Studeren en topsport: het kan!

Aarti Baran in martial arts.

Dit is het derde artikel in de reeks over alumni met een bijzonder verhaal. Ditmaal het verhaal van Aarti Baran, alumna van Erasmus School of Law. Naast de bachelor Rechtsgeleerdheid en de master Strafrecht, is Aarti ook altijd druk geweest met het beoefenen van verschillende vechtsporten. Uiteindelijk heeft zij met Jiu-Jitsu meerdere nationale en internationale overwinningen op haar naam gezet. Wij zijn met Aarti in gesprek gegaan over het beoefenen van topsport naast haar studie en later naast haar werk.   

Naar aanleiding van de vraag waarom zij voor deze sporten heeft gekozen, blikt Aarti terug op haar basisschooltijd. Op haar basisschool en in haar omgeving werd Aarti omringd door meerdere kinderen die toentertijd elke woensdag naar de judoles gingen. Dit maakte Aarti toch ook wel nieuwsgierig en daarom besloot ze een keertje te gaan kijken bij zo een les. Maar het bleef niet bij kijken: “Zoals we in de sport zeggen ‘kijken is meedoen’, dus ik deed meteen mee met de les.” Aarti begon steeds meer betrokken te raken bij de sport. Ze begon met het helpen bij andere lessen door onder andere het neerleggen van de matten en het ondersteunen bij andere lessen. Al snel daarna stond ze zelf op de mat en kreeg ze les. 

Jiu-Jitsu 

Aarti vertelt over hoe zij vervolgens bij het traditionele Jiu-Jitsu, een Japanse zelfverdedigingskunst waarin zij inmiddels meerdere nationale en internationale medailles op haar naam heeft staan, betrokken raakte: “Op mijn dertiende trok de les na de judotraining al snel mijn aandacht. Dat was Jiu-Jitsu. De dynamiek trok mij ontzettend aan en de veelzijdigheid op het gebruik van technieken zoals het trappen, stoten, in combinatie met het werpen, klemmen en controleren. Dat vond ik helemaal geweldig. In drie jaar behaalde ik in Jiu-Jitsu mijn zwarte band.” Zo beoefende Aarti op 16-jarige leeftijd uiteindelijk vier verschillende vechtsporten: judo, Jiu-Jitsu, karate en Taekwondo met uiteindelijk een zwarte band in het judo en karate en de vierde Dan in het Jiu-Jitsu.  

Aarti Baran performing topsports.

De wereldtitel op zak 

Naarmate Aarti beter werd in Jiu-Jitsu, begon zij ook in toenemende mate deel te nemen aan verschillende wedstrijden. Elke overwinning is natuurlijk mooi, maar de meest bijzondere overwinning voor Aarti is het Wereldkampioenschap in Rusland in 2010. “De wereldtitel is toch een mooie bekroning op de jarenlange toewijding, opoffering, discipline en doorzettingsvermogen en vertegenwoordigt ook het hoogtepunt in mijn gehele sportcarrière. Het winnen van de wereldtitel is echt een erkenning dat je in je eigen discipline de beste ter wereld bent. Het heeft nu nog steeds een blijvende impact.” Aarti wijst daarbij op competenties die het trainen voor kampioenschappen met zich meebrengt. Zo is zij in haar werkleven altijd gemotiveerd om te blijven groeien. “Als je in de topsport stabiliseert, sta je stil en boek je geen vooruitgang meer. Datzelfde uitgangspunt heb ik op de werkvloer. Er moet een constante prikkeling zijn om binnen je functie te blijven groeien.” Ook vertelt ze dat dat ze door haar topsport in termen van oplossingen denkt: “Dat komt omdat je in de topsport de gedachte hebt dat niets onmogelijk is.” 

Advies aan huidige studenten die topsport beoefenen 

Het beoefenen van topsport naast studeren kan zeker, maar altijd makkelijk is het niet. “Topsport is ondernemen. Door tijd tussen de sporttrainingen en academische verplichtingen zo effectief mogelijk te beheren en de juiste prioriteiten te stellen kan topsport gecombineerd worden met studie. De grootste uitdaging was voor mij om op hetzelfde moment voor zowel een tentamen als een kampioenschap te pieken.”  

Aarti geeft dan ook graag wat advies aan huidige studenten die topsport beoefenen. Ze wijst daarbij op het belang om een goede balans te vinden tussen de fysieke gesteldheid en de mentale gezondheid. Het moet in balans zijn: “Voldoende rust, gezonde voeding en je energie goed weten te verdelen tussen sport en studie zijn essentieel om zowel op sportief als academisch gebied goed te presteren. Mijn leraar herhaalde altijd de cirkel van ‘inspannen, gespannen, ontspannen om je weer in te spannen’.” Daarnaast is het volgens Aarti belangrijk om je timemanagement goed op orde te hebben, prioriteiten te stellen, vanaf een bepaald moment volledig te focussen en tot slot je communicatie met coaches en docenten regelmatig te onderhouden. “Wanneer je goed communiceert met docenten en studieadviseurs, kan vanuit de universiteit veel hulp geboden worden.” 

Sporten in het dagelijks leven 

Aarti is op dit moment werkzaam als juridisch bestuursadviseur bij Raad van Advies op Sint-Maarten. Ze woont en werkt sinds 2011 in het Caribisch gebied. Ook nu speelt sport nog een belangrijke rol in haar leven. Aarti vertelt: “Ik vind het belangrijk om de passie voor mijn sport over te dragen en iets terug te geven aan de community. Ik heb vorig jaar dan ook als instructrice meegedraaid met een programma zelfverdediging, georganiseerd door de overheid van Sint-Maarten. Ook in het komende jaar zullen er ook enkele clinics van start gaan. Behalve dat ik het erg leuk vind, geeft het mij ook heel veel voldoening en een hoop energie.” 

Vandaag de dag is Aarti ook nog regelmatig op de mat te vinden. Ze is gestart met het Braziliaans Jiu-Jitsu, een totaal andere vechtsport, maar op die manier trekt Aarti toch weer haar pak aan en breidt zij haar grondtechnieken uit. Verder is het zwemmen in de zee vaste prik in haar wekelijkse routine geworden: “Mijn swimming workout kan niet meer stuk met pelikanen om je heen en een schildpad of pijlstaartrog die aan je voorbijschiet.” 

Gerelateerde content
Gerald Simmons - de Jong, alumnus van Erasmus School of Law, vertelt in dit eerste deel van een tweeluik over zijn verhuizing naar Saba en het leven daar.
Gerald en Justin op hun geiten- en kippenboerderij
Merel Pontier, alumna van Erasmus School of Law, vertelt over haar werk als strafrechtadvocaat in Texas.
60 jaar Groos

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen