID-19 steden en samenlevingen, verdienen de neveneffecten van toerisme in steden meer aandacht.

Het volledige artikel is open access beschikbaar op https://www.mdpi.com/2071-1050/14/3/1157

 

Contact

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen