Herziening van publieke en private belangen in een veranderende wereld: René Repasi herbenoemd als hoogleraar Public and Private Interests

Per 1 januari 2025 is René Repasi herbenoemd als hoogleraar op de gezamenlijke leerstoel Public and Private Interests aan Erasmus School of Law. Deze leerstoel, die Repasi sinds 2021 bekleedt met Lieselot Bisschop, maakt deel uit van het Sectorplan Rechtsgeleerdheid binnen het focusgebied ‘Rebalancing Public and Private Interests’. In deze rol zal Repasi verder bouwen aan het analytisch kader voor het onderzoeken van de relatie tussen publieke en private belangen, en zo bijdragen aan nieuwe inzichten in hoe deze belangen elkaar kruisen en beïnvloeden.

Sinds de aanvang van zijn hoogleraarschap in 2021 onderzoekt Repasi de verhouding tussen publieke en private belangen in het licht van actuele maatschappelijke uitdagingen. In dit kader heeft hij een nieuw analytisch model ontwikkeld om deze complexe dynamiek beter te doorgronden. De relatie tussen publieke en private belangen is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd door de opkomst van supranationale en internationale actoren, zoals de Europese Unie, die reageren op grensoverschrijdende vraagstukken zoals klimaatverandering en digitalisering. Dit heeft geleid tot een vervaging van de voorheen duidelijke scheidslijn tussen publieke en private belangen. Naarmate private actoren een steeds grotere rol spelen in de bepaling en behartiging van publieke belangen, wordt de traditionele juridische definitie van maatregelen in het algemeen belang onderwerp van heroverweging. Repasi stelt dat het, in plaats van vast te houden aan de conventionele tweedeling tussen publieke en private belangen, overtuigender is om alle belangen in beginsel als gelijkwaardig te beschouwen totdat een formele procedure ze als publiek erkent. Deze benadering biedt een nieuw perspectief, waarbij de analyse zich richt op de specifieke rol die het recht toekent aan belangen die als publiek worden gekwalificeerd in hun totstandkoming, uitvoering en handhaving.

Wetgeving versterken door wetenschappelijke inzichten

Sinds februari 2022 is Repasi namens de Duitse Sociaaldemocratische Partij lid van het Europees Parlement. Over deze bijzondere mogelijkheid om academische inzichten in de praktijk te brengen, merkt Repasi op: “Hoe meer inzichten mijn onderzoek opleverde, hoe duidelijker werd waar concreet ingrijpen nodig is. Toch was ik niet tevreden met enkel het vergaren van kennis. Ik wil die kennis delen en bijdragen aan daadwerkelijke verandering. Deze drijfveer om mijn onderzoek impact te geven, heeft me uiteindelijk naar het Europees Parlement geleid.” Zijn wens om concrete actie te ondernemen wordt niet alleen gevoed door zijn onderzoek; er is sprake van een wisselwerking. De actuele beleidsdebatten bieden een unieke kans om relevante onderzoeksthema’s vorm te geven.

Private actie, publiek belang

De rol van private actoren bij het nastreven van publieke belangen, een kernfocus van de leerstoel, zal de komende jaren steeds belangrijker worden binnen juridisch onderzoek. Het juridische kader van de Green Deal, het plan van de EU om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, steunt sterk op private actoren om hun gedrag aan te passen ter ondersteuning van klimaatdoelen—een publiek belang. Zo maakt het EU-emissiehandelssysteem gebruik van een marktgebaseerd mechanisme om private actoren te stimuleren hun CO₂-uitstoot te verminderen, waardoor hun handelen in lijn komt met publieke belangen. Toch is het onzeker of deze nieuwe generatie wetgeving, die afhankelijk is van private actoren om publieke belangen boven private belangen te stellen, daadwerkelijk haar beoogde doelen zal bereiken. Grondig onderzoek is nodig om te beoordelen of deze innovatieve aanpak van maatschappelijke verandering haar beloften waarmaakt

Herziening van publieke en private belangen in een veranderende wereld

Inzicht krijgen in de gevolgen van het inzetten van private actoren voor het creëren, vormgeven, uitvoeren en handhaven van publieke belangen binnen een juridische context sluit nauw aan bij de ambitie van Erasmus School of Law om de functie van het recht in zijn economische en maatschappelijke context te bestuderen. 

Repasi reageert op zijn herbenoeming: ‘Ik ben zeer verheugd over deze herbenoeming, omdat het de toewijding van Erasmus School of Law onderstreept om de impact en werking te onderzoeken van de nieuwe generatie wetgeving die in het publieke belang is aangenomen en waarbij private actoren worden ingezet. Daarnaast zie ik het als een erkenning van mijn voortdurende inspanningen om bruggen te slaan tussen onderzoek en politiek, iets waar ik mijn alma mater zeer dankbaar voor ben. 

Het bestuur van Erasmus School of Law feliciteert René Repasi van harte met zijn herbenoeming en wenst hem veel succes met zijn werkzaamheden.
 

Professor
Gerelateerde content
Met deze dubbeloratie aanvaardden Bisschop en Repasi officieel hun ambt als Hoogleraar Public and Private Interests.
Lieselot Bisschop en René Repasi
Met ingang van 2 februari 2022 is René Repasi, hoogleraar Public en Private Interests, lid geworden van het Europees Parlement.
Rene Repasi
Prof.dr. René Repasi is een voorstander van het recht op reparatie, als lid van het Europees Parlement en als academicus.
Vrouw met demonstratiebord in haar hand die protesteert tegen e-waste.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen