Criminoloog Tamar Fischer over straatintimidatie in het RTL Nieuws

Dr. Tamar Fischer
Erasmus School of Law

Begin dit jaar deed criminoloog dr. Tamar Fischer onderzoek naar straatintimidatie in Rotterdam. Daaruit bleek dat Seksuele intimidatie zoals naroepen, sissen, in het nauw drijven of achtervolgen regelmatig voor komt onder de 1200 ondervraagde Rotterdamse vrouwen tussen de 18-45 jaar. Vandaag werd bekend dat de eerste verdachten worden vervolgd voor straatintimidatie. 

Eerste vervolgingen

Sinds dit jaar is intimidatie op straat zoals sissen, naroepen, uitschelden en achternalopen in Rotterdam strafbaar. Op overtredingen staan boetes van maximaal 4100 euro of een celstraf van maximaal drie maanden. Twee mannen moeten zich volgende maand bij de rechtbank in Rotterdam melden omdat ze worden verdacht van straatintimidatie. Het is voor het eerst dat hiervoor strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld.

Onderzoek

Door middel van diepte-interviews, vragenlijsten en straatinterviews zijn de ervaringen van Rotterdamse vrouwen, agenten en jongeren/buurtwerkers met seksuele straatintimidatie in beeld gebracht. Er blijkt dat 84% van de Rotterdamse vrouwen tussen 18 en 45 jaar in het afgelopen jaar ervaring had met fluiten, sissen, roepen, beledigen, om seks vragen, achternalopen of in het nauw drijven. Een kleiner deel van de vrouwen (44%) geeft aan uitingen meegemaakt te hebben die “irriteerden, tot last waren, kwetsten, beledigden, bedreigden, of beperkten in hun gevoel van persoonlijke vrijheid.”

Het onderzoek van de Erasmus Universiteit naar straatintimidatie is de grootste en meest diepgravende studie naar dit fenomeen sinds de jaren ’80.

Dr. Tamar Fischer zal vanavond (19-12) te zien zijn in het RTL Nieuws van half 8.