Een tien voor je afstudeerproject

'Ik wil iets technisch doen, maar wel in het medische domein'

Saskia van Heumen rondde haar master Technical Medicine wel heel feestelijk af: ze kreeg een tien voor haar afstudeerscriptie en is Best Graduate van de TU Delft.

Bijna in haar moeders voetstappen 

Saskia begon de bachelor Klinische Technologie in 2014. ‘Mijn moeder is arts en ik kreeg veel verhalen mee. Dat vond ik leuk om naar te luisteren, maar het artsenberoep trok mij niet. Ik wil iets technisch doen, maar wel in het medische domein.’ Na de bachelor startte zij met de master Technical Medicine (TM), die dit jaar precies vijf jaar bestaat. 

De master TM rondde Saska cum laude af. En zij kreeg voor haar onderzoek naar een nieuwe beeldvormingstechniek om lymfevaten in kaart te brengen een perfecte score. 

Lymfoedeem 

Patiënten met borstkanker hebben na behandeling soms minder of geen lymfeklieren over, waardoor ze secundair lymfoedeem kunnen ontwikkelen. Hierbij stroomt het lymfevocht niet goed weg. Patiënten krijgen een pijnlijke, dikke arm wat een zeer negatieve invloed heeft op hun kwaliteit van leven. In ernstige gevallen helpt een chirurgische ingreep om het vocht naar een andere plek te leiden.  

Voor een succesvolle ingreep is het belangrijk dat de chirurg een duidelijk beeld van de lymfevaten heeft. Hier komt het onderzoek van Saskia om de hoek kijken. ‘De lymfevaten zijn heel klein. De diameter van de vaten is soms maar een halve millimeter dik en dat is niet gemakkelijk om in beeld te brengen. Voor mijn onderzoek zocht ik uit of we beeld kunnen maken met meer details door middel van een innovatieve beeldvormingstechniek: fotoakoestiek.’ 

Saskia’s afstudeerproject is een samenwerking tussen de groep van prof.dr. Gijs van Soest van de afdeling Cardiologie – Biomedical Engineering en van dr. Dalibor Vasilic van Plastische Chirurgie.

From zero-to-hero 

Prof.dr. Gijs van Soest, een van haar begeleiders, nomineerde haar voor Best Graduate Award TU Delft. ‘Zero-to-hero: ze begon letterlijk met een leeg lab en eindigde met een rijke dataset van patiënten. Haar innovatieve beeldvormende studie maakt precisiechirurgie mogelijk bij ernstige lymfoedeempatiënten en kan een belangrijk bijdrage leveren aan hun kwaliteit van leven.’ 

Saskia: ‘Het is een eer om daarvoor genomineerd te worden. Er zijn zoveel gave en indrukwekkende projecten gedaan. Dat is een extra kers op de taart. Je krijgt een stukje erkenning.’ 

Best Graduate TU Delft
De acht faculteiten van TU Delft nomineren jaarlijks hun beste afstudeerder. Saskia won de Best Graduate Award TU Delft 2022! Lees hier meer.
Kijk voor meer informatie over Best Graduate TU Delft op deze website.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen