Rechtszaak tegen verkoper zelfmoordpoeder voor “humaan levenseinde” begonnen

Foto van Martin Buijsen

Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, sprak bij EenVandaag over zelfmoordpoeder en hulp bij zelfdoding. De Coöperatie Laatste Wil, die zich inzet voor “eigen regie over een menselijk levenseinde”, is synoniem voor zelfdodingspoeder, ook wel middel X genoemd. Het middel is honderden keren via marktplaats verkocht. Zelfdoding an sich is niet strafbaar, maar het hulp bieden bij zelfdoding wel. Tegen een man die lid is van de coöperatie loopt momenteel een rechtszaak wegens het verhandelen van het zelfmoordpoeder X.

Coöperatie Laatste Wil prijst middel X aan als een middel waar je snel, pijnloos en zeker mee kan sterven. Het zou een humaan middel zijn om het leven mee uit te stappen. Dat is het echter niet, het laat het menselijk lichaam langzaam verstikken.

“Op hulp bij zelfdoding staat een maximumgevangenisstraf van drie jaar. In dit geval heeft de handelaar het op een grote groep mensen voorzien, dit kan maximaal vier jaar gevangenisstraf opleveren”, aldus Buijsen. “Hij is alleen strafbaar als mensen aan wie hij het middel gaf, het ook echt gebruikt hebben. Bovendien moet het Openbaar Ministerie hem kunnen linken aan concrete sterfgevallen. Dat kan lastig zijn: hij zegt dat hij alle informatie steeds heeft vernietigd, en dat hij klanten heeft gevraagd hetzelfde te doen”, zo stelt Buijsen bij EenVandaag.

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Professor
Meer informatie

Lees en kijk het item van EenVandaag hier

Gerelateerde content
Een 28-jarige man uit Eindhoven is opgepakt voor de grootschalige verkoop van zelfmoordpoeder via Marktplaats, Martin Buijsen sprak er over bij RTL Nieuws.
Foto van Martin Buijsen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen