Promotie Z. (Zeliha) Yalçin

Ubiquitine-gemedieerde regulatie van cellulaire reacties op telomeer deprotectie
Promotor
Prof.dr. T.K. Sixma
Co-promotor
Dr. J.J.L. Jacobs
Datum
dinsdag 5 mrt 2024, 10:30 - 12:00
Type
Promotie
Ruimte
Professor Andries Querido zaal
Gebouw
Onderwijscentrum
Locatie
Erasmus MC
Voeg toe aan agenda

Op dinsdag 5 maart verdedigt Z. Yalçin het proefschrift met de titel: ‘Ubiquitine-gemedieerde regulatie van cellulaire reacties op telomeer deprotectie‘.

Korte samenvatting van het proefschrift:

Telomeren beschermen de uiteinden van chromosomen. Als telomeren hun bescherming kwijtraken, worden chromosoomuiteinden onterecht herkend als beschadigd DNA. Dit resulteert in een zogenoemde DNA-schade respons en activatie van DNA-reparatie mechanismen. Helaas zorgt dit op onbeschermde telomeren juist voor meer DNA-schade en dit bevordert genoominstabiliteit, wat vervolgens bijdraagt aan het ontstaan van kanker. In ons onderzoek identificeren en karakteriseren we nieuwe eiwitten die onderdeel zijn van het ubiquitinatie proces en die een rol spelen in deze DNA-schade respons. Ubiquitinatie is een modificatie van eiwitten die, onder andere, leidt tot de afbraak van het eiwit of een verandering in de functie ervan. Door de nieuw geïdentificeerde eiwitten weg te halen, hebben we gekeken of we de ongewenste reparatie van onbeschermde telomeren konden voorkomen. Hiernaast hebben we bestudeerd op welke manier deze eiwitten een rol spelen in de DNA-schade respons en reparatie op onbeschermde telomeren. Door onze kennis te vergroten met betrekking tot hoe cellen reageren op het verlies van de beschermende functie van telomeren en de rol van ubiquitinatie hierin, hopen we bij te kunnen dragen aan het identificeren van nieuwe aangrijpingspunten voor het voorkomen van het ontstaan van kanker en om de behandeling van kanker te verbeteren.

Meer informatie

De openbare verdediging zal exact om 10.30 uur beginnen. De deuren zijn gesloten zodra de openbare verdediging start, laatkomers kunnen via de vierde verdieping toegang krijgen tot de zaal. Gezien het plechtige karakter van de bijeenkomst adviseren wij om kinderen onder de 6 jaar niet naar het eerste gedeelte van de ceremonie mee te nemen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen