Criminoloog wint ‘sociologische’ prijs met artikel over in- en uitsluiting ‘Marokkaanse Nederlanders’

Abdessamad Bouabid

Om het jaar reikt de Nederlandse Sociologische Vereniging een prijs uit aan het beste artikel dat in de voorgaande twee jaren in één van de vier Nederlandstalige wetenschappelijke sociologietijdschriften is verschenen. De artikelprijs van 2023 werd vorige week tijdens de Dag van de Sociologie glansrijk gewonnen door Abdessamad Bouabid, universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law, met zijn onderzoeksartikel Sociale boulimia en ‘de Marokkaan van hier’: de invloed van insluiting en uitsluiting op sociale identiteit en thuisgevoel van ‘Marokkanen’ in Nederland dat in Tijdschrift Sociologie werd gepubliceerd. 

In zijn artikel belicht Bouabid de schuring tussen enerzijds de wijze waarop Nederland de afgelopen vier decennia heeft geprobeerd om Marokkaanse immigranten en hun nakomelingen in de samenleving op te nemen, en anderzijds de sociale uitsluiting en stigmatisering die deze ‘Marokkaanse Nederlanders’ desondanks sinds de jaren negentig ervaren. Hij staat stil bij de invloed die deze sociale processen hebben op de sociale identiteit van Marokkaanse Nederlandse mannen en hun thuisgevoel in Nederland. 

Bouabid noemt het een “enorme eer” om deze ‘sociologische’ prijs als criminoloog in ontvangst te mogen nemen. “Het artikel laat zien dat wij als criminologen door onze andere kijk op sociale fenomenen de sociologie veel te bieden hebben en dat sociologen ons andersom ook kunnen verrijken met hun perspectieven op criminaliteit en sociale onrechtvaardigheid. Hopelijk leidt het tot nog meer verbinding tussen de twee disciplines”, vertelt hij. Ook benadrukt de jury in het rapport dat het artikel zeer toegankelijk is, ondanks dat het ingewikkelde concepten niet uit de weg gaat. Volgens Bouabid is dit iets “wat wij wetenschappers veel beter moeten doen: toegankelijk schrijven, zodat onze maatschappelijke impact groter is”. 

Wij feliciteren Bouabid van harte met het winnen van deze artikelprijs! 

Universitair Docent
Meer informatie

Lees hier het winnende artikel in zijn geheel. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen