HR Analytics

Vertaal kwantitatieve analyses naar strategische HR-beslissingen
EQI HR Analytics

Waarom HR Analytics?

Het programma HR Analytics leert u om op een datagedreven manier strategische HR-analyses te ontwikkelen en HR-beslissingen met data te onderbouwen. Hiermee bent u de HR Analytics Translator binnen uw organisatie. Zo kunnen betere besluiten worden genomen: beleid omtrent het aantrekken, behouden en motiveren van talent kan dan met data worden onderbouwd.

EQI-HR Analytics

Om effectieve en efficiënte HR-interventies te identificeren is een datagedreven en analytische aanpak dé oplossing. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om de strategische personeelsplanning, candidate journey, talentontwikkeling of het verloopcijfers te verbeteren. Deze opleiding biedt u praktische handvatten om deze onderwerpen datagedreven aan te pakken.

Naast analysetechnieken besteden wij in deze opleiding aandacht aan de organisatorische implementatie van HR Analytics: hoe kan HR Analytics (nog beter) toegepast worden in de organisatie? Hiervoor komen onderwerpen als HR-analytics rollen en functies, HR analytics vaardigheden, Stakeholdermanagement, Storytelling en Privacy en ethiek aan de orde. Verschillende praktijksprekers delen hun HR Analytics-ervaringen. Onder begeleiding van de docenten gaat u aan de slag met een eigen vraagstuk. Dit kan een concreet analytisch vraagstuk uit uw organisatie zijn en/of meer gericht op het implementeren/versterken van HR Analytics in uw organisatie.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die HR Analytics (nog sterker) wil inzetten in de HR-praktijk. Deelnemers zijn (toekomstige) HR Business Partners/HR-Adviseurs, HR-managers, HR-directeuren, HR-consultants en HR-analisten. Deelnemers komen uit verschillende sectoren zoals financiële dienstverlening, zorginstellingen, overheidsinstellingen en zakelijke dienstverlening.

Toelatingseisen

Deelnemers hebben een HBO- en/of academische graad (of vergelijkbaar). Kennis op het gebied van statistiek is niet vereist. 

Waarom deze opleiding?

 • U leert om strategische HR-vraagstukken op analytische wijze te benaderen
 • U leert uw HR-data ten volste te benutten ten behoeve van uw organisatie en haar medewerkers
 • U leert resultaten uit analytics-onderzoek te vertalen naar dagelijkse HR-praktijken
 • U leert hoe HR-analytics (breder in de organisatie) georganiseerd en geïmplementeerd kan worden.
 • U kunt na deze opleiding de rol van HR Analytics Translator op u nemen. 

"De opleiding biedt handvaten voor het aanpakken van analytics vraagstukken dankzij een slimme mix van academische raamwerken en best-practices. Docenten en gastsprekers weten hun enthousiasme en ervaring goed over te brengen op de groep."

"Heel waardevol programma waarbij het delen van ervaringen wordt gecombineerd met de analyse van docenten."

“Erg tevreden over opzet en inhoud van de training. Trainers capabel, leuke interessante sprekers.”

In het kort:

Start30 mei 2024 en 7 november 2024
Aantal bijeenkomsten4
CollegedagDonderdag van 9:30 - 16:30 uur
Collegegeld

De deelnamekosten bedragen € 3.600,- vrij van btw 

Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, koffie/thee en lunches.

LocatieCampus Erasmus Universiteit Rotterdam
Online inschrijven

Programma

De vier interactieve colleges worden verzorgd door docenten en gastsprekers uit de praktijk. Tijdens elk college wordt enerzijds ingegaan op de theorie, terwijl anderzijds velerlei praktijkcases worden behandeld. Tevens is er in de opleiding ruimte voor inbreng van uw eigen casuïstiek.  

Rooster voorjaar 2024

30 mei     

Organisatiestrategie, HR-strategie en HR Analytics: wat is het analytics vraagstuk die aansluit bij een organisatieprobleem?

Data- en modelonzekerheid: hoe kan de databetrouwbaarheid versterkt worden?

6 juni

Analysetechnieken

Wat zijn bruikbare analysemethoden en hoe kunnen deze uitgevoerd worden?

Privacy & ethiek: hoe kunnen, willen en mogen wij omgaan met HR data?

13 juni

Datavisualisatie: hoe kunnen resultaten goed in beeld worden gebracht?

Organiseren van HR Analytics: wat is nodig voor een succesvolle implementatie van HR Analytics?

 

20 juni

Storytelling: hoe kunnen resultaten succesvol overgebracht worden op stakeholders?

Eigen vraagstuk: waar sta je nu, wat zijn je volgende stappen en wat is hiervoor nodig?  

Rooster najaar 2024

7 november     

Organisatiestrategie, HR-strategie en HR Analytics: wat is het analytics vraagstuk die aansluit bij een organisatieprobleem?

Data- en modelonzekerheid: hoe kan de databetrouwbaarheid versterkt worden?

