How to construct exams & questions (BKE)

MicroLab
Two people at a meeting table, watching someone draw on a smart screen.

Inleiding

Het maken van tentamenvragen kan een lastige taak zijn. Hoe zorg je er voor dat je toets betrouwbaar en valide wordt? In dit MicroLab leer je om de kwaliteitscriteria voor open en gesloten vragen toe te passen en op die manier te zorgen voor optimale utiliteit (betrouwbaarheid, validiteit, onderwijseffect, acceptatie en kosten-efficiency). Ook bespreken we manieren om de betrouwbaarheid van de beoordeling te verhogen en feedback te optimaliseren. Dit MicroLab heeft een blended format en bestaat uit een online voorbereiding en een workshop. Een van de voorbereidingsopdrachten is bijvoorbeeld het doornemen van voorbeeld examenvragen, die je in de workshop met je collega's bespreekt. Na het afronden van dit Microlab heb je je eigen examen gemaakt of verbeterd.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Training
Startdatum
maandag 4 nov 2024
Tijdsduur
3 uren
Voertaal
Engels
Instructievorm
Offline

Wat ga je bereiken?

 • Tentamens en vragen te construeren, volgens de criteria voor optimale utiliteit.
 • Een beoordelingsmodel te construeren, volgens de criteria voor optimale utiliteit.
 • Het proces van beoordeling en feedback in te richten voor optimale utiliteit.
 • Te reflecteren op de kwaliteit van je eigen toetsinstrumenten en processen aan de hand van criteria en de utiliteitsformule.

Startdatums

 • dinsdag 11 jun 2024

  Tijd: 13:00 - 17:00
  Apply
 • maandag 4 nov 2024

  Tijd: 13:00 - 17:00
  Apply

Doelgroep en benodigde voorkennis

Dit MicroLab is bedoeld voor docenten die een tentamen als toetsvorm gebruiken in hun vak. We vragen om eigen toetsproducten mee te brengen naar de workshop. Als dit niet mogelijk is, neem dan contact met ons op voor andere mogelijkheden. Er is geen specifieke voorkennis nodig voor het volgen van dit MicroLab. 

Houd er rekening mee dat een deel van de inhoud van dit MicroLab vanaf juni 2018 is opgenomen in de BKO. Dit MicroLab kan echter nog steeds van toegevoegde waarde zijn als we dieper ingaan op de details van tentamenconstructie. Dit Microlab is ook te volgen als onderdeel van een BEQ.

Inhoud, vorm en tijdsbesteding

Je bereidt de workshop voor met de online materialen (video’s, handleidingen en voorbereidingsopdrachten). Deze dienen te worden geüpload in de Canvas module (2-3 uur). Tijdens een face-to-face workshop (3 uur) zul je feedback ontvangen op je eigen MC toets van zowel de trainer als je peers.  

Verdien een Edubadge

Je sluit het MicroLab af met een Proof of Competence. Je kunt dan een Edubadge verdienen. Dit is een digitaal, visueel certificaat die je kunt delen op bijvoorbeeld LinkedIn en waar een geïnteresseerde direct op kan klikken om te zien wat je hebt gedaan om de Edubadge te verdienen.

Aanmelden

Meld je aan voor dit MicroLab via het registratiesysteem. Werk je als docent bij Erasmus MC? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar training@risbo.eur.nl.

Contact

Voor vragen over het MicroLab en registratie, neem alsjeblieft contact op met Risbo.

Feiten & Cijfers

BTW
Niet van toepassing
Startdatum
maandag 4 nov 2024
Inschrijfdeadline

De inschrijfdeadline is twee weken voor het MicroLab plaastvindt. Wanneer registratie niet meer mogelijk is, neem alsjeblieft contact op met training@risbo.eur.nl om te kijken of er nog een plek beschikbaar is.

Tijdsduur
3 uren
Aangeboden door
Community for Learning & Innovation
Type
Training
Voertaal
Engels
Instructievorm
Offline
Locatie

Education Lab

Partner

Risbo

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen