Informatiebeveiliging & Privacy

Praktijkgerichte opleiding voor professionals die starten in dit vakgebied
afbeelding van een hangslot

Naarmate de digitalisering van organisaties steeds verder toeneemt, neemt ook de druk toe op het goed invullen van de randvoorwaarden voor succesvolle en veilige digitalisering. De afgelopen jaren zien we dat hierdoor de aandacht voor de thema’s informatiebeveiliging en privacy (IB&P) steeds verder toeneemt.

Organisaties zijn dan ook op zoek hoe je op effectieve wijze invulling geeft aan enerzijds de vereisten waar je aan moet, en wil voldoen en aan de andere kant op effectieve manier werken met de beschikbare informatie. Tijdens deze opleiding leren professionals die starten in het vakgebied van IB&P hoe zij hun eigen organisatie verder kunnen helpen op dit thema.

Doelgroep

Deze opleiding is voor beginnende professionals in het vakgebied IB&P met minimaal 2 jaar werkervaring (niet specifiek IB&P ervaring), (toekomstige) (C)ISO’s, FG’s, Privacy Officers, Informatiemanagers, Programma- en projectmanagers, (Beleids-)adviseurs, IT adviseurs.

  Leerdoelen

  Na het volgen van deze opleiding:

  • Weet je wat essentiële elementen zijn van de onderwerpen informatiebeveiliging en privacy (IB&P).
  • Begrijp je hoe een informatiemanagement mindset je kan helpen bij het tacklen van problemen op het gebied van IB&P.
  • Ben je in staat om zowel met experts op gebied van informatiebeveiliging, ICT, informatiemanagement en privacy in gesprek te gaan.
  • Ben je in staat om een effectief managementsysteem in te richten binnen je organisatie.
  • Ben je bekend met diverse methodieken voor het inventariseren van risico’s en ben je in staat deze toe te passen in de praktijk.
  • Ben je vertrouwd met de belangrijkste algemene normenkaders, wetten en regels die gelden binnen de vakgebieden van IB&P.
  • Begrijp je hoe je relevante actuele vraagstukken (bijv. AI) op de juiste wijze kan oppakken zodat IB&P geborgd zijn.

  Tijdens de opleiding bieden we een combinatie van theorie en praktijk. We laten je ervaring opdoen met praktische vaardigheden door te werken aan een praktijkopdracht in jouw eigen organisatie. Hierdoor is de opleiding zeer praktijkgericht en direct toepasbaar in jouw dagelijkse werksituatie.

  We gaan uit van (inter)nationale best practices en guidelines als de ISO27001 (NEN7510 en BIO), NIS2, AVG en ISO27701. Hiermee geven we direct handvatten om ook na de opleiding hier mee aan de slag te gaan.

  Praktisch:

  StartDonderdag 12 september 2024
  Aantal collegedagen8
  Collegegeld

  De deelnamekosten bedragen € 5.450,- vrij van btw 

  Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, koffie/thee en lunches.

  LocatieRotterdam

   

  Inschrijven

  Programma

  De opleiding bestaat uit 5 lesblokken, verdeeld over 8 collegedagen. 

  Op de slotdag (collegedag 8) vinden de eindpresentaties plaats van de praktijkopdracht in de vorm van een posterpresentatie. Deze opzet resulteert in een dynamische wisselwerking tussen theorie en praktijk waarbij nadrukkelijk ruimte is om de eigen casuïstiek met zowel docenten als medecursisten te bespreken.

  Rooster 2024

  Dag 1: donderdag 12 september
  Dag 2: donderdag 19 september
  Dag 3: donderdag 10 oktober
  Dag 4: donderdag 24 oktober
  Dag 5: donderdag 7 november
  Dag 6: donderdag 21 november
  Dag 7: donderdag 28 november
  Dag 8: donderdag 12 december

  Tijdens dit blok worden de thema’s informatiemanagement, informatiebeveiliging en privacy geïntroduceerd. Voor deze introductie werken we vanuit een aantal bekende modellen en kaders. De deelnemers worden tijdens deze dag ook aan het werk gezet om voor hun eigen context na te denken over de toepassing van deze thema’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Business / IT alignment
  • AVG
  • ISO27001

  Dit blok gaan we samen aan de slag met één van de kernthema’s binnen de informatiebeveiliging en privacy: het management systeem.

  We gaan met elkaar in gesprek over de theorie achter het management systeem en we kijken hoe we dit kunnen vertalen naar de praktijk.

  We starten tijdens dit blok ook met de posteropdracht voor het bouwen van je management systeem.

  Risicomanagement komt in verschillende vormen terug binnen de onderwerpen informatiebeveiliging en privacy. Binnen dit blok zoomen we in op verschillende theorieën en modellen en kijken we op welke momenten en op welke manier je risicomanagement kan toepassen.

  Waar bij informatiebeveiliging en privacy de vraag ‘mag dit’ vaak opkomt, richt Ethiek zich vaak op de vraag ‘moeten we dit willen?’. Er is veel raakvlak tussen deze thema’s onderling en in deze dag gaan we in op de overlap, verschillen en hoe je zelf (binnen het management systeem) met ethiek aan de slag kan gaan.

  De ontwikkelingen op gebied van AI volgen elkaar razendsnel op. Bijna iedere organisatie is of wil er mee aan de slag. Tijdens deze dag gaan we in op de ontwikkelingen, de uitdagingen en geven we je handvatten om AI binnen jouw organisatie op een goede manier (binnen de kaders van IB&P) te laten landen.

  In de ochtend wordt een casus besproken waarin alle onderwerpen van de opleiding terugkomen. In de middag presenteer je je essay in de vorm van een poster aan je mededeelnemers en aan de docenten. We sluiten de dag af met de certificaat-uitreiking en een borrel.

  Docenten

  • Tobias van Oerle MSc is principal adviseur bij M&I/Partners. Hij richt zich op het begeleiden van zorg- en overheidsorganisatie om te komen tot een effectieve inrichting van hun informatiebeveiligings- en privacyorganisatie. Tobias combineert zijn achtergrond in de informatiekunde en zijn ervaring als informatiemanager met inhoudelijke kennis van informatiebeveiliging en privacy om invulling te geven aan de trajecten die hij uitvoert. Hij behaalt resultaten door steeds de brug te slaan tussen de verschillende vakgebieden van informatiebeveiliging, privacy, informatiemanagement/ICT en de business. Trajecten die hij begeleidt zijn complex van aard en gaan regelmatig ook over de grenzen van organisaties heen. Tobias streeft ernaar om in het vakgebied van IB&P steeds meer het informatiemanagement gedachtegoed over te brengen om te komen tot écht gedragen en toekomstbestendige oplossingen.

   Foto van Tobias van Oerle

  Vragen over dit programma? Wij helpen u graag verder.

  E-mailadres
  opleiding-eqi@ese.eur.nl
  Telefoonnummer
  010 - 408 29 76

  Vergelijk @count opleiding

  • @title

   • Tijdsduur: @duration
  Vergelijk opleidingen