14 november

Analysetechnieken

Wat zijn bruikbare analysemethoden en hoe kunnen deze uitgevoerd worden?

Privacy & ethiek: hoe kunnen, willen en mogen wij omgaan met HR data?

21 november

Datavisualisatie: hoe kunnen resultaten goed in beeld worden gebracht?

Organiseren van HR Analytics: wat is nodig voor een succesvolle implementatie van HR Analytics?

 

12 december

Storytelling: hoe kunnen resultaten succesvol overgebracht worden op stakeholders?

Eigen vraagstuk: waar sta je nu, wat zijn je volgende stappen en wat is hiervoor nodig?  

Lees meer over de inhoud per college in de brochure

Flags Erasmus Woudestein

Sprekers

De vier interactieve colleges worden verzorgd door docenten en gastsprekers uit de praktijk.

 • Max van Liemt MSc
  Program Director & Docent

  Max van Liemt is afgestudeerd in Human Resource Management en heeft meer dan 20 jaar praktijkervaring als (interim) HR-professional. Hij is bovenmatig geïnteresseerd in het verbeteren van prestaties van organisaties en de wijze waarop HRM hier –aanwijsbaar- aan kan bijdragen.

  Max van Liemt
 • Dr. Koen Bel
  Program Manager & Docent

  Koen Bel is in Rotterdam gepromoveerd op het gebied van theoretische econometrie. Hij brengt deze specialistische kennis graag op een bruikbare en begrijpelijke manier in de praktijk. Speciale interesse gaat uit naar econometrische analyse voor HR-, marketing- en voorspellingsdoeleinden. Deze interesse is terug te vinden in zijn promotieonderzoek over extensieve relaties in keuzeprocessen.

  Koen Bel
 • Dr. Paul van der Laken
  Data Scientist, Achmea

  Paul van der Laken is in Tilburg gepromoveerd op HR Analytics. Binnen het HR domein heeft hij een breed scala aan analytische projecten aangestuurd en uitgevoerd, onder andere bij Unilever, Shell en Innogy. Momenteel werkt hij als data scientist op het gebied van analytics en innovatie binnen Achmea’s inkomensverzekeringstak. Paul wordt enthousiast van machine learning en data visualisatie en deelt regelmatig de nieuwste ontwikkelingen via zijn blog paulvanderlaken.com.

  Paul van der Laken
 • Jean-Paul Lucassen
  Lead People Analytics, Royal Schiphol Group.

  Jean-Paul Lucassen is Lead People Analytics bij Royal Schiphol Group. Hij is een verhalenverteller en humor is de rode draad in wat hij doet. Hij is een data gedreven professional met toewijding om complexe zaken simpel te maken. Wordt enthousiast van myth busting en Strategic Workforce Planning.

  Jean-Paul Lucassen
 • Sem Stemerding
  Storylogie

  Sem Stemerding is een gecertificeerde Chief Storytelling Officer en gebruikt de kracht van verhalen bij organisatie-, leiderschaps- en teamontwikkeling. In het verleden heeft zij verschillende HR-management en communicatierollen gehad bij o.a. Amsterdam RAI, Sanoma Media en Stage Entertainment. In haar huidige opdrachten bundelt zij deze expertise met Storytelling, om zo meer betekenis te creëren voor mensen in organisaties in relatie tot strategie, leiderschap en verandering. 

  Foto van Sem Stemerding
 • Sandra Roest
  Manager People Analytics, PostNL

  Sandra Roest is momenteel werkzaam als Manager People Analytics bij PostNL, waar ze haar passie voor het verharden van de 'zachte' kanten van HR inzet om HR-afdelingen sterker te maken in hun gesprekken met business en finance. Met ervaring bij organisaties zoals Coolblue, Randstad Groep en de Rotterdam School of Management, heeft Sandra een diepgaand begrip ontwikkeld van hoe data-driven besluitvorming de strategische waarde van HR kan verhogen. Ze is gedreven door de overtuiging dat een nauwkeurige analyse van personeelsdata essentieel is voor het succes van moderne ondernemingen.

  Foto van Sandra Roest
 • Isis Hazewindus
  Ethicus

  Isis Hazewindus is Ethicus en ontwikkelaar van ethiek- en filosofieonderwijs. Ze werkt sinds 2019 samen met Filosofie in actie en houdt zich bezig met de ontwikkeling en uitvoering van workshops, trainingen, curricula, begeleiding van gespreksvoering en onderzoeks- en adviestrajecten. Naast haar werkzaamheden bij Filosofie in actie neemt Isis zitting in een drietal ethische commissies, is ze gastdocent ethiek en filosofie voor HBO opleidingen én beschikbaar voor opdrachten als zelfstandig illustrator.

  Foto Isis Hazewindus

Kosten

De kosten voor deelname aan dit programma bedragen € 3.600,- (vrij van btw). Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en koffie/thee. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen