Erasmus School of Law versterkt haar onderzoeksprofiel met drie herbenoemingen

Erasmus School of Law

Met de herbenoeming van drie hoogleraren versterkt Erasmus School of Law haar onderzoek in overeenstemming met het facultaire profiel. Walter de Wit, hoogleraar Internationaal en Europees Douanerecht, en Niels Philipsen, hoogleraar Shifts in Private and Public Regulation, worden met ingang van 1 juli 2021 herbenoemd voor een periode van vijf jaar. Reinout Kok, hoogleraar Belastingheffing van multinationale ondernemingen in een globaliserende wereld, breidt zijn leerstoel uit en wordt vanaf 11 november 2021 hoogleraar Vennootschapsbelasting.

Over Walter de Wit

De rol van het douanerecht bij de globalisering van de wereldhandel vereist een nadere academische verdieping. Walter de Wit, hoogleraar Internationaal en Europees Douanerecht (0.2fte), gaat zich de komende vijf jaren focussen op diverse ontwikkelingen binnen het internationale douanerecht, waaronder handelsoorlogen en de Brexit.

De afgelopen jaren heeft De Wit onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen van de internationale handel ten opzichte van de globalisering van de wereldeconomie. Daarbij lag het accent op de ontwikkelingen binnen de Europese Unie en de introductie van het Douanewetboek van de Unie. De herbenoeming maakt het voor De Wit mogelijk om onderzoek te doen naar de invloed van het internationale en Europese douanerecht op de nationale bevoegdheden van EU-lidstaten en de invloed van het WTO-recht op het douanerecht. 

Over Niels Philipsen

De regulering en competitie in professionele markten staat hoog op de agenda bij de Europese Commissie en diverse vraagstukken, zoals concurrentie versus regulering van digitale markten, milieuverantwoordelijkheid van bedrijven en beveiliging, staan volop ter discussie vanuit zowel wettelijk als zakelijk perspectief. Niels Philipsen, hoogleraar Shifts in Private and Public Regulation (0.2fte), onderzoekt de komende vijf jaren het reguleren van (werkgerelateerde, milieu of cyber) risico’s via private of publieke regelgeving. Dit soort regelgeving kan een enorme sociale impact hebben.   

De afgelopen jaren heeft Philipsen zich binnen deze leerstoel vooral gefocust op het REI-onderzoeksproject ‘Shifting from Welfare to Social Investement States: Privatisation of Work-Related Risk Control’. Hij onderzocht de rol van private actoren in de preventie en compensatie van werkgerelateerde risico’s vanuit een rechtseconomisch perspectief. Philipsen zet dit onderzoek voort en verrijkt het door ook te kijken naar de verschuivingen in private en publieke regulering. Hierbij ligt de focus op het mededingingsrecht en de regulatie van digitale markten, verschuivingen in regelgeving en de relaties tussen specifieke domeinen, zoals milieurecht, professionele dienstverlening en (cyber-)veiligheid.  

Over Reinout Kok

Vennootschapsbelasting blijft een domein in ontwikkeling. Mede dankzij de verschuivende opvattingen en ontwikkelingen op internationaal terrein zijn belangrijke onderdelen van de vennootschapsbelasting de afgelopen jaren ingrijpend gewijzigd. Dit zal ook in de komende jaren het geval blijven. 

Reinout Kok, hoogleraar Belastingheffing van Multinationale Ondernemingen in een Globaliserende Wereld, wordt benoemd tot hoogleraar Vennootschapsbelasting (0.4fte) en zal vanuit deze leerstoel onderzoek doen naar de ontwikkelingen van vennootschapsbelasting op nationaal en internationaal niveau. Hierbij zal middels een multidisciplinaire aanpak de verhouding worden gezocht met ondernemingsrecht, bedrijfseconomische invloeden en de relatie met het Unierecht.

 

Het bestuur van Erasmus School of Law feliciteert Walter, Niels en Reinout van harte met hun herbenoemingen en wenst hun veel succes met hun werkzaamheden.

Professor
Professor
Professor
Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met Ronald de Groot, communicatieadviseur van Erasmus School of Law, via rdegroot@ese.eur.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen