Persoonlijke omstandigheden

Wat zijn persoonlijke omstandigheden?

Persoonlijke omstandigheden of andere situaties van overmacht kunnen van invloed zijn op je studie(voortgang). Als deze zich voordoen, kun je terecht bij de studieadviseur om hierover te praten. Gesprekken met de studieadviseur zijn strikt vertrouwelijk, de studieadviseur onderneemt zonder jouw toestemming geen actie waarbij persoonlijke gegevens gebruikt worden. Voorbeelden van persoonlijke omstandigheden zijn ziekte, zwangerschap of familieomstandigheden.

Als ziekte de voortgang van je studie beinvloedt, maak dan een afspraak met de studieadviseur. De studieadviseur kan de gevolgen in kaart te brengen en je helpen in te zien waar er actie ondernomen moet worden. Als je maar één tentamen mist of niet goed kunt maken, dan zijn de gevolgen te overzien. Bij langduriger ziekte kan het nodig zijn extra voorzieningen te bespreken, of een aangepaste planning te maken.

Bijzondere familieomstandigheden vallen ook onder persoonlijke omstandigheden. Als bepaalde omstandigheden zich voordoen en van invloed zijn op de voortgang van de studie, dan kun je bij de studieadviseur terecht om hierover te praten.

Zwangere studenten kunnen aanspraak maken op verschillende manieren van ondersteuning. De studieadviseur kijkt samen met jou naar de mogelijkheden van een aangepaste studieplanning en geeft advies en informatie over bijkomende regelingen zoals dispensatieaanvragen via de examencommissie, inschrijf- en uitschrijfprocedures en voorzieningen die je kunt aanvragen via de studentendecanen (zie hieronder). Bij de studentendecanen kun je terecht voor financiële ondersteuning, namelijk:

  • Afstudeersteun
    Voltijdstudenten die door bijzondere omstandigheden (zwangerschap is daar één van) niet kunnen afstuderen binnen de beursperiode van studiefinanciering, komen in aanmerking voor ondersteuning van de EUR.
  • Vergoeding kinderopvang
    Studenten met kinderen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van erkende vormen van kinderopvang. Op de EUR is een extern kinderdagverblijf aanwezig: “Partou - Burgemeester Oudlaan 50”. Hiervoor is een vergoeding (van de belastingdienst) beschikbaar.
  • Kolfruimten
    Studentes die borstvoeding geven kunnen gebruik maken van een kolfruimte, in het M-gebouw (M5-44) en in het J-gebouw (J-6). De kolfruimten zijn voorzien van stoelen, een tafel, een koelkast en een wastafel met warm en koud stromend water. Bewaarflessen dien je zelf mee te nemen. De ruimten hoeven niet gereserveerd te worden en er hoeft geen sleutel voor te worden afgehaald. De ruimten zijn van binnenuit afsluitbaar.
  • Financiële ondersteuning
    Wanneer je een studievertraging oploopt door een zwangerschap kun je aanspraak maken op financiele ondersteuning.

    Kijk voor meer informatie over financiële ondersteuning op de website van het ESSC.

Studenten aan de Erasmus Universiteit die een tijdelijke of structurele vorm van functiebeperking hebben, kunnen voor de duur van deze beperkingen gebruik maken van bijzondere faciliteiten. Het doel van deze faciliteiten is dat iedere student een gelijke kans heeft op studiesucces. ‘Functiebeperking’ is een verzamelnaam voor zowel fysieke beperkingen (bijvoorbeeld chronische ziektes, visuele handicaps, slechthorendheid, RSI) als psychomentale beperkingen (bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculie, AD(H)D en stoornissen in het autismespectrum).

De studentendecanen kunnen je informatie geven over studeren met een functiebeperking aan de EUR. Daarnaast is het landelijk expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) beschikbaar voor informatie.

In overleg met de studieadviseur kunnen studenten met een functiebeperking beroep doen op onderstaande voorzieningen:

  • Extra tentamentijd
  • Vergroting tentamenpapier
  • Gebruik computer of woordenboek bij tentamen
  • Gebruik maken van voorleessoftware ‘TextAid’
  • Gebruik van speciale software voor studenten met een auditieve of visuele beperking
  • Financiële ondersteuning (via studentendecaan)
  • Eventuele maatwerk oplossingen in overleg met de studieadviseur en/of studentendecaan

Let op: het kan zijn dat een bepaalde voorziening niet toereikend of toegepast kan worden op een specifieke toetsvorm.

Lees hier hoe je een voorziening aanvraagt.

De Erasmus Universiteit biedt via het Erasmus Topsport Bureau (ETB) begeleiding aan studenten die op topniveau sporten. Door deze ondersteuning wordt het mogelijk gemaakt een succesvolle sportcarrière te combineren met een universitaire opleiding. Het ETB kan zorgen voor studieondersteuning, sport facilitaire ondersteuning en financiële ondersteuning. Samen met de studieadviseur kun je een planning maken om je studie te combineren met je sport. Eventuele uitzonderingen kunnen in overleg worden aangevraagd bij de Examencommissie. Het uitgangspunt van je studie blijft het reguliere studieprogramma. Uitzonderingen die mogelijk kunnen worden gemaakt, zijn bijvoorbeeld:

  • Uitstel van deadlines van bepaalde opdrachten
  • Voorkeurstijden werkgroepen met oog op trainingstijden
  • Eventuele extra tentamenkans (indien voldaan aan de criteria van de Examencommissie)

De studieadviseur kan samen met jou in kaart brengen hoe jouw persoonlijke situatie de studievoortgang beïnvloedt, kan praktische zaken regelen en heeft een adviserende functie naar de examencommissie toe. Bij de examencommissie kun je terecht voor het aanvragen van een behoud tentamenkans, extra voorzieningen tijdens tentamens, dispensatie van het bindend studieadvies en vele andere verzoeken.

Doorverwijzing naar andere instanties

De studieadviseur kan ook doorverwijzen naar andere instanties die meer gespecialiseerd zijn in bepaalde problematiek, zoals een studentenpsycholoog of studentendecaan. Voor een overzicht van de persoonlijke loketten voor begeleiding en advies voor studenten op de EUR ga je naar de pagina ‘Begeleiding & Advies’. Hier vind je ook links naar de workshops, trainingen en voorlichtingen die worden gegeven ten bate van persoonlijke begeleiding, zoals bijvoorbeeld omgaan met tentamenangst of studie-intensivering.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen