Rotterdams team wint Nationaal Studentenparlement 2022-2023

Winnaars Studentenparlement

Op vrijdag 26 mei 2023 vond de finale van het Nationaal Studentenparlement 2022-2023 plaats in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het team van Erasmus School of Law, bestaande uit Lotte Nieuwenhuizen, Shalini Mahabier, Stijn Voogt, Zinho Schelkers, Age Hardlooper, Friso Roos, Sherwyn Mahadew en Ruben ten Thije, heeft onder begeleiding van Nick Efthymiou de finale, en daarmee de Zilveren Thorbeckepenning van de Staatsrechtkring gewonnen.

Het Studentenparlement vindt elke twee jaar plaats op initiatief van de Staatsrechtkring in samenwerking met de Tweede Kamer. In het Studentenparlement wordt de behandeling van een wetsvoorstel in de Tweede Kamer nagebootst. Een regering, bestaande uit drie hoogleraren Staatsrecht, heeft voor deze editie een wetsvoorstel ingediend dat strekt tot toevoeging van een algemene aanvullende beperkingsclausule voor grondrechten in de Grondwet. Aan de editie 2022-2023 namen teams van acht Nederlandse rechtenfaculteiten deel. Elk team kreeg een door loting bepaalde politieke kleur: het Rotterdamse team kreeg de rol van de Socialistische Partij.

Van schriftelijke ronde tot jurybeoordeling

Gedurende de wedstrijd, die in oktober 2022 is begonnen, moesten de teams tonen dat zij de juridische inhoud van het wetsvoorstel én het politieke spel goed beheersen. De behandeling van het wetsvoorstel vond plaats in een schriftelijke ronde en een mondelinge ronde. De schriftelijke ronde is begonnen met de indiening van het wetsvoorstel. Vervolgens leverden de teams hun schriftelijk commentaar op het wetsvoorstel. Ook konden amendementen worden voorgesteld.

De afsluitende mondelinge behandeling van het wetsvoorstel vond plaats op vrijdag 26 mei 2023 in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Na het debat met de regering volgde de stemming over amendementen, moties en het wetsvoorstel. De winnende fractie is na de mondelinge behandeling aangewezen door een deskundige jury, bestaande uit een hoogleraar Staatsrecht, een Tweede Kamerlid en een parlementair journalist.

Lovende woorden voor het Rotterdamse team

De jury heeft na kort beraad het Rotterdamse team als winnaar aangewezen. De jury prees de Rotterdamse bijdrage aan de schriftelijke ronde, en was zeer te spreken over de manier waarop het team op 26 mei het politieke spel speelde, met een slimme motie en heel goede sprekers.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen