Nieuw artikel over binnenhavens tijdens COVID-19 pandemie

Deze week is de nieuwe jaarlijkse editie van het magazine Havenlocaties Nederland gepubliceerd. UPT-onderzoekers Martijn Streng en Bart Kuipers hebben er een artikel voor geschreven over de binnenhavens in COVID tijden. Lees er hier meer over!

COVID

De Nederlandse binnenhavengemeentes lieten een redelijk stabiel tot licht stijgend beeld zien wat betreft de ontwikkeling van de overslag vanaf 2015. In het coronajaar 2020 was er sprake van een korte maar heftige breuk in deze over het algemeen opwaartse trend. Deze breuk speelde zich af op het nationale niveau en ook op het gemeentelijk niveau.

De binnenhavens in Nederland vormen al jaren een relatief stabiele motor van werkgelegenheid en toegevoegde waarde voor de respectievelijke gemeentes. Martijn en Bart hebben daarom onderzocht hoe het staat met de economische activiteiten die gebonden zijn aan of verbonden zijn met de binnenhavens in Nederland tijdens de COVID-19 pandemie.

Resultaten

De resultaten van de Binnenhavenmonitor 2021 laten een lichte afname van alle gebruikte indicatoren zien: zowel de werkgelegenheid als de directe toegevoegde waarde als de totale (directe + indirecte) toegevoegde waarde nemen af in 2020. Het beeld dat de COVID-19 crisis vooral impact heeft gehad op de productiviteit en gerealiseerde toegevoegde waarde wordt bevestigd.

Op moment van schrijven begint het nieuwe normaal steeds meer vorm te krijgen. Hoe gaat dat eruitzien voor de Nederlandse binnenhavens? Wij verwachten dat als we over 10 jaar terugkijken dat we spreken van een storm in een glas water voor de Nederlandse binnenhavens als we het hebben over COVID-19.

Meer informatie

Het volledige artikel is hier te lezen: https://onlinetouch.nl/jagermedia/havenlocaties2022?html=true#/22/

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen