Hoe post-Covid steden gezonder kunnen worden: favorieten plaatsen voor mentale gezondheid

People in a park

Afgelopen maand, is een onderzoek gepubliceerd over stedelijke plaatsen die een bijdrage leveren aan mentale gezondheid. Dit was een samenwerking van onderzoekers uit Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Finland, en Australië, waaronder UPT’s senior onderzoeker Anna Bornioli.

Stedelijke favoriete plaatsen

Een online enquête, die voor de Covid-19 pandemie is uitgevoerd, vroeg aan 945 deelnemers wat hun favorieten plaatsen in de stad zijn. De gekozen favorieten openlucht plaatsen omvatten parken (34.7%), stedelijke bossen (11.6%), waterlichamen (9.5%) en openlucht omgevingen, zoals pleinen, straten en terrassen van bars (12,7%). Tussen de binnenlucht omgevingen waren, het huis (30.3%); bars, cafés of restaurants (19.9%); bibliotheken (14.7%) en musea of culturele centra (5.3%) het meest beschreven als favorieten plaatsen.

Favorieten buitenlucht omgevingen werden gecharacteriseerd door aanwezigheid van groene en natuurlijke elementen, en het bleek dat mensen daar zoeken naar rust en kalmte. Ze worden als herstellender gezien dan binnenlucht omgevingen. Voor binnenlucht plaatsen werden persoonlijke spullen en andere mensen belangrijk voor het uitleggen van de voordelen voor mentale gezondheid. Het kwam vaak voor dat men gehecht raakt en zich identificeerd met deze binnenlucht plaatsen. 

Er bleken een aantal verschillen te zijn tussen landen. Bijvoorbeeld, terrassen van restaurants en bars kwamen vaker voor onder Nederlanders en Britten; musea en culturele centra werden vaker gekozen door Spanjaarden en Australiërs.

Het belang van stedelijke omgevingen voor mentale gezondheid

De voordelen van het besteden van tijd in de natuur is algemeen bekend. Dit onderzoek toont aan dat andere stedelijke plaatsen ook belangrijk zijn voor mentale gezondheid. Daarbij gaf twee derde van de deelnemers aan meer herstel te voelen in hun favoriete buitenlucht plaats dan binnenlucht plaats. Dit laat zien dat parken en natuurlijke omgevingen, maar ook restaurant terrassen en pleinen, belangrijk zijn voor de mentale gezondheid van inwoners. Gezien de Covid-19 pandemie en de restricties in beweging, laten deze resultaten zien dat toegang to openbare plekken ook belangrijk is. In het post-pandemie tijdperk, zal het belangrijk worden om de stad te voorzien van openbare plekken, inclusief natuurlijke omgevingen, maar ook openbare plekken om te socializen.

Het volledige onderzoek is hier te vinden: https://doi.org/10.1016/j.jenvp.2021.101706

Betrokken UPT expert

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen