Zes jaar geleden uit Syrië gevlucht en nu summa cum laude richting Rotterdam

Op zijn veertiende vluchtte Keghart Krikour (nu 20 jaar) vanuit de Syrische stad Hassaka naar Nederland. Alleen, want zijn ouders en broer kwamen pas later. Nu is hij summa cum laude geslaagd aan het gymnasium en gaat hij geneeskunde studeren aan het Erasmus MC.

Keghart kwam na zijn vlucht terecht in Ter Apel, en via azc’s uiteindelijk in Enschede. Omdat hij niet meteen op Nederlandse les kon, leerde hij zichzelf Nederlands met behulp van YouTube, zodat hij in Enschede kon beginnen met 2 havo. Een jaar later mocht hij vanwege zijn hoge cijfers naar 3 gymnasium. In de zomervakantie haalde hij Latijn in. Nu is hij summa cum laude geslaagd voor zijn gymnasiumdiploma aan Het Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede, met gemiddeld een 9 of hoger voor alle vakken. Voor wiskunde B, natuurkunde en het profielwerkstuk biologie haalde hij een 10. Aankomende september begint Keghart met een studie geneeskunde aan het Erasmus MC.

Je bent hierover geïnterviewd door het AD, Volkskrant en RTL. Ben je overvallen door al die media-aandacht?

“Ja, eigenlijk wel. Ik heb de media zelf niet benaderd, maar een vriend van mij had de Tubantia gebeld. Daar begon het mediacircus. Ik krijg nu wel 400 vriendschapsverzoeken per dag via Instagram. Met jullie praten vind ik nog wel leuk, want ik verheug me erop om in Rotterdam te komen studeren! Ik was vandaag bij de gemeente om mijn Nederlandse nationaliteit in ontvangst te nemen. De vrouw die het me overhandigde, wilde met mij op de foto, omdat ik in het nieuws was geweest."

Gefeliciteerd daarmee! Was het lastig om de Nederlandse nationaliteit krijgen?

“Het duurde bijna zes jaar in totaal. Ik ben hier nu bijna zes jaar.”

“Het spreekt me aan dat de lessen plaatsvinden in het ziekenhuis: dat je dus direct contact hebt met patiënten”

Keghart Krikour

Welke richting wil je op binnen de opleiding?

“Chirurgie, want ik ben gefascineerd door het menselijk lichaam. En ik ben niet bang voor bloed. Ik vind mensen beter maken met je handen eigenlijk het mooiste wat je kunt doen. Ik ben zelf een keer geopereerd in Syrië. Ik was na afloop heel dankbaar tegenover de arts die mij had geholpen. Ik wil dat ook aan mensen kunnen geven. Ik wil mensen kunnen helpen.”

Woon je al in Rotterdam?

“Ja, ik heb een kamer gevonden op loopafstand van het ziekenhuis, in Delfshaven. Ik heb er al spullen voor gekocht bij Ikea. Het was niet gemakkelijk om een kamer in Rotterdam te vinden. Maar op basis van mijn cijfers werd ik direct toegelaten tot de opleiding, dus ik wist al langer dat ik hier naartoe zou komen. Ik heb op eindeloos veel kamers gereageerd. Het liefst blijf ik in de toekomst ook in de Randstad wonen. Erasmus MC is internationaal gericht: hopelijk kan ik tijdens de studie ook een jaar in het buitenland studeren of werken.”

“Mijn doel is uiteindelijk een goede chirurg worden. Ik vind mensen beter maken met je handen eigenlijk het mooiste wat je kunt doen”

Keghart Krikour

Wil je hier ook cum laude afstuderen?

“Dat is niet per se het doel. Het zou leuk zijn natuurlijk. Maar ik wil vooral graag mijn plek vinden hier, en uiteindelijk een heel goede chirurg worden.”

Als jij iets wilt, lukt het wel?

“Ja, dat is wel mijn mentaliteit. Ik weet niet waarom ik zo gedreven ben. Het is gewoon een gevoel. Ik blijf altijd doorgaan, ik geef nooit op. Het heeft me tot nu toe erg geholpen. Het vluchten heeft me mentaal wel ouder gemaakt, ik heb veel meegemaakt, veel stress ondervonden daarvan. Maar ik kijk denk ik ook anders naar het leven dan leeftijdgenoten: ik moét iets bereiken in mijn leven, het leven is niet alleen genieten. Een doel hebben is belangrijk. Het leven heeft geen smaak als je geen doel hebt. Als je als vluchteling in Nederland komt, heb je niets. Mijn gymnasiumdiploma halen, en nu studeren aan Erasmus MC, geeft me een kans om er iets moois van te maken.”

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen