'Ik denk dat hij een succesvol zakenman had kunnen worden als hij niet voor de criminaliteit had gekozen’

Foto van Robby Roks

Op woensdag 19 februari gaf criminoloog dr. Robby Roks van Erasmus School of Law een uitleg in het NRC over de Crips en meer specifiek over Delano R. (Keylow). 

Het NRC heeft, op basis van het onderzoek ven Roks, een reconstructie geschreven over Delano R, naar aanleiding van een recent toegevoegd gesprek aan het dossier Eris: een strafzaak die draait om meerdere moorden in het criminele milieu met onder andere Delano R. in de hoofdrol.

Dr. Robby Roks heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de Crips, een Haagse jeugdbende welke is opgericht door Delano R. Vanwege zijn promotieonderzoek trok Roks veel op met Delano en andere leden van de Crips. Hierdoor weet Roks veel te vertellen over het leven van Keylow. ‘’Delano R. is iemand die mensen inspireert en motiveert. Ik denk dat hij een succesvol zakenman had kunnen worden als hij niet voor de criminaliteit had gekozen.”

Universitair Docent
CV

In 2001 is dr. Robby Roks begonnen met een studie Nederlands recht aan Erasmus School of Law. Na het behalen van zijn propedeuse stapte hij naar de studie Criminologie. Voor zijn masterscriptie schreef hij een biografie over de leider en oprichter van de Haagse Crips. Deze ‘gang’ naar Amerikaans voorbeeld stond ook centraal in zijn proefschrift, waarvoor hij een paar jaar intensief heeft opgetrokken met leden van de Haagse Crips. De kern van deze Haagse groepering stond aan de basis van de recent opgerichte outlaw motorcycle gang Caloh Wagoh. Op dit moment is dr. Robby Roks universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law en verricht hij onderzoek naar georganiseerde vormen van criminaliteit.

Meer informatie

De volledige reconstructie is lezen via de website van het NRC. Daarnaast is dr. Robby Roks ook in andere media verschenen over dit onderwerp: in een artikel van NRC en een artikel van nu.nl. Tevens werd het onderzoek van Roks genoemd in de uitzending van De Wereld Draait Door van 19 februari.

Gerelateerde content
Universitair docent criminologie dr. Robby Roks werd onlangs geïnterviewd door BNR Nieuwsradio en NPO 1 radio over motorclub Caloh Wagoh en vertelt onder andere
Robby Roks
Universitair docent criminologie dr. Robby Roks werd gisteren geïnterviewd over de motorclub Caloh Wagoh in het NOS journaal.
Robby Roks
Gerelateerde opleiding
Met dit uitdagende, praktijkgerichte programma word je dé specialist in jeugdcriminaliteit of fraude en georganiseerde misdaad!
Wil jij alles weten over crimineel gedrag, de gevolgen ervan en maatschappelijke reacties erop?
Gerelateerde links
Sectie Criminologie

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